• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Greenpeace'ten Soma'daki zeytinlik kıyımı hakkında suç duyurusu

Greenpeace'ten Soma'daki zeytinlik kıyımı hakkında suç duyurusu
Greenpeace, Soma’da kömürlü termik santral kurmak için dün gece yarısı hukuksuz bir biçimde zeytin ağaçlarını sökmeye başlayan Kolin Şirketler Grubu hakkında suç duyurusunda bulundu.
Greenpeace, Soma’da kömürlü termik santral kurmak için dün gece yarısı hukuksuz bir biçimde zeytin ağaçlarını sökmeye başlayan Kolin Şirketler Grubu hakkında suç duyurusunda bulundu. Dün gece yarısı zeytinliklere girip 13 ağacı söken kepçelerin çalışması dün köylülerin direnişiyle durduruldu.
 
18 Eylül 2014, Soma Greenpeace, Soma’da kömürlü termik santralin kurulması için acele kamulaştırma sürecinde olan zeytinliklere dün gece iş makineleriyle giren Kolin Şirketler Grubu hakkında suç duyurusunda bulundu. Soma’da, Kolin Kömürlü Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırma süreci henüz tamamlanmadı ve acele kamulaştırma kararında karşı dava sürüyor. Şirket buna rağmen dün gece yarısı 12.00 sularında zeytinliklere hukuksuz bir biçimde girerek 13 zeytin ağacını kesti. Daha fazla ağacın kesilmesi Soma Yırca köylülerinin kepçelerin önüne geçmesiyle durduruldu. Köylüler, alanda sabaha kadar nöbet tuttu. Bugün, sökülen ağaçlardaki zeytinleri toplayan köylüler, “Sökülen bu 13 zeytin ağacı bizim çocuğumuz gibi, 20 yılda yetiştirdik, 1 dakikada söktüler. Zeytinimizi heba ettirmeyelim, olgunlaşmasa da toplayalım dedik” dedi. 
 
Zeytinlik talanına karşı nöbet başlıyor
 
Soma’nın Yırca köyünde bugün itibariyle zeytinliklerin talan edilmesine karşı nöbet başlıyor. Zeytinliklerin acele kamulaştırılmasının zaten hukuka aykırı olduğunu söyleyen Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, “Kamulaştırma sürecine karşı yasal itiraz süresi devam ediyor olmasının yanı sıra hukuki süreç başlatıldı. Bu süreç devam ederken şirketin gece yarısı baskınıyla 20 yıllık ağaçları katletmesi kabul edilemez. Bu yüzden şirket hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Yırcalılar, zeytinliklerinin yerine termik santral kurulmasını istemiyor ve buradaki ağaçları korumaya da kararlılar. Biz de, buradaki zeytinliklerin koruma altında olduğundan emin olana kadar köylülerin yanında olacağız ve hukuk mücadelesine de devam edeceğiz” dedi.Eylül ayı başında Greenpeace, yerel halkla birlikte, zeytinliklerin acele kamulaştırılmasının hukuka aykırı olması nedeniyle dava açmıştı. Dava henüz sonuçlanmadı.
 
Bu haber toplam 716 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim