• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Lütfi Elvan: Türk koster filosu yenilenecek

Lütfi Elvan: Türk koster filosu yenilenecek
Bakan Lütfi Elvan, ekonomik ömrünü tamamlayan kosterleri, birebir hurda teşviki vererek hizmetten çekeceklerini belirterek, "Yasal düzenlemeyi yapar yapmaz döner sermayedeki kaynağımızı kullanarak filomuzu yenileme imkanına kavuşacağız" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ekonomik ömrünü tamamlayan kosterleri, birebir hurda teşviki vererek hizmetten çekeceklerini belirterek, "Yasal düzenlemeyi yapar yapmaz döner sermayedeki kaynağımızı kullanarak filomuzu yenileme imkanına kavuşacağız" dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanı Lütfi Elvan, TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısında, Türkiye'nin deniz ticaretinin mevcut durumununu, sorunlarını, çözüm önerilerini geniş hatlarıyla ele alacaklarını ifade etti. 

Tersaneciliğin geliştirilmesi için ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin yapılması ve kara sularının emniyetli hale getirilmesinin önemine işaret eden Elvan, ülkenin deniz ticaret filosunun güçlendirilmesi ve deniz ticaretinin artırılmasının da en az bunun kadar önemli olduğunu söyledi.

Deniz taşımacılığı, limancılık ve gemi inşaat sektörlerini esas alan bir çok toplantı ve çalıştay düzenlediklerini anlatan Elvan, "Denizcilik sektörünün yüksek yerli katma değerli olmasıyla Türkiye'nin cari açığını azaltmada etkili bir sektör olduğu vurgusundan yola çıktık. Türkiye'nin dış ticaretine konu olan yüklerin mal değeri olarak yüzde 55'lik kısmı denizyoluyla taşınıyor" diye konuştu.

Ekonomik ömrünü tamamlayan kosterleri, birebir hurda teşviki vermek suretiyle hizmetten çekeceklerini ifade eden Elvan, şunları kaydetti:

"Buna yönelik karar alındı, yasal düzenlemeyle ilgili çalışmalar tamamlandı. Hurda bedeli ve teşvik miktarının yüzde 10-15'lik proje yatırımına yönlendirilmesi, yüzde 10-15 öz sermaye ve gemi ipoteği karşılığında, yüzde 70 banka kredisiyle koster filomuzu yenileyebilecek bir modeli inşallah sizlerle paylaşıyoruz. Yasal düzenlemeyi yapar yapmaz döner sermayedeki kaynağımızı kullanarak bu filomuzu yenileme imkanına kavuşacağız."

"Türkiye düşen petrol fiyatlarından olumlu etkilendi"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da 2015'in tüm dünya için tedbirli ve temkinli olunması gereken bir yıl olacağını ifade ederek, düşen petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi desteklediğini, ancak pek çok ülkenin ekonomilerindeki yapısal riskler ve siyasi gelişmelerin küresel büyümeyi yavaşlattığını söyledi.

Türkiye'nin düşen petrol fiyatlarından şu ana kadar çoğunlukla olumlu etkilendiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Beklenmedik bir piyango gibi gelen petrol fiyatındaki bu düşüşün getirdiği fırsat penceresini, yapısal reformlara yeniden odaklanarak kullanmalıyız" dedi.

Türkiye'nin deniz ticaret filosunun 10 milyon ton Türk bayraklı, 32 milyon ton Türk sahipli filodan oluştuğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, henüz istenilen noktada olunmadığını kaydetti.

Deniz taşımacılığından yıllık 8 milyar dolar civarında dış açığın doğduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Türkiye olarak önümüzdeki 10 yıl içinde sadece kendi ihtiyacımızı taşımak için değil, bölgemizdeki diğer ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir denizcilik ve liman işletmeciliği anlayışını geliştirmeliyiz" diye konuştu.

Toplantı, konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.

elvan-003.jpg

elvan1-003.jpg

elvan2-003.jpg

elvan3-003.jpg

elvan4-002.jpg

elvan5-004.jpg

Bu haber toplam 867 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim