• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Türk fırkateyni Ertuğrul'un rotasını izleyecek

Türk fırkateyni Ertuğrul'un rotasını izleyecek
16 Eylül 1890’da Kushimoto kayalıklarına çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni, kazanın 124. yılında anılıyor. Türk Deniz Kuvvetleri de önümüzdeki yıl (125’inci yılında) modern bir savaş gemisi ile aynı rotayı izleyecek.

Sultan II. Abdülhamit’in Japon İmparatoru’na verdiği imtiyaz nişanını ve çeşitli hediyeleri götürdükten sonra 16 Eylül 1890’da Kushimoto kayalıklarına çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni, kazanın 124’üncü yılında anılıyor. Türk Deniz Kuvvetleri, 125’inci yıl olan önümüzdeki yıl modern bir savaş gemisi ile aynı rotadan bir ziyaret daha yapacak.

Japon imparatoru Komeii’nin yeğeninin İstanbul’a gelmesiyle gelişen iki ülke ilişkileri, II. Abdülhamit’in çeşitli hediyelerle yüklediği Ertuğrul Fırkateyni’ni Japonya’ya göndermesiyle arttı. Okyanus aşmaya yeterli olmayan Ertuğrul gemisi, 11 ayda gittiği Japonya’nın Yokohama Limanı’ndan dönüşe geçtiğinde fırtınaya yakalandı. Pasifik tayfununun sürüklediği gemi, Kushimoto kayalıklarına çarparak batarken 540 denizci hayatını kaybetti. 38’i ağır, 69 asker kurtulurken iki ülke arasındaki ilişki Ertuğrul’un trajik sonuyla katlandı. Japon halkı, Ertuğrul’un mürettebatını anmak için bir anıt yaparken bir de şarkı besteledi. Her anma töreninde anıta giden Japonlar besteledikleri şarkıyı söylerken, kendileri için gelen askerleri hiç unutmayacaklarını dile getiriyor.

Türk Savaş Gemisi Uzakdoğu yolcusu

Ertuğrul’un batmasının yüzüncü yıldönümü olan 1990’da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Turgutreis fırkateyni aynı rotadan Japonya’ya gitmişti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 125’inci yıl olan 2015’te de Japonya’ya bir seyahat düzenleyecek. Donanma’nın en modern savaş gemilerinden biri, Haziran 2015’te çıkacağı yolculukta Ertuğrul’un kullandığı rota takip edilecek. Dalgıçlar Ertuğrul’a inecek olan anı plaketi bırakacak.

Komutan Can Yücel’in büyük dedesi

Geminin komutanı olan Ali Bey, Cumhuriyet döneminin ilk Milli Eğitim bakanlarından Hasan Ali Yücel’in dedesiydi. Şair Can Yücel’in de büyük dedesi olan Ali Bey, Ertuğrul gemisinin komutanı olduğu dönemde çıktığı Japonya seyahatinde eşine sık sık mektup yazdı. Son mektubunu 28 Temmuz 1890’da Japonya’dan gönderen Ali Bey, eşi Ayşe Hanıma toplam 31 mektup yazdı. İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan “Ertuğrul Süvarisi Ali Bey’den Ayşe Hanım’a mektuplar” isimli kitapta, gemi komutanı Ali Bey’in ailesine veda bile edemeden sefere çıktığı anlatılıyor.

Haber: Gökhan KARAKAŞ / Milliyet Gazetesi

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 853 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim