• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

'Yüzülebilir Körfez' için İzmirliler seferber oldu

'Yüzülebilir Körfez' için İzmirliler seferber oldu
İzmir Körfezi'nin eski günlerine dönmesi için başlatılan çalışmalarda tüm İzmir elele verdi. Şimdi tüm İzmirliler’in hayalini eski günlerde olduğu gibi ‘yeniden yüzülebilir bir Körfez’ süslüyor.

İzmir Körfezi'nin eski günlerine dönmesi için başlatılan çalışmalarda tüm İzmir elele verdi. Şimdi tüm İzmirliler’in hayalini eski günlerde olduğu gibi ‘yeniden yüzülebilir bir Körfez’ süslüyor.

İzmir  Körfezi’nin eskiden olduğu gibi yüzülebilir olmasını isteyen İzmirliler, Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Körfezi’ni temizlemek için TCDD ile yürütülen ‘Körfez ve Liman Rehabilitasyon Projesi’nin tamamlanmasını dört gözle bekliyor.

Büyük kanal projesinin uygulanmasının ardından Körfez’e kirlilik akışının durduğunu kaydeden Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Helil İnay Kınay, “Temizlik için tüm havzada önlem alınmalı. Elele çalışma başarılı sağlanır” dedi. Körfez’den çıkarılan malzemenin tehlikeli atık özelliğinin de kontrol altında tutulması gerektiğini kaydeden Kınay, “Belediyeden teknik detay gelmedi. Hayalimiz de yüzülebilir bir Körfeze’ kavuşmak var. Süreç doğru işlerse sonuca ulaşılabiliriz” dedi. Körfez’deki temizliğin sadece Büyükşehir’in çabalarıyla gerçekleşemeyeceğini belirten Kınay, Gediz’den ve Aliağa’dan da gelen kirlilik olduğunu kaydetti. Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Helil İnay Kınay’ın havzada önlem alınması yönündeki önerisini de değerlendiren Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erdeniz Özel ise şu bilgileri verdi.

“Yeni kaleden limana kadar TCDD tarafından yürütülen proje, gemilerin takip ettiği rotayı oluşturuyor. Akıntı rejimi için 4 istasyon kurulacak. Bu istasyonların kurulmasıyla daha net rakamlar verilebilir. İzin verilirse belediyenin internet sitesi üzerinden, Körfez’in günlük akıntı rejimini yayınlamayı planlıyoruz. Bu uygulamaİstanbul Boğazı’ndan sonra ilk kez İzmir Körfezi’nde uygulanmış olacak. Olumsuz bir durumda erken önlem şansını yakalayacağız.” Prof. Dr. Özel, 5 yıl sonra İzmir Körfezi’nin çok iyi duruma geleceğini, denizin dibinde yaklaşık yarım santimetre sediment bulunduğunu ve bunun iyice oturması gerektiğini kaydetti.

Çıkan malzeme tarımda kullanılır

Körfez’den çıkarılacak malzemenin bir kısmının tarımda kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Özel, şimdi dahi Körfezi’n yüzülebilir durumda olduğunu dile getirdi.

 Körfez’in yüzülebilir olmasının temiz olduğu anlamına geldiğini dile getiren Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, İzmir Körfezi’nin yıllarca lağım çukuru olarak kullanıldığını da hatırlatarak, şunları söyledi.”Biz yüzülebilir Körfez’in yanı sıra sörf ve yelken de yapılabilen Körfez’den bahsediyoruz. Körfez zaten kendini temizledi. Çamurun ve derelerden gelen kütlelerin temizlenmesiyle daha da temiz olacak. Çocukluğumda Körfez’de denize girerdim. Umarım yeniden o günleri göreriz. Artık Üçkuyular’dan vapura bindiğiniz zaman, çarklar kahverengi değil, mavi-yeşil renkli suyu çeviriyor. Aziz Başkan’a ‘Bu proje bize yetişir mi?’ diye sorduğumda ‘Evet bitecek; ama 3 sene mi, yoksa 30 sene sonra mı biter bilemem?’ dedi. Liman derinliği 16 metreye ulaşacak. Limana gemileri girmesiyle şehir ekonomisi de iyileşecek” dedi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1139 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim