• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Tarihi Kerpe Limanı turizme kazandırılacak

Tarihi Kerpe Limanı turizme kazandırılacak
Geçmişte Cenevizliler ve Osmanlılar tarafından kullanılan Kocaeli'nin Kandıra ilçesindeki limanın turizme kazandırılması için rekonstrüksiyon çalışması başlatıldı.

Kocaeli'nin Kandıra ilçesindeki antik Kerpe Limanı, rekonstrüksiyon çalışmasıyla turizme kazandırılacak. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, İlkçağ Bitinyası'ndan kalan, Cenevizliler ile Osmanlı Devleti tarafından yoğun kullanılan tarihi limanın, rekonstrüksiyon çalışmaları sonucunda turizme kazandırılacağı bildirildi.  

Çalışmalar kapsamında limanın bir bölümünün orijinal halde bırakılacağı aktarılan açıklamada, "Restorasyonda limanın kendi mevcut taşları ve yöresel malzeme kullanılacak. Restorasyon çalışması tamamlandıktan sonra o dönemi yansıtan iki küçük Ceneviz gemisi yapılacak. Bu gemilerden biri denize batırılarak dalış turizmine hizmet vermesi sağlanacak. Diğer gemi ise su üstünde turistik gezi amaçlı kullanılacak" ifadesine yer verildi. 

Limanın yapımında Kandıra taşı ve yöresel malzemeler kullanıldığının belirlendiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"100 metreye yakın uzunluğa sahip limanın zamanla dalgaların etkisiyle bozulduğu tespit edildi. Limanın Büyükşehir Belediyesi tarafından rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandı. Özellikle deniz yapıları konusunda uzman su altı arkeologları ve akademik danışmanları tarafından incelemesi yapıldı. Proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylandı. 

Liman bölgesinde yapılan dalışlarda Osmanlı dönemine ait 2 top bulundu. Dalış yapanlar bu topları görme imkanı bulacak." 

Bu haber toplam 2186 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim