• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Carettalar saldırganlaşmaya başladı

Carettalar saldırganlaşmaya başladı
Dünyaca ünlü İztuzu Plajı'ndaki insan eliyle beslenmeye alıştıkları için göç etmeyen caretta carettaların agresifleşip, ısırmaya başlaması şaşkınlıkla karşılandı.

Muğla'nın Ortaca İlçesi, Dalyan Beldesi'nin dünyaca ünlü İztuzu Plajı'ndaki insan eliyle beslenmeye alıştıkları için göç etmeyen caretta carettaların agresifleşip, ısırmaya başlaması şaşkınlıkla karşılandı. Deniz kaplumbağalarının balık veya yengeç yerine tavuk ve benzeri gıdalarla beslenip, hazır yemeğe alıştırıldığı, bu nedenle de suyun içinde her gördükleri beyaz rengi yiyecek sanarak saldırmaya ve ısırmaya başladığı belirtildi.

İztuzu Plajı'na yumurtlayıp yazı Dalyan çevresinde geçiren caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının huyu değişti. Bölgeye gelen turistlere gösteri yapmak için tekne turları düzenleyenlerin veya Dalyan kanalı çevresindeki restoran sahiplerinin beslediği caretta carettaların bir bölümü kışın da Dalyan'ı terk etmedi. İztuzu Plajı'nın Dalyan tarafında tatlısuya giren bazı turistleri son zamanlarda caretta carettaların ısırdığı şikayeti, koruma altındaki bu tür için çabalayan bilim adamlarını harekete geçirdi.

Saldırgan davranışlarda bulunan caretta carettalardan biri Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), tarafından rehabilitasyona alındı. 'Ali Rıza' adı verilen 40-45 yaşlarındaki caretta carettanın rehabilitasyonun ardından tekrar doğal ortamına bırakılacağı belirtildi.

DEKAMER Rehabilitasyon Veteriner Teknikeri Meliha Çoban, iki deniz kaplumbağasının daha rehabilitasyona alınacağını söyledi. Çoban, Ali Rıza'nın saldırgan davranışlar gösterip, ısırmasının nedenin insanlar olduğunu ileri sürdü. Bu hayvanın balık veya yengeç yerine tavuk ve benzeri gıdalarla beslenip, hazır yemeğe alıştırıldığını belirten Çoban, "Bu durumda da Ali Rıza suyun içinde her gördüğü beyaz rengi yiyecek sanarak saldırmaya ve ısırmaya başladı. Bu sıkıntı kısa sürede çözülecek bir durum değil. Alışkanlıklar kolay terk edilmiyor. Ali Rıza, rehabilitasyonu için uzunca bir süre bizimle kalacak. Tedavi olarak alışkanlıklarını tekrar kazanması için kendisini doğal hayatta yedikleri balık, mavi yengeç, denizanası ile beslemeye çalışıyoruz. Ayrıca, insanlardan uzak tutmaya çalışıyoruz. İnsanlardan bir şey gelmeyeceğini, uzak durması gerektiğini anlaması gerekiyor" dedi.

GÖÇ YOLLARI VE ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞİYOR

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbağalarının normalde yaz dönemi sahillerimize gelip, kışın ise Kuzey Afrika bölgesine Mısır, Tunus, Cezayir gibi yerlere gittiğine dikkati çekti. Prof. Dr. Kaska, "Ancak, işletmeciler, bu hayvanları sürekli kendi restoranın, limanının yanında bulunmaları için besliyor. Tabii ki bu da hayvanların göç yollarının, alışkanlıklarının değişmesine yol açıyor. Kış aylarında hazır besin bulabilen deniz kaplumbağaları normal yaşamlarına devam ederken, besin bulamadığı zaman insanlara saldırıp, küçük ısırıklar atabiliyor. Bu gerçekten tehlikeli bir durum" diye konuştu.

YABAN HAYATI KORUMA İHLAL EDİLİYOR

Caretta carettaların üzerinden insan elinin çekilmesinin şart olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaska, "Bu olmadığı takdirde gelecek günler çok daha kötü olacak. Çünkü bu hayvanlar, göç yoluyla kendi besinlerini bularak yaşıyorlar. Yanlış yönlendirilen bu hayvanları merkezimizde belli saatlerde aynı tip besinle besleyip, normal beslenme alışkanlığını kazanmasına çalışacağız. Bunu sağladıktan sonra belki açık denizden daha başka bir ortamda bu kaplumbağaları bırakarak doğal hayata tekrar adaptasyonlarını sağlamak istiyoruz. Aksi halde güney sahillerimiz hem kaplumbağa yuvalaması bakımından hem de turizmin önemli bir büyük oranını içinde barındırdığından turizmi baltalayan, insanların denize giremediği bir ortam haline gelir ki bu da herhalde bu bölgedeki insanların istemediği bir durum olsa gerek" dedi.

Caretta caretta besleme turlarının iptali veya herhangi bir işletme önünde deniz kaplumbağaları beslenmesinin engellenebilmesi için bir yaptırımın olmadığına da dikkati çeken Prof. Dr. Kaska, tek çözüm yolunun insanları eğitmek olduğunu söyledi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 960 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim