• BIST 9079.97
  • Altın 2324.04
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9598
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Deniz araçları sigorta tarifesi belirlendi

Deniz araçları sigorta tarifesi belirlendi
Deniz araçları için işletmecilerin veya donatanların yaptırmak zorunda oldukları mali sorumluluk sigortası tarifeleri belirlendi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hazine Müsteşarlığı, deniz araçları için işletmecilerinin veya donatanlarının yaptırmak zorunda oldukları mali sorumluluk sigortasına ilişkin tarife ve talimatları belirledi.

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın Deniz Araçları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı. Tebliğ ile deniz araçları için işletmecilerinin veya donatanlarının yaptırmak zorunda oldukları mali sorumluluk sigortasına ilişkin tarife ve talimatlar belirlendi. Bu tarife ve talimat, ticari amaçlı yolcu taşıyan tüm deniz araçları için uygulanacak. Buna göre yolcuların gemi kazası sonucu ölmesi veya yaralanması ya da eşyalarının hasara uğraması durumlarına ilişkin asgari teminatlardan maddi teminat tutarı yolcu sayısı 13'ten az olan deniz araçlarında bagaj başına bin 125 SDR, araç başına 6 bin 350 SDR, yolcu sayısı 13 veya daha fazla olan deniz araçlarında ise bagaj başına bin 125 SDR, araç başına 12 bin 700 SDR olacak. (SDR, Uluslararası Para Fonu tarafından 1969 yılında meydana getirilmiş uluslararası bir rezerv birimi olan Özel Çekme Hakkı anlamına geliyor.)
Kaza başına ise ödenecek asgari maddi teminat tutarının hesaplanmasında, yolcu taşılan gemiler için yolcu kapasitesi, araç taşıyan gemiler için araç kapasitesi, hem araç hem yolcu taşıyan gemiler için ise teminat tutarı yüksek olan dikkat alınacak. Asgari maddi teminat tutarları yolcu veya araç kapasitesi ile çarpılarak bulunacak.

Ölüm, sakatlık ve tedavi giderleri teminatı yolcu sayısı 13'ten az olan deniz araçlarında kişi başına 125 bin SDR, kaza başına ise yolcu kapasitesinin 125 bin SDR ile çarpılması sonucu bulunacak. Yolcu sayısı 13 veya daha fazla deniz araçlarında kişi başına 250 bin SDR, kaza başına da bu ücretin yolcu kapasitesiyle ile çarpılması ile bulunacak.

Belirlenen kaza başına maddi teminat tutarı ile ölüm, sakatlık ve tedavi giderleri teminat tutarları, yolcu dışındaki üçüncü şahıslara verilen zararlar için de uygulanacak.

POLİÇEYİ BELİRLENMİŞ LİMİTLERİ GEÇMEMEK ÜZERE MUAFİYET KONULABİLECEK

Maddi teminatın azami limitinde Türk Ticaret Kanunu'nda belirlenen limitler dikkate alınacak ve poliçeye bu limitleri geçmemek üzere muafiyet konulabilecek. Sigorta primleri, bu Tebliğ hükümleri dikkate alınarak Türkiye'de su araçları sorumluluk branşında ruhsatı olan sigorta şirketlerince serbestçe belirlenecek.

GEÇERLİ SİGORTA SÖZLEŞMELERİ

Türkiye'de faaliyet gösteren sigorta şirketlerince düzenlenen poliçelerin yanı sıra, Bayrak Devleti Uygulamaları Kapsamındaki İdari İşlemlerde Muteber Kabul Edilebilecek P&I Kulüpleri ve Sigorta Şirketlerine Dair Yönerge kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ilan edilmiş "Muteber P&I Kulüpleri ve Sigorta Şirketleri Listesi"nde bulunan yabancı bir kulüp veya sigortacı tarafından bu Tebliğdeki limitlere uygun düzenlenmiş olan poliçeler de geçerli kabul edilecek. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 977 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim