• BIST 9693.46
  • Altın 2509.616
  • Dolar 32.5735
  • Euro 34.7645
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Dünyada küçüldü, Türkiye'de büyüdü

Dünyada küçüldü, Türkiye'de büyüdü
Marin sektörü geçen yıl küresel anlamda yüzde 25 küçüldü ama Türkiye'de yüzde 8 büyümeyle dikkat çekti.

Yat üreticileri, küçülmenin bu yıl da süreceğini Türkiye'nin ise yine büyüyeceğini söylüyor. Bu durum ünlü CEO'ları İstanbul Boatshow'a getirdi. Dünya mega yat üretiminde 5. sırada yer alan Türkiye'nin yat üretimi geçen yıl yüzde 8 büyüdü. 

Yunanistan, İspanya, Portekiz gibi yat üretiminde ön sıralarda yer alan ülkelerde yaşanan kriz, siparişleri Türkiye'ye yönlendirdi. Dünyaca ünlü yat üreticileri de üretimlerini Türkiye'ye kaydırmaya başladı. Bu gelişim ünlü yat üreticilerinin de Türkiye'ye daha sık gelmesine yol açtı.
 
Bugün başlayacak olan 31. Uluslararası İstanbul American Express Boatshow'da bu yıl görücüye çıkacak 280 tekne, yeni alıcıları ile buluşmak için gün sayarken, dünyaca ünlü markaların CEO'ları da İstanbul'a geliyor.
 
Türkiye'ye ilk kez gelen ünlü isimler arasında Alman Bavaria Yachts Group CEO'su Dr. Jens Ludmann, Hanse Global CEO'su Seven Goebel, İtalyan tasarımcılar Michele Dragoni, Enrico Lumini ve Antonio Romano soruları yanıtladı.
 
MEGAYATIN MERKEZİ OLDUK
 
Türkiye'yi artık mega yat üretiminin en ciddi merkezi olarak gören bu ünlü markalar, Türk tersaneleri ile yaptıkları ortaklıklardan memnuniyetlerini dile getirirken, sadece Türkiye'de 2013 yılında büyüme beklediklerinin altını çizdiler. Dünyaca ünlü yat, yelkenli, motor yat, katamaran markalarının Türkiye'ye taşınması ise dünya zenginlerinin de lüks yatlarını değiştirmek veya yeni yat satın almak için Türkiye'ye gelmesine öncü oluyor.
 
Türkler yatlarımızı tercih ediyor
 
Sven Göbel- Hanse Global CEO'su: Türkiye, Baltık Denizi'ndeki diğer pazarlara göre daha küçük ancak hızlı büyüyen pazarlardan biri. Türk tekne sahipleri de geleneksel olarak bizim güçlü olduğumuz segmentlerdeki tekneleri tercih ediyorlar yani 40 ft ve üzerindeki tekneleri. Hanse teknelerinin dünyanın her yerinde görmek mümkün özellikle kraliyet aileleri tercih ediyor. Türkiye'de de ünlü müşterilerimiz var örneğin Pegasus'un CEO'su Sertaç Haybat.
 
TUZLA'DA HER YERDEN MÜŞTERİ VAR
 
DÜNYACA ünlü İtalyan tasarım şirketin Hotlab'ın üst kadrosu da İstanbul'a geliyor. Firmanın kurucularından Antonio Romano'nun tabiriyle 'Terzi İşi' bu süper yatlar, tasarımdan inşaya her aşamada takip edilerek sahibinin hayallerini gerçeğe dönüştürüyor. Romano, 'Türkiye ile çalışmaktan çok mutluyuz. RMK ve Proteksan gibi tersanelerin çalışmalarını takdir ediyoruz. Genç işletmeler olmalarına karşın kısa zamanda oldukça yüksek seviyelere ulaştılar. Tuzla'da İtalyan, İngiliz, Hollandalı, Amerikan müşterilere rastlamak, yat dünyasının Türkiye'yi tekne inşa edilebilecek en iyi yerlerinden biri olarak gördüğünün kanıtı' dedi.
 
GELMEYİ ÖZELLİKLE İSTEDİM
 
SVEN Göbel, 7 yıldır marin sektörünün sarsıntılar yaşadığını belirterek 'Geçen yıl yüzde 18 düşüş oldu, bu yıl yüzde 12 olması bekleniyor. Sadece Türkiye'de marin sektörü büyümeye devam ediyor. Bu açıdan 2013 yılı için Türkiye'yi büyüyecek bir pazar olarak görüyoruz. Her yıl 280 fuara katılıyoruz, hepsine gidemiyorum ama Türkiye'ye gelmeyi özellikle istedim' dedi.
 
İLK DEFA GELİYORUZ
 
Dr. Jens Ludmann - Bavaria Yachts Group CEO'su: 'Türkiye pazarı dünyada büyüyen birkaç pazardan biri ve Türkiye temsilcimiz Franken Meer Yatçılık da oldukça başarılı bir ortak. Bu iki özellik Türkiye pazarını listemizde üst sıraya yerleştirmeye yetti. Bu bağlamda İstanbul Boat Show bizim için önemli bir etkinliğe dönüştü. Burada yeni modellerimizi ilk kez tanıtacağız. Birçoğu dünyada hiçbir fuara katılmadı henüz. Bu yıl dünyada mega yat pazarının bir önceki yıla göre sabit kalmasını bekliyoruz. Ancak hem yelkenli yatlarda, hem motoryatlarda bizi daha büyük pazar paylarına taşıyacak yeni modellere yatırım yaptık.'
 
En önemli partnerimiz oldunuz
 
JENS Ludmann, 'Dünya sallantıda,  tekne pazarı da aynı durumda. Geçen yıl pazar yüzde 25 düştü. Sadece birkaç ülke yükseliyor, biri de Türkiye. Bu nedenle Türkiye'yi çok önemli bir partner olarak görüyoruz' dedi.
 
Yıldızların Türk yatı merakı
 
Geçen yıl, Azerbaycanlı bakanlar, çok sayıda Alman milletvekili başta olmak üzere bir çok siyasetçi, Todor Jirkov, Rıza Zareb, Paul Allen (Bill Gates'in ortağı), Demi Moore, Tom Hanks gibi birçok ünlü isim, İstanbul Boatshow'da görücüye çıkan yepyeni tasarımları seçerek üretimlerini Türkiye'de yaptırdılar.
 
İSTANBUL HABER AJANSI
 
www.istanbulhaber.com
 
www.AksiyonHaber.Com
 
www.UlasimOnline.Com
 
DENİZ HABER AJANSI
 
www.DenizHaber.Com.tr
 
www.turkishmaritime.com.tr
 
Bu haber toplam 1187 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim