• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Antalya Limanı'na 40 milyon liralık yatırım

Antalya Limanı'na 40 milyon liralık yatırım
Global Yatırım Holding AŞ'ye bağlı Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert, Antalya Limanı'nda bu yılki kruvaziyer yolcu hedefinin 200 bin olduğunu bildirdi.

Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert, 2014 yılının Türkiye kruvaziyer turizmi açısından çok iyi sonuçlanmadığını, bir önceki yıla göre yüzde 4,5'luk bir gerileme meydana geldiğini söyledi.

"Antalya Limanı'na inen kruvaziyer yolcu sayısı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,5 arttı. Türkiye'de kruvaziyer yolcu sayısı azalırken biz büyümeye devam ettik" diyen Sert, dünyada kruvaziyer turizmin 2009-2014 yıllarında yüzde 50 büyüdüğünü, geçen yıl dünyada kruvaziyer yolcu sayısının 20 milyonu aştığını kaydetti.

Mısır, İsrail ve Lübnan gibi ülkelerde yaşanan sıkıntıların Akdeniz çanağındaki kruvaziyer turizmi olumsuz etkilediğini dile getiren Sert, buna karşılık Uzakdoğu'da kruvaziyer turizmin çok hızlı şekilde büyüdüğünü ifade etti.

Dünya kruvaziyer yolcusunun yaklaşık yüzde 35'inin Akdeniz çanağında hareket ettiğine dikkati çeken Sert, "Mısır kruvaziyerde önemli uğrak noktalarından biriydi. Mısır'a son 2 senedir yolcu gemisi neredeyse hiç uğramıyor. Ülkede darbe oldu, siyasi karışıklık, terör olayları devam ediyor. Bu da Akdeniz'deki kruvaziyer turizmini ciddi düzeyde etkiliyor" diye konuştu.

Antalya Limanı'nda 175 bin kruvaziyer yolcusu

Sert, Antalya'ya geçen yıl kruvaziyer ile yaklaşık 175 bin turistin geldiğini bildirerek, "İstikrarlı büyümeye devam etmek ve yıl sonunda çift rakamlara yakın bir büyümeyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Kruvaziyerde Antalya'nın bu yılki yolcu hedefinin 200 bin turist olduğuna işaret eden Sert, "190 binlerin üzerine rahatlıkla çıkarız fakat hedefimiz 200 bin kruvaziyer yolcu. Umarım hedefimize ulaşırız" diye konuştu.

Limandan ticaret

Antalya Limanı'ndan yapılan ticaret hakkında da bilgi veren Sert, limandan dünyanın her tarafındaki onlarca ülkeye yüzlerce çeşit mal gönderildiğini, geçen sene ihracatta en önemli iki kalemin ise mermer ve çimento olduğunu söyledi.

Maden sektörünün Antalya, Isparta ve Burdur'un temel ihracat kalemlerinden birini oluşturduğunu ifade eden Sert, şöyle konuştu:

"Çin'e yapılan mermer ihracatının yaklaşık yüzde 35'i Antalya'dan yapıldı. Antalya Limanı Çin'e yapılan mermer ihracatının temel çıkış noktası. Türkiye'nin mermer ve madencilik ihracatı geçen yıl dünya ekonomisindeki hareketlilikten ciddi anlamda etkilendi. Bu da 2014 ihracatının 2013'e göre bir miktar düşmesine neden oldu. 2015 yılında ihracatta 2013 rakamlarımızı yakalayabileceğimizi ve bir miktar daha üzerine çıkabileceğimizi düşünüyorum. 2013 yılında Antalya Limanı'nda 217 bin TEU yükleme-boşaltma yapılmıştı. Geçen seneyi 200 bin TEU yükleme-boşaltma ile kapattık. 2015'te yeniden 217 bin TEU'leri yakalayabileceğimizi düşünüyorum."

Sert, geçen yıl yaş meyve ve sebze konusunda ciddi performans gösterdiklerini, Rusya ve Ukrayna'ya deniz yoluyla ciddi anlamda ürün gönderildiğini, bu trendin bu yıl da devam etmesini umduğunu dile getirdi.

"Türkiye'de konteynerle giden yük sayısı oldukça düşük"

Antalya'dan yaş meyve ve sebze ihracatının önemli bölümünün karayolu ile yapıldığını, bunun da hem maliyet hem de ürün kaybına neden olduğunu vurgulayan Sert, yaş meyve sebze ihracatında aslında en iyi seçeneğin deniz yolu olduğunu belirtti.

Dünyada konteynerize olma diye bir eylemin bulunduğunu, artık her türlü yükün konteynerlerle taşındığını, Türkiye'de ise konteynerle taşınan yük sayısının oldukça düşük olduğunu kaydeden Sert, "Türkiye'de konteynerle taşınan yük miktarı yaklaşık 7 milyon ton. Aslında bu rakamın çok daha yukarılarda olması lazım. Biz bu konuda biraz geriden seyrediyoruz. İster yolcu ister yük her türlü taşımacılıkta 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde denizyolunu yeterince kullanmıyoruz. Bu konuda almamız gereken çok yol var."

Limana 40 milyon liralık yatırım

Özgür Sert, Antalya Limanı'nın 40 yıllık eski bir işletme olduğunu, bu nedenle altyapıyı tamamen yenilemeye karar verdiklerini bildirerek, "200 dönüme yakın bir saha üzerine kurulu liman sahası yeniden betonlandı. İş makinesi, ekipman yatırımlarımızı yenilemeye devam ediyoruz. Ayrıca teknoloji yatırımları, yazılım yenileme çalışmaları da devam ediyor" diye konuştu.

Derinliği 10 metre olan limanı 14 metre derinliğe ulaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Sert, konuyla ilgili izin alma sürecinin devam ettiğini anlattı. Sert, "Limanımız 4 metre daha derinleşince daha büyük gemiler yanaşabilecek. Bu yıl betonlama ve derinleştirme çalışmalarına yaklaşık 40 milyon lira civarında bir yatırım yapacağız" dedi.

Bu haber toplam 1419 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim