• BIST 9079.97
  • Altın 2323.508
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9461
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Fare hücresinden yapay denizanası

Fare hücresinden yapay denizanası
Fareden alınan kalp hücrelerini kullanan yapay denizanası üretildi. Yapay denizanası, gelecekte kalp rahatsızlıklarının giderilmesinde büyük bir atılım sağlayabilir.

Bilim insanları, suda ilerlemek için fareden alınan kalp hücrelerini kullanan yapay denizanası üretmeyi başardı. Yapay denizanası, gelecekte kalp rahatsızlıklarının giderilmesinde büyük bir atılım sağlayabilir.

Biyo-mühendislik ürünü olan, bozuk para büyüklüğündeki bebek denizanası, sentetik vücudunu çan şekline sokarak kendisini suda öne itmeyi başarabiliyor.

ABD’nin California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) ve Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları, ürettikleri denizanasına, bu canlı için kullanılan antik bir isim olan medusa’dan türeyen “medusoid” adını verdi. Medusoid, başarılı bir projeye dönüşmesi halinde gelecekte hasarlı kalp hücrelerinin değiştirilmesinde kullanılacak ve tıp dünyasında büyük bir atılım sağlayacak.

Nature Biotechnology dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan Harvard Üniversitesi’nden Kit Parker ve Caltech’ten Janna Nawroth, medusoid’i “Aurelia aurita” türünü inceledikten sonra tasarladı.

NTV’de yer alan habere göre Olgun bir denizanasına kıyasla, bebek deniz anaları, merkezlerinden yayılan kollara benzeyen sekiz loba sahip oluyor. Yapay deniz anasını üretmek için, bilim insanları bebek deniz anasının tasarımını silkon lastiğe kopyaladı ve bir lastiğin bir yüzü, farelerden alınan canlı kalp hücreleriyle örüldü. Kalp hücrelerinin doğru konumu alması için, silikonun yüzeyine belli bir desen halinde proteinler eklendi.

Medusoid’in yüzebilmesi için, üretilen yapay deniz anası bier havuza kondu ve elektrik akımı verilerek kalp hücrelerinin harekete geçmesi sağlandı. Elektrik akımının verildiği her seferde, deniz anası kendisini ileri itmeye başladı. Akımın ardından hücreler rahatladığında ise silikon vücut eski şekline geri döndü, yeniden öne atılmaya hazır hale geldi.

AKVARYUM ZİYARETİNDE AKLINA GELDİ

Projenin mimarı Kit Parker, yapay deniz anası üretme fikrinin Boston kentindeki bir akvaryumu ziyaret ettiğinde aklına geldiğini belirtti. Guardian gazetesine konuşan Guardian, “Meslektaşlarıma bir denizanası yapmak istediğimi söylediğimde, bana aklımı kaçırmışım gibi baktılar” dedi.
Medusoid’i üretmek için dört yıl çalışan bilim insanları, şimdiden daha karmaşık bir deniz canlısını üretmek için kolları sıvadı. Parker, “Denizanaları gerçekten çok basit canlılar. Daha karmaşık canlılar üretmek ve nihayetinde yapay kalp geliştirmeyi istiyoruz” dedi.

Parker, yeni teknoloji sayesinde yeni tedavi yöntemleri ve ilaçların yapay canlılar üzerinde denenebileceğini, böylece hayvanların pahalı ve riskli deneylere kurban gitmesinin önlenebileceğini belirtti.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 892 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim