• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Büyük Okyanus'taki tehlike korkutuyor

Büyük Okyanus'taki tehlike korkutuyor
Büyük Okyanus'ta asit oranı, beklenenden daha hızlı artıyor. Gelecek 50 yıl içinde çok sayıda canlı türü yok olabilir.

Asit oranı hızla yükseliyor, 50 yıl içinde çok sayıda canlı türü tehdit altında. "Büyük Okyanus'ta asit oranı, beklenenden daha hızlı artıyor. Gelecek 50 yıl içinde çok sayıda canlı türü yok olabilir"

Bu uyarı Kanadalı bilim insanları tarafından yapıldı. Vancouver'da araştırma merkezi kuran bilim insanları, mercan kayalıklarından midyelere, çok sayıda türün tehdit altında olduğunu bildirdi.

Ayrıca atmosferde karbon dioksit oranının artması, denizlerde asit seviyesinin yükselmesine yol açıyor. Kanadalı doktora öğrencisi Kathryn Anderson'a göre, deniz kestaneleri ve midyeler bu durumdan en fazla etkilenecek canlılar.

Çok sayıda canlı türü yok olacak

2100 yılında okynusların ne gibi değişim geçireceği konusunda tez hazırlayan Anderson, çok sayıda türün yok olacağını, bunlar arasında deniz kestanelerinin de bulunduğunu belirledi.

Anderson, karbondioksit oranının denizlerdeki etkisini araştırmak üzere Vancouver'de 60 havuz oluşturdu, her birine farklı miktarda karbondioksit verdi. Sonuçta havuzlara konulan her şeyin 10 ila 20 gün içinde öldüğü görüldü.

Midye ve istakozlar da tehdit altında. Kanada'da 2 yıl önce bir çiftlikte bir milyar istakoz lavrasının yok olduğu, bu olayın deniz suyundaki asit oranı ile ilgisi bulunabileceği bildirildi.

Kontrollü karbondioksit verilen deney havuzlarında deniz kestaneleri yaşayamadı, istakozlar, midyeler yaşayamadı. Deniz yıldızlarının ise şaşırtıcı biçimde asit artışından olumlu etkilendiği belirtildi.

Bilim insanları, geçmişte binlerce yıl alan değişimlerin giderek birkaç on yılın içine sığdırıldığına, bu hızlı değişime ayak uyduramayan türlerin yok olacağına dikkat çekiyor. Bilim insanları şimdi Büyük Okyanus'ta hangi canlı türlerinin önce yok olacağı üzerinde çalışıyor.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 769 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim