• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Kamari'nin rotası 'Port Said Limanı'

Kamari'nin rotası 'Port Said Limanı'
Ceyhan'dan yola çıkan Kamari adlı tankerin Mısır'a gittiği belirtildi. 23 Temmuz günü yola çıkan Minerve Joy'un, 11 Ağustos'ta New Jersey'nin Paulsboro Limanı'na yanaşması planlanıyor.

IKBY Kuzey Irak petrolünü satmakta ısrarcı. Kuzey Irak petrolünü taşıyan dört tankerden üçünün akıbetleri henüz netleşmemişken, beşinci tanker de Ceyhan limanından yaklaşık 1 milyon varil petrolü alarak Mısır'a doğru dümen kırdı

Kuzey Irak ve Irak Merkezi Hükümeti arasındaki petrol ihracatına ilişkin kriz ABD'de mahkesinden çıkan karar sonrası derinleşerek yeni bir boyut kazanırken Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Ceyhan'da depolanan petrolün satışına devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda Ceyhan'daki depolarda yer kalmadığı için Kuzey Irak'tan petrol akışı durmuştu. Ceyhan'a yanaşan ve 1 milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip Kamari isimli petrol tankeri yüklemenin ardından Ceyhan limanından ayrıldı.

Kamari gemisi Kuzey Irak petrolünü taşıyan 5. gemi olurken son 1 ay içinde Ceyhan limanından Kuzey Irak petrolünün yüklendiği ilk gemi oldu.

Gemi izleme sisteminde şuan Kamari isimli geminin varacağı liman olarak Mısır'ın Port Said Limanı olarak görülüyor. Sektör kaynakları Kuzey Irak petrolünün rotasının Asya piyasaları olabileceği gibi İsrail'e yapılan satışta olduğu gibi petrolün başka bir gemiye aktarılmasının da olasılıklardan birisi olduğunu ifade ediyorlar.

Ceyhan'dan yola çıkan petrol yüklü 4 gemiden bugüne kadar sadece 1'i yükünü alıcısına ulaştırabildi. Bu satıştan elde edilen 93 milyon dolarlık gelir ise Halk Bankası hesabına yatırıldı.

Kuzey Irak petrolünün Ceyhan'daki ilk yüklemesi mayısta 'United Leadership' adlı tankere gerçekleştirildi. Meksika Körfezi'ne doğru yola çıkan tanker, merkezi Irak hükümetinin karşı çıkması üzerine Atlas Okyanusu'nda rotasını değiştirdi. 1 milyon varillik ham petrol yükü ile açık denizlerde dolaşmaya başlayan gemi, daha sonra Fas'ın Atlantik kıyılarına yöneldi. Fas'ın Muhammediye limanına yanaşan gemi, liman yetkililerinin uyarısı üzerine yükünü boşaltmadan ülke sularını terkederek uluslararası sulara açıldı. Gemi halen Fas açıklarındaki uluslararası sularda bekliyor.

Gemilerden bir diğeri ise Meksika açıklarında bekliyor. Bu tankerdeki petrolün akıbeti de henüz netleşmedi. Dördüncü gemi ise, Güney Çin Denizi açıklarında yükünü başka bir tankere aktardı. Petrolü alan bu tankerin de rotası bilinmiyor.

Yeni bir tanker ABD'ye gidiyor

Öte yandan Kuzey Irak petrolünü yaşıyan tanker ABD açıklarında 5. gününe girerken, yeni bir tankerin ABD yönünde ilerlediği haberleri geliyor.

Kuzey Irak petrolünü ABD'ye taşıyan tanker Irak merkezi hükümetinin baskıları sebebiyle açıkta beklemeyi sürdürürken, yeni bir tankerin ABD'nin doğu yakasına doğru yol aldığı belirtiliyor.

Türkiye'nin Ceyhan limanından 23 Temmuz günü yola çıkan Minerve Joy'un, 11 Ağustos'ta New Jersey'nin Paulsboro limanına yanaşması planlanıyor. Bu teslimat gerçekleşirse ABD'ye Kuzey Irak petrolünü taşıyan 6. gemi olacak.

Bu teslimatlardan ikisinin Houston'daki LyondellBasell Industries NV'nin rafinerisine yapıldığı gelen haberler arasında. Londra merkezli petrokimyasal şirketi dün, son teslimatlarından doğan sahiplik sorunları nedeniyle bir daha Irak'tan ham petrol almayacağını duyurdu.

Irak Merkezi Hükümeti Petrol Bakanlığı, 28 Temmuz'da ABD'de bir hakimi ikna ederek Galveston-Teksas açıklarında bekleyen bir tankerdeki 1 milyon varil petrole el koyulmasını emrinin verilmesini sağlamıştı. Merkezi hükümet petrolün Kuzey Irak Bölgesi'nden yasadışı yollarla pompalandığını iddia ediyor.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 898 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim