• BIST 9524.59
  • Altın 2493.789
  • Dolar 32.5764
  • Euro 34.7318
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Akülü araba vapuru 'Yılın Gemisi' seçildi

Akülü araba vapuru 'Yılın Gemisi' seçildi
Norled şirketine ait dünyanın ilk akülü araba vapuru Hamburg'da 'yılın gemisi' seçilerek ödül almaya hak kazandı. Gemi Fjellstrand Tersanesi tarafından inşa edildi.

Fjellstrand Tersanesi tarafından inşa edilen Norled şirketine ait dünyanın ilk akülü araba vapuru dün Hamburg'da "Yılın Gemisi" ödülünü almaya hak kazandı.

Norled'in yeni gemisi ZeroCat™ 120'nin 120 araba ve 360 yolcu taşıma kapasitesi bulunuyor. Emisyon üretmeyen araba vapurunun Norveç'in batı kıyısından geçerek 2015 yılında hizmet vermeye başlaması bekleniyor.

Yeni feribotun itiş sistemlerinin düşük enerji tüketimi yapması, iskele yakınlarında hizmet verdiği sırada düşük hızla yüksek manevra yapma kabiliyeti sunması aynı zamanda da güvenlik sağlaması geminin gelişmesinde önemli bir rol oynadı.

ZeroCat™ 120'nin gelişimine katkıda bulunan Rolls-Royce, ferbotun Azipull iticilerini, hidrodinamiğini ve gövde tasarımını üstlendi. Akü ve elektrik sistemleri ise Siemens tarafından karşılandı.

Düşük enerji gereksiniminin anahtar noktası olan itiş sistemleri, makul boyuttaki akülerin güverteye monte edilmesine olanak sağlıyor. Rolls-Royce'un geliştirdiği sistem düşük dönüş hızı ve pervane kanatları sayesinde yüksek verimlilik elde edilmesine olanak sunuyor.

Katamaran tipli feribotun her iki başına da birer pervane bulunuyor. Azipull 085 pervaneleri ayarlanabilir olması özelliği ile bir ilke imza atıyor. Bu da ön Azipull iticilerinin üzerinde yer alan pervane kanatlarının su akış direncini en aza indirebilecek şekilde ayarlanabilmesi anlamına geliyor.

İticilerde hidrolik kumanda yerine daha az enerji tüketimi sağlayan elektrikli kumanda sistemi kullanıldı.

Haber: Merve Seda BABAİBAN - Deniz Haber Ajansı

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1081 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim