• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

İZTO'dan İzmir'e homeport müjdesi!

İZTO'dan İzmir'e homeport müjdesi!
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer turizminde İzmir’in homeport (ana liman) olabilmesi için büyük çaba bunun ilk denemesinin Temmuz ve Eylül aylarında olacağını açıkladı.

Kruvaziyer turizminde İzmir’in homeport (ana liman) olabilmesi için büyük çaba harcayan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, bunun ilk denemesinin Temmuz ve Eylül aylarında olacağını açıkladı.

Demirtaş, Celestial Odyssey gemisiyle 820 yolcunun İzmir'den Yunan turlarına çıkacağını ve tekrar İzmir'e döneceğini belirterek, İTO Mart ayı olağan meclis toplantısında İzmir'in kruvaziyer turizmi önemli bir gelişmesi paylaşıldı. Celestial Odyssey firmasının da internet sitesinden duyurduğu turlar kapsamında Temmuz ve Eylül aylarında 3, 4 ve 5 günlük toplam 16 tur düzenlenecek. Her turda 820 yolcunun bineceği ve tekrar geri döneceği gezilerde 13 binden fazla yolcunun taşınması hedefleniyor. Mecliste konuşan İTO Başkanı Başkan Demirtaş, "Bu turlar sayesinde İzmir'den Yunan adalarına gidilip dönülecek. Yani her seferde 820 kişi inecek ve yine 820 kişi binecek. Ama bunu desteklemek için tek yapmamız gereken limanda belirlenen hangarları yolcu terminaline çevirme. Bakanımız Lütfi Elvan İzmir ziyareti sırasında hangarların terminale dönüştürülmesi için TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'a talimat vermişti. Ama şimdi biri bakan değil, diğeri de milletvekili adayı olduğu için genel müdür değil. Yolcular gelecek ama nasıl gelecek?" şeklinde konuştu.

"MAYIS AYI SONUNDA YIKIM BAŞLIYOR"

İzmir Ticaret Odası'nın Kordon'da yapacağı yeni hizmet binasıyla ilgili de bilgi veren Demirtaş, projenin hızla hazırlandığını belirterek, "Projemiz çerçevesinde, İZTO mülkiyetindeki arsamız üzerinde bulunan binalarımız, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce riskli yapı ilan edildi. Yapılarımıza Konak Tapu Müdürlüğü'nce 'riskli yapı' şerhi konuldu. Konak Belediyesi de yapıların yıkılması için İZTO'ya 90 gün süre vererek yıkılmasını tebliğ etti. Biz de kiracılarımızın tahliye sürecini başlattık. Mayıs ayı sonuna kadar tahliye edip yıkıma başlayacağız. İnşallah dönemimiz içinde yeni binayı da bitiririz" dedi.

"İZMİR BİR BAŞKA ÜLKENİN SINIRINDA MI"

TOBB 8'inci Ticaret ve Sanayi Şurası'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu'na İzmir'in sorunlarını aktaracak olan sözcünün seçimi öncesi yaşanan davet krizi de mecliste gündeme geldi. İZTO Meclis Üyesi Salih Özçiftçi, Şura'da önemli olanın sorunların cesaretle anlatılması olduğunu belirterek, "Merkezi hükümet İzmir'in sorunlarını ciddiye alır mı, bakışlarını değiştirir mi bilmiyorum. Ben bu konuda çok umutlu değilim. Odamızın bir dosyayı Adnan Saka'ya sunacağını biliyorum. O sunumda bence Saka 'bizim çok sorunumuz yok en büyük sorunumuz Ankara'nın İzmir'e bakışı' desin. 'Biz başka bir ülkenin sınırlarında mıyız?' diye sorsun. İzmir, en fazla vergi veren 2'nci kent olmasına rağmen neden yeterli yatırımları almadı, teşvik haksızlığı ne zaman son bulacak, İzmir'in malları neden belediyelere verilmiyor, İZKA'ya niye 3 yıldır 1 kuruş para aktarmadınız diye mutlaka sormalı" dedi.

"SÖZCÜ DEMİRTAŞ OLSUN"

Meclis Üyesi Kasım Gündüz de sözcünün İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş olması gerektiğini öne sürerek, "Bence sorunlarımızı Ekrem Demirtaş aktarmalıydı. Sorunları yaşamayan ve kulaktan dolma bilgilerle aktarılmaması gerekir. Çünkü bu iş ezberle olmaz. 'Sen benim yerime böyle konuş' diyerek işi geçiştiremeyiz. Ege Bölgesi'nde nitelik ve nicelik bakımından en üstün kurul İZTO ise bu sözcülüğü de İTO yapmalıdır. Adnan Saka'nın sözcülüğü konusunda alınan karar tekrar gözden geçirilmeli. Tecrübeli, donanımlı olsa da Saka, sorunlarımızı bizim istediğimiz gibi ifade edemez" dedi.
 
BASINA KAPATILDI

Sözcü seçiminde yaşanan davet krizine ilişkin açıklama yapmak üzere kürsüye çıkan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, konuyu basına kapalı oturumda cevaplayacağını söyleyince gazetecilerden dışarı çıkmaları istendi.

DENİZ ULAŞIMINA EK MALİYET UYARISI

Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün önümüzdeki aylarda İzmir, Mersin ve İzmit Körfezi’nde uygulamaya başlayacağı ‘Gemi Trafik Hizmeti Ücret Tarifesi’, denizcilik sektöründe endişe yarattı. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Savaş Ercan, bu uygulamanın kruvaziyer gemilerinde 6 ile 12 bin, yük gemilerinde ise 3-5 bin dolar arasında ek maliyete yol açacağını hatırlatıp, İzmir Limanı’nın yabancı rakiplerinin gerisine düşeceği uyarısında bulundu. Ercan, “Bu yeni maliyet nedeniyle kruvaziyer turizminde hamle yapmayı hedefleyen İzmir’in önü kesilecek” dedi.

Bu haber toplam 1863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim