• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Mübariz Gurbanoğlu 3 sipariş daha verdi

Mübariz Gurbanoğlu 3 sipariş daha verdi
Azeri işadamı, Kalkavan’a 120 milyon dolarlık üç gemi daha sipariş etti.

Dünyanın en önemli petrol taşımacılığı şirketlerinden birisi olan, Azeri işadamı Mübariz Gurbanoğlu’na ait Palmali Holding ile Türkiye’nin en gelişmiş tersanelerinden birisi olan İhsan Kalkavan’a ait Beşiktaş Tersanesi, önemli bir işbirliğine imza attı. Palmali Holding, Beşiktaş Tersanesi’nde 3 adet çok özel maksatlı petrol platformu hizmet gemisi inşa edecek. Anlaşmanın toplam yatırım bedeli 120 milyon dolar olarak ifade ediliyor.

 
Gemi inşasıyla ilgili dün imza töreni gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Palmali Group Yönetim Kurulu Birinci Başkan Yardımcısı Marif Mansimov anlaşmanın Azerbaycan, Rusya ve Türkiye’nin ilişkilerinin gelişmesine katkı sunacağını söyledi. Hazar Denizi’nin kuzeyindeki petrol işletme haklarının 20 seneliğine kendilerinde olduğunu ifade eden Mansimov, “Bu işi daha önce Singapur’da yaptırdık. Şimdi Beşiktaş Tersanesi’nden çok memnunuz, işlerinde çok iyiler. Bu anlaşma birçok kişiye istihdam da sağlayacak.” diye konuştu. Kalkavan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Kalkavan ise Palmali Holding’in gemilerinin eskiden Rus tersanelerinde yapıldığını belirterek simdi Rus gemilerinin dahi Türkiye’de yapıldığını vurguladı ve ekledi: “Dünyada açık deniz petrol üretimi hız kazanıyor, bu anlamda açık deniz platform hizmet gemilerine ihtiyaç var.”
 
2013 yılı başında başlayacak olan proje, 2014′te Beşiktaş Tersanesi tarafından Palmali Holding’e teslim edilecek. İnşa edilecek petrol platformu hizmet gemileri Palmali Holding tarafından Rus petrol şirketi Lukoil’e uzun süreli bir anlaşma ile kiralanacak. Söz konusu gemiler Lukoil tarafından Kuzey Hazar Denizi’nde 2005 yılında bulunan ve 2020 yılına kadar en az 16 milyon ton petrol üretilmesi öngörülen Yuri Kachirgin, Filanovsky off-shore kuyularında kullanılmak üzere ısmarlandı.
 
Palmali Holding sahip olduğu 150 adet petrol tankeri ile Rus ve Azeri petrollerinin denizyolu ile taşınmasında önemli bir paya sahip. Holding, son 3 senedir Beşiktaş Tersanesi’nde toplam 6 adet tanker ve 1 adet özel nitelikli petrol platformu inşa gemisi yaptırdı. Yalova’da kurulu Beşiktaş Tersanesi ise senede 150 gemi tamir, 10 gemi inşa kapasitesine sahip. Bin 200 kişinin çalıştığı tersane Avrupa’nın en faal gemi tamir tersanelerinden biri.
 
İSTANBUL HABER AJANSI
 
Bu haber toplam 1975 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim