• BIST 9623.86
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

UNESCO 'Selçuk-1'i eğitim gemisi ilan etti

UNESCO 'Selçuk-1'i eğitim gemisi ilan etti
'Selçuk-1', Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) tarafından sualtı arkeolojisi eğitimlerinde kullanılmak üzere resmi eğitim gemisi ilan edildi.
ANTALYA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk karasuları ve uluslararası sularda araştırma ve inceleme yapmak amacıyla yaptırdığı, seyir ve donanım özellikleri bakımından Avrupa’da 4’üncü, dünyada 11’inci sırada bulunan ‘Arama-1 Araştırma ve Kontrol Gemisi’ hizmete girdi. Gemi, denizlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini incelemenin yanı sıra orkinos gibi uluslararası düzenlemeye tabi balıklar için kontrol ve takip hizmetleri de verecek. 
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından hizmete sokulan Arama-1, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü’nün araştırmaları için çevrenin durumu ve kaynakların değerlendirilmesi hakkında bilimsel veri sağlayacak. Gemi ayrıca teknoloji geliştirecek şekilde denizler ve iç sularda araştırma ve su ürünleri üretimi yapacak. Yapımına geçen yıl başlanan ve yaklaşık 6 milyon TL’ye mal olan Arama-1, uluslararası sularda da faaliyet gösterebilecek donanım ve teknolojiye sahip nitelikleriyle balıkçılık sektörünün gelişmesi ve yönetilmesine katkı sağlayacak. 
 
Avrupa’da 4’üncü sırada
 
 Modern teknik cihazlarla donatılan ve seyir ve donanım özellikleri bakımından Avrupa’da 4’üncü, dünyada 11’inci sırada bulunan 32 metre boyunda 8 metre genişliğinde Arama-1 Araştırma ve Kontrol Gemisi knot hıza ulaşabiliyor. Gemi, denizlerdeki stok araştırmalarının yanında, denizlerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi amacıyla oşinografik araştırmalar ile orkinos gibi uluslararası düzenlemeye tabi balıklar için avcılık kontrol ve takip hizmeti de verecek. 
 
Her tür derinlikte hassas ölçüm 
 
Arama-1, günümüzün bilimsel araştırma ihtiyaçları ve imkanları gözetilerek en gelişmiş teknolojik cihazlarla donatıldı. Bu cihazların başında, deniz dibinin şekilsel ve yapısal özellikleriyle birlikte hassas bir derinlik bilgisi veren echosounder geliyor. Akustik yöntemle (gönderilen ses dalgasının bir cisme çarpıp geri dönmesi esasına dayanan) çalışan sistem sayesinde gemi seyir yapabildiği en sığ sulardan (yaklaşık 5 m) 1000 metreye kadar olan derinliklere kadar her türlü derinlikte hassas ölçümler yapabiliyor. Sistemle ayrıca balıkçılık açısından büyük önem arz eden hamsi, sardalya, istavrit ve diğer birlikte gezen balıkların sürü büyüklükleri belirlenecek. Bu sayede balıkçılık kaynaklarının stok büyüklükleri konusunda gerçeğe yakın tahmin yapılabilcek.
Bu haber toplam 956 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim