• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Çin’in ilk uçak gemisi donanmaya teslim edildi

Çin’in ilk uçak gemisi donanmaya teslim edildi
Dünyada askeri harcama bütçesi bakımından ikinci sırada yer alan Çin, ilk uçak gemisi Liaoning’in eğitim amaçlı kullanılacağını açıkladı.

 

Çin Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, ülkenin ilk uçak gemisinin hizmete hazır olduğu duyuruldu. Hâlihazırda faal bir uçak barındırmayan geminin eğitim amaçlı kullanılacağı bildirildi. Çin’in bir uçak gemisine sahip olmasının, ülke donanmasının savaşma kapasitesini modern ülkeler düzeyine taşıyacağına vurgu yapıldı.
 
Ayrıca, denizde kapsamlı denemelerden geçen geminin, Çin’in devlet çıkarlarını koruma kapasitesini artıracağına inandıkları belirtildi. Açıklamada ayrıca, Liaoning’in, Çin’in savunma kapasitesini artıracağı gibi ülkenin açık denizlerde karşı karşıya kaldığı geleneksel olmayan güvenlik tehditleri ile de baş etmesini kolaylaştıracağına dikkat çekildi. Uçak gemisinin, ülkenin egemenliğinin, güvenliğinin ve kalkınmasının korunmasında da etkili olacağı kaydedildi.
 
Çin’in platformunu Ukrayna’dan aldığı “Liaoning” isimli ilk uçak gemisi, dün sabah düzenlenen resmi törenle Çin Deniz Kuvvetleri’ne resmen teslim edildi.
 
Çin resmi devlet televizyonu CCTV’de yer alan görüntülerde, Çin Cumhurbaşkanı ve Merkezi Asker Komisyonu Başkanı Hu Jintao’nun teslim törenine katılarak gemide incelemelerde bulunduğuna yer verildi.
Çin’in ilk uçak gemisi için yapılan teslim töreni milli marş eşliğinde başlarken, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Deniz Kuvvetleri’nin uçak gemisini devralan birliğe askeri bayrağı ve isim belgesini verdiği görüntüler yer aldı.
 
Çin Başbakanı Wen Jiabao ise ÇKP Merkez Komitesi, Devlet Konseyi ve Merkezi Asker Komisyonu’nun kutlama mesajını okudu. Mesajda, ilk uçak gemisinin Çin Deniz Kuvvetleri’ne katılması ile birlikte, Çin ordusunun modernizasyon seviyesinin yükseldiğine vurgu yapıldı.
 
Törenin ardından Hu Jintao, “Liaoning” isimli uçak gemisine çıkıp, Deniz Kuvvetleri’nin şeref kıtasını denetledi. Daha sonra Hu Jintao ve Wen Jiabao başta olmak üzere Çin liderleri, gemideki tesisleri inceledi.
 
ESKİ VARYAG YENİ LİAONİNG
 
Bir ülkenin askeri gücünü okyanus ötesine taşımasını sağlayan uçak gemilerine sahip son ülke Çin oldu. Çin, Ukrayna’dan alırken kumarhane yapılacağını açıkladığı savaş uçağı gemisi Varyag (yeni adıyla Liaoning) resmen Çin donanmasına katıldı. 2001 yılının başında Boğazlar’dan geçmesi krize dönüşen Liaoning, 306.5 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde bulunuyor. Geminin J-15 savaş uçağı, JT-9 deniz eğitim uçağı ve Z-8 tipi helikopter gibi unsurları taşıyabileceği belirtiliyor.
 
Çin donanmasına katılan Liaoning, şimdilik sadece eğitim amaçlı kullanılacak. Deneme süresinin tamamlanmasının ardından 2017 yılında tam operasyonel hale gelmesi bekleniyor.
 
Öte yandan, Çin Deniz Komutanlığı’na bağlı Tuğamiral Yang Yi devlete ait bir gazetede yazdığı makalesinde, uçak gemilerinin geliştirilmesi Çin’in ulusal savunmasının modernize edilmesinde önemli bir adım olduğuna değindi. Liaoning uçak gemisinin, büyük oranda bilimsel araştırma ve eğitim amacıyla kullanılacağına dikkat çeken Yang Yi, bu sayede de bir gün Çin’in kendi uçak gemisini üretmesinin mümkün olacağını söyledi.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1452 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim