• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

Eğirdir Gölü'nde arsenik tehlikesi!

Eğirdir Gölü'nde arsenik tehlikesi!
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ''Eğirdir Gölü'ndeki arsenik oranı yüzde 8,42'dir. Önümüzdeki yıllarda bu oran artarsa göl suyu tehlikeye girer."

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ''Eğirdir Gölü'ndeki arsenik oranı yüzde 8,42'dir. Önümüzdeki yıllarda bu oran artarsa göl suyu tehlikeye girer. Diğer su kaynakları ile Eğirdir Gölü'ndeki suyu karıştırarak arsenik oranını yüzde 5'e kadar indiriyoruz. Bu şu anda tehlikeli değil'' dedi.

Günaydın, Isparta İl Genel Meclisi'nin akademisyen ve uzmanlara hazırlattığı raporda, ''Zirai mücadele ilaçları ve kimyasal gübrelerin Eğirdir Gölü suyunun içme suyu olarak kullanımı imkansız hale getireceği'' yönündeki iddia ile ilgili gazetecilere açıklama yaptı.

İçme suyu sağlanan Eğirdir Gölü'nde periyodik aralıklarla Antalya Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü ekiplerince inceleme yapıldığını bildiren Günaydın, göldeki ekolojik dengenin bu sene bozulma sürecine girdiğini, bunun aşırı yosunlaşmadan kaynaklandığını kaydetti.

İçme suyunu Eğirdir Gölü'ndeki Bedre Koyu'ndan aldıklarını dile getiren Günaydın, yosun temizleme işlemini sadece bu bölgede gerçekleştirdiklerini, gölün tamamını temizlemelerinin mümkün olmadığını anlattı. Günaydın, yosunlaşmanın, ekolojik dengenin bozulmasından, kokunun da yosunlaşmadan kaynaklandığını belirtti.

Buna benzer ekolojik dengenin bozulmasının 2006'da da yaşandığına dikkati çeken Günaydın, ''Bu sorun kendiliğinden kaybolmuştu. Şimdi Eğirdir Gölü'nden alınan suyu azaltıp, dağdan ilave ettiğimiz suyu içme suyu olarak veriyoruz. Bu şekilde sudaki yosun kokusunun azalmasını sağlıyoruz'' dedi.

Günaydın, haziran ayına kadar içme suyunu Akdağ'dan temin ettiklerini anlatarak, bölgedeki suyun azalması nedeniyle Eğirdir Gölü'nden su almak zorunda kaldıklarını kaydetti. Suda arsenik, siyanür, kurşun gibi zehirli maddelerin bulunduğuna işaret eden Günaydın, ''Bu maddelerin suda belli bir oradan bulunması gerekir. Fazlası insan sağlığını tehdit edebilir. Örneğin arsenik oranı yüzde 10'un üzerine çıkmamalıdır'' dedi.

Akdağ'dan alınan sudaki arsenik oranının yüzde 3,46 olduğunu vurgulayan Günaydın, şunları söyledi:''Eğirdir Gölü'ndeki arsenik oranı yüzde 8,42'dir. Önümüzdeki yıllarda bu oran artarsa göl suyu tehlikeye girer. Diğer su kaynakları ile Eğirdir Gölü'ndeki suyu karıştırarak arsenik oranını yüzde 5'e kadar indiriyoruz. Su şu anda tehlikeli değil. Arsenik oranı yüzde 10 olursa Eğirdir Gölü'nden su almayı kesmemiz gerekir. Arsenik miktarının neden bu kadar yoğun olduğunu bilmiyoruz. İlaçlamalardan olabilir. Isparta'da yeni içme suyu kaynakları bulmak gerekebilir.''

www.DenizHaber.Com.tr

Bu haber toplam 1106 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim