• BIST 9079.97
  • Altın 2318.654
  • Dolar 32.35
  • Euro 34.9565
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Çamburnu tersane alanı Çebi'lere verildi

Çamburnu tersane alanı Çebi'lere verildi
Çamburnu ve Yeniay bölgelerinde tersane yapılması amacıyla 160 dönümlük arazinin bedelsiz olarak 49 yıllığına Çebi Grubu'na yeniden verilmesi tepki çekmeye devam ediyor.

Tersane sözüyle verilen 160 dönümlük arazi 6 yılda hiçbir taahhüdü yerine getirmeyen şirkete bu kez 49 yıllığına bedelsiz tahsis edildi.

Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre Trabzon7un Sürmene ilçesinde Çamburnu ve Yeniay bölgelerinde çoğu dolgu 160 dönümlük arazi, 6 yıl önce “5 bin kişinin çalışacağı tersane yapımı” için, Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Ahmet Nur Çebi’nin yönetim kurulu başkanı olduğu Nur Gemicilik ve Ticaret AŞ’ye bedelsiz tahsis edildi. Devlet bu alana en az 100 milyon dolara yakın harcama yaparken şirket hiçbir taahhüdünü yerine getirmedi. Alanın başka amaçlarla değerlendirilmesi için çalışmalar sürerken Maliye Bakanlığı alanı bu kez 49 yıllığına yine aynı şirkete bedelsiz tahsis etti.

Altın tepside sunuldu

AK parti  hükümeti 2007 seçimleri öncesi kentte büyük bir tersane yapacağı sözünü verdi. Trabzon’un Sürmene ilçesinde, geleneksel yöntemlerle gemi inşası yapılan Çamburnu ve Yeniay bölgeleri birleştirilerek 5 bin kişinin çalışacağı, Karadeniz’in en büyük tersane projesi için harekete geçildi. 160 dönümlük alan, 100 milyon dolar harcanarak Beşiktaş Kulübü Asbaşkanı Ahmet Nur Çebi’nin yönetim kurulu başkanı olduğu Nur Gemicilik ve Ticaret AŞ’ye 6 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edildi. Ancak şirket sürenin bu yılın nisan ayında dolmasına karşın hiçbir taahhüdünü yerine getirmedi. Sürenin dolmasından önce, denizcilik ve tersanecilik sektöründe yaşanan kriz nedeniyle Nur Gemicilik’in öngörülen yatırımı yapamayacağı bizzat hükümet yetkilileri tarafından açıklandı. 17 Aralık yolsuzluk operasyonunda adı geçince istifa eden Erdoğan Bayraktar’ın Çevre ve  Şehircilik Bakanı olduğu dönemde bölgeye tersane yapılması için başka şirketlerle de görüşüldü ama sonuç alınamadı.

‘Lojistik merkez olsun’ talebi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) öncülüğünde hazırlanan bir proje ile bu bölgenin, uluslararası ticarete

hizmet verecek lojistik merkez olması için talepte bulunuldu. Trabzon iş çevreleri alanın değerlendirilmesi için çalışmalarını sürdürürken, Maliye Bakanlığı, bu alanı, tersane yapma sözünü yerine getirmeyen Nur Gemicilik ve Ticaret AŞ’ye 49 yıllığına bedelsiz tahsis etti.

‘Bu kabul edilemez’

Alanın Başbakan Erdoğan’ın talimatı ile Nur Gemicilik ve Ticaret AŞ’ye tahsis edildiği iddia edililirken Trabzon’daki iş çevreleri bu duruma serttepki gösterdi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Şirket bugüne kadar verdiği hiçbir sözü yerine getirmedi. Bundan sonra da getirmeyeceği ortada. Trabzon kamuoyunun ve kanaat önderlerinin muvaffakiyeti alınmadan yapılan bu tahsisat kabul edilemez. Trabzon’a hiçbir yatırımı olmayan, Trabzon üzerinden rant sağlayanlara bu haksız tahsisatın yapılmasını kamuoyuna havale ediyoruz” dedi.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 955 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim