• BIST 9530.47
  • Altın 2484.116
  • Dolar 32.4795
  • Euro 34.8382
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Kefken ve Şile'ye AB piyangosu çıktı

Kefken ve Şile'ye AB piyangosu çıktı
AB'nin 9 milyon euro bütçe ayırdığı 'Karadeniz özel koruma alanı' için Türkiye'den de adaylar var, başta Kefken-Şile geliyor.

AB'nin 9 milyon euro bütçe ayırdığı 'Karadeniz özel koruma alanı' için Türkiye'den de adaylar var, başta Kefken-Şile geliyor.

Avrupa Birliği ’nin ( AB ), şubat ayında başlattığı ve 9 milyon euroyla denizlerin korunmasına yönelik en büyük bütçeli proje olan COCONET’in ilk bilimsel toplantısı 16-17 Temmuz’da İstanbul Üniversitesi ’nde yapıldı. 22 ülkeden 59 bilim insanının dahil olduğu proje kapsamında Karadeniz’de ilk kez koruma alanları oluşturulması kararı alındı. Projenin Türkiye ’deki koordinasyonunu sağlayan İÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve ekibi Karadeniz’e dair koruma alanı için önerilerini sundu. Beş ayrı alandan oluşan listenin başında Kefken ve Şile geliyor. Önerilen diğer dört alansa İğneada, Kızılırmak ve Yeşilırmak deltası, Cide ve Doğanyurt, Trabzon’un 30 mil açığındaki Mergit Reef. Diğer üniversitelerden de aday listeleri gelecek.

O bölgeler kapatılacak

Projenin hedefi balıkçılığa, tekne trafiğine, turizme, gürültüye, ses kirliliğine karşı kapalı koruma alanları oluşturmak. Bütçe 22 ülkeye tahsis edildi. 2016’ya kadar Akdeniz ve Karadeniz’de araştırma yapılacak. Koruma alanları ve nasıl korunacakları belirlenip AB ’ye sunulacak. AB de alanları koruma alanı ilan etme kararı alacak. İlgili devletlere de bu bölgelerin korunması kararı iletilecek. Projenin İtalyan Başkanı Salento Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ferdinando Boero, “Karadeniz’de koruma alanının oluşturulması Karadeniz ülkeleri için büyük şans. Karadeniz için yüzde 1-2 koruma alanını kabul ettirsek bile önemli bir şey” dedi. Akdeniz ’de küçük küçük koruma alanlarının bulunduğunu, bunların da çoğunun kâğıt üzerinde kaldığını belirten Boero, “Özel koruma alanlarını ne kadar çoğaltırsak çoğaltalım, vahşi balıkçılığın önüne geçilmezse, balıkçılar balığı gittiği yerde avlar” diye devam etti. Prof. Bayram Öztürk de projenin Karadeniz’in geleceği için çok büyük şans olduğunu söyleyerek, COCONET’in detayları hakkında şu bilgileri verdi:

İnsana yasak

“Adriyatik’ten Cebelitarık’a kadar belirli alanların korunmasını istiyoruz. Proje dört yıl sürecek. 22 ülkeden 59 laboratuvar katılacak. ‘Çekirdek koruma alanında’ her türlü insan trafiği yasak olacak. Bu alanlar balıkçılığa, gemi trafiğine kapalı olacak. Her türlü insan faaliyeti yasak olacak. Karadeniz’de hiç koruma alanı yok. Ülkeler balıkçılık ve turizm baskısı altında. İstiyorlar ki bunu erteleyelim, uzatalım.”

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1311 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim