• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

GESTAŞ Assos kazılarının sponsoru oldu

GESTAŞ Assos kazılarının sponsoru oldu
Çanakkale Boğazı ile adalar arasındaki deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ AŞ şirketi, 2 yıllığına Assos Antik Kenti kazılarının sponsorluğunu üstlendi.

Ayvacık ilçesi sınırlarındaki Assos Antik Kenti'nde 2 yıl yürütülecek kazıların sponsorluğunu, Çanakkale Boğazı ile adalar arasındaki deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ AŞ şirketi üstlendi.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, kazılara her yıl GESTAŞ AŞ'nin 250 bin, Behramkale Muhtarlığı'nın ise 150 bin lira destek vereceğini söyledi.

Kent genelindeki birçok ören yerinde kazıların devam ettiğini dile getiren Çınar, "Biz de elimizden gelen desteği vermek suretiyle, eserlerin daha hızlı ortaya çıkarılmasını arzu ediyoruz. Bunlardan bir tanesi de Assos Antik Kenti. Burada antik bir tiyatro var. Çalışmalar tamamlanır, tiyatro kullanılabilir hale getirilirse burada çok güzel etkinlikler yapılabilir" dedi.

Çınar, şehrin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayabilecek bir mekana GESTAŞ aracılığıyla sponsor olduklarını ifade ederek, "Elimizden gelen yardımı yapmaya devam edeceğiz. İnşallah bu tarihi mekan meydana çıkar, hem ulusal hem de uluslararası anlamda birçok etkinliği burada yapma fırsatı buluruz" diye konuştu.

"Assos, bir polis şehrine, devletine tipik örnek"

Antik kentteki kazıların başkanlığını yürüten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan ise antik kente yürütülen kazılarla ilgili bilgi verdi.

"İlk defa bölgemizdeki bir kurumun desteği söz konusu" diyen Arslan, şöyle devam etti:  "Bu gerçekten onur verici, heyecan verici bir şey bizim için. Yöredeki her antik kentin kendine özgü özelliği var. Assos ise bir polis şehrine, devletine tipik örnektir. Assos'u ziyaret ettiğiniz zaman bir kentte olması gereken tiyatroyu, meclis binasını, akropolü, nekropolü, surları rahatça görebiliyorsunuz. Bazı kentler yerin altındadır, kazarsınız ama sergilemek çok zordur. Assos'ta kazdığınız her şey kalıcı. Ören yerindeki bilimsel çalışmaları sürdürüyoruz. Zor olan restorasyon. Bunun için belirli bir bütçe hazırlamak gerekiyor. Valimizin ve GESTAŞ AŞ Genel Müdürü Hasan Yürükçü'nün destekleriyle kısa vadedeki en önemli hedefimiz 3 ayda tiyatronun restorasyonunu tamamlamak."

Arslan, Assos dendiğinde insanların aklına sadece bir ören yerinin gelmediğini, antik dönem filozofu Platon'un akademisin kurulduğu ikinci yer olması açısından da tüm dünya tarafından bilindiğini belirterek, "Dünyada belki ilk defa bir kent filozoflar tarafından yönetiliyor. Burası da Assos. GESTAŞ, bugüne kadar kıtalar arasında insanları taşıdı ama bu imzadan sonra artık kültürel mirasımızı geleceğe taşıyacak kurum haline dönüşecektir" ifadesini kullandı. Konuşmaların ardından Vali Çınar ile Prof. Dr. Arslan, sponsorluk anlaşmasını imzaladı.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 805 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim