• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Balıkçılar ilk günde umduklarını bulamadı

Balıkçılar ilk günde umduklarını bulamadı
15 Nisan'da başlayan av sezonu dün gece balıkçıların 'Vira Bismillah' demesiyle sona erdi. Ancak teknelerle denizlere açılan balıkçılar ilk günden umduklarını bulamadı.

1 Eylül av yasağının kalkmasıyla birlikte "Vira Bismillah" diyerek teknelerle denizlere açılan balıkçılar ilk günden umduklarını bulamadılar. Bazı tekneler boş dönerken bazıları ise az miktarda balıkla döndü.

2014-2015 balık sezonunun 1 Eylül itibariyle açılmasıyla birlikte gece saatlerinde büyük umutlarla denize açılan balıkçılar ilk günden umduklarını bulamadılar. Hava muhalefeti nedeniyle bazı balıkçılar Fatih Yenikapı'daki balık haline boş dönerken bazı tekneler ise az miktarda balıkla döndü. Balık azlığı nedeniyle Yenikapı Balık Hali'nde beklenen yoğunluk yaşanmadı.

"İLK GÜNÜM BERBAT GEÇTİ"

Denizden boş tekneyle dönen balıkçı Hakkı Memiş "İlk günüm berbat geçti. Boş döndük. Bunun sebebi hava muhalefeti. Bir çok balıkçı bu durumda. Marmara'da balık yok" dedi.

"MARMARA'DA BALIK KALMADI"

Başka bir balıkçı ise "Balık mevsimi bu sene biraz zor geçecek. Marmara'da balık kalmadı, balık Çanakkale'den geliyor. Bu sene hava sert olduğu için birçok arkadaşımız boş geldi. Havalar düzelirse inşallah daha iyi olur" diye konuştu.

Dualarla denize açıldılar

Avlanma yasağının kalktığı 1 Eylül gecesi denize açılan balıkçılar bereketli bir yıl dileğiyle ‘Vira Bismillah’ dedi.Balıkçılar, 4,5 aydır heyecanla bitmesini bekledikleri avlanma yasağı’nın 1 Eylül gecesi son bulmasıyla, ‘Vira Bismillah’ diyerek İstanbul Boğazı’nın serin sularına ilk ağlarını attılar. Kemençe ve tulumba ile çalınan Karadeniz ezgileri eşliğinde denize açılan balıkçılar, haftalardır ağlarının onarımlarından, tekne ve motor bakımlarına kadar tüm eksikliklerini giderdiklerini ve tek bir yürekten, yeni sezon da bereketli bir yıl geçirmeyi diledi.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Saygun, yeni sezonda balığın bol ve ucuz olacağını vurguladı. Başkan Saygun, “ Güzel bir sezon olacak. Özellikle palamut, hamsi ve istavrit de. Tüketicilerimize bolca balık yedireceğiz kanısındayım. Hava’da çok güzel inşallah böyle devam eder her şey. Mükemmel bir şekilde tüketicilerimize balık sunarız” dedi.

ZONGULDAK'TA BALIKÇILAR HAVA MUHALEFETİNDEN DENİZE AÇILAMADI

 Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde av yasağının bitmesini dört gözle bekleyen balıkçıların çoğunluğu hava muhalefeti nedeniyle denize açılamadı.

Kdz. Ereğli’de bir süredir denize açılıp avlanmak için hazırlık yapan balıkçılar av yasağının bu gün itibarı ile sona ermesi nedeniyle denize açılmayı beklerken, kötü hava şartları kendilerine engel oldu. İlçede az sayıdaki balıkçı gece saat 00.30 sıralarında denize açılıp yakın bölgelerde avlanmaya çıkarken, birçok balıkçı ise teknesi ise hava şartlarının düzelmesini bekledi. Balığın bol olduğu bölgelerde kuvvetli lodos tehlikesi nedeniyle denize açılmayan balıkçılar, hava şartlarının düzelmesi ile birlikte avlanmaya çıkacak.

Baba mesleğini devam ettiren balıkçı Can Aktürk, en büyük endişelerinin balık neslinin azalması olduğunu söyledi. Daha önce yaklaşık 180 çeşit balık olan Karadeniz’de yasak avlanma nedeniyle balık çeşidi sayının azaldığını dile getiren Aktürk “Denizin durumu iyi yada kötü, Cenab-ı Allah bizim rızkımızı buraya koydu. İşi denk gelen, yürüyen, kaza bela olmayan herkese bir ekmek var. Ama bu ekmeği namusluca yemek lazım. Ufak balığı tutmadan, sürdürülebilir bir avcılık ile yapmak lazım. Ben senelerden beri onu yapıyorum, halimden de memnunum. Allah her senede bize veriyor. Kimseye muhtaç değiliz. Deniz doğurur, evlatlarına bakar. Şu anda Karadeniz’de kalan soy olan balıklar var. Önceden 180 çeşit balık var diyorlardı, şimdi 15 çeşit kaldı. 15 çeşidi biz elimizden geldiği kadar bitirmeye çalışıyoruz. Palamut, lüfer, hamsi, mezgit, zargan, çarpan, istavrit var. Biz bunları karnımızı doyurmak için tutmaya çalışıyoruz. Büyüklerimizden, bu işin başında duran profesörlerimizden ricamız, yalvarmamız, yakarmamız gelin bu işin başını tutun. Norveç denen bir ülke dünyaya balık satıyor. Bizlerde Ereğli ve Türkiye civarına balık satabiliyoruz” dedi.

Kdz. Ereğli ve açıklarında şimiek çakıp gök gürlerken zaman zaman yağmurda yağışını sürüyor. Balıkçılar ise av yasağının sona ermesinin ardından hava şartlarının düzelmesini bekliyor.

GİRESUNLU BALIKÇILARIN AĞLARI İSTAVRİT İLE DOLDU

Balık sezonu açıldı, balıkçılar ‘Vira bismillah' dedi, ağlar denizle buluştu. İlk gün istavrit bereketi vardı, hamsi ve palamut ise neredeyse yoktu.

Av sezonunun başlamasıyla birlikte Karadeniz’e açılan Giresunlu balıkçılar, bol istavrit ile döndü.
Geçtiğimiz sezonu bol balıkla geçiren balıkçılar bu sene de aynı durumun yaşanacağını öngörüyor. İlk günü Karadeniz’de istavrit avı ile geçiren balıkçılardan İbrahim Aykut, ilk sezon avının kilosunun 10 TL’den satılabileceğini söyledi.

Geçen sezon neredeyse ilk haftayı avlanmadan geçirdiklerini hatırlatan Aykut, bu sezon ilk geceden ava başlayabildiklerine memnun olduklarını ifade etti.

RİZELİ BALIKÇILAR DENİZE AÇILDI

Denizlerde av yasağının sona ermesi ile Rizeli balıkçılar, düzenlenen resmi törenin ardından denize açıldılar.

Rize Valiliği tarafından deniz av sezonunun açılması dolayısı ile yasağın kalktığı ilk dakikalarda balıkçı barınağında tören düzenlendi. Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve diğer il müdürlerinin de katıldığı tören Rize Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile başladı. Ardından konuşmalar yapıldı. Rize Valisi Ersin Yazıcı konuşmasında, Türkiye’de balıkçılığın yüzde 60’ının Karadeniz Bölgesi’nde yapıldığını hatırlatarak Rize’nin de ülke balıkçılığında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Yazıcı balığın halen en organik tüketim maddeleri arasında yer aldığını belirtip saatin gece yarısını göstermesi ile av yasağının katlığını duyurarak “vira bismillah” dedi.

Töreni şaşkın bakışlar ile izleyen balıkçılar talimatın ardından patlayan havai fişekler eşliğinde denize açıldılar. Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap balıkçıları limandan el sallayarak uğurladı.

Uzmanlar uyarıyor: Bu balıkları sakın almayın!

Balıkçılar için 15 Nisan’da başlayan av yasağı bugün sona erdi. Balıkçı tekneleri ilk ağlarını çekti. Ancak Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan’ın yaptığı, “İstavrit, çinekop sonra da hamsi avlanacak” açıklaması,  her yıl olduğu gibi bu yıl da yavru balıkların avlanacağının sinyalini verdi.

Uzmanlar denizlerimizdeki balık neslinin tükenmemesi için uyardı: “Boyu 9 cm’den küçük hamsi, 11 cm’den küçük tekir, 13 cm’den küçük istavrit ve barbunya, 14,5 cm’den küçük mezgit, 25 cm’den küçük lüfer ve 30 cm küçük levrek balıklarını almayın.”

www.ulasimonline.com

 

Bu haber toplam 651 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim