• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Yenikapı hazineleri Boston'da büyük ilgi gördü

Yenikapı hazineleri Boston'da büyük ilgi gördü
2005-2013 yıllarında Yenikapı kurtarma kazılarında ortaya çıkan gemi 37 gemi batığı üzerine 14. Boston Türk Film ve Müzik Festivali kapsamında yapılan sunum büyük ilgi gördü.

14. Boston Türk Film ve Müzik Festivali kapsamında İstanbul Üniversitesi  Edebiyat Fakültesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Anabilim Dalı Başkanı ve  Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Doçent  Dr. Ufuk Kocabaş  Boston Goethe Enstitüsü’nde Yenikapı’da bulunan 37 gemi batığı üzerine büyük ilgi gören bir sunum yaptı.  Sunum sonrasında izleyicilerle  bir söyleşi gerçekleştirildi  ve akabinde  bir de resepsiyon verildi.

Boston Başkonsolosluğu, New England Türk Amerikan Kültür Derneği ve Türk Hava Yolları’nca desteklenen  ve   Amerikalı sanatseverlerin ve arkeologların yoğun ilgi gösterdiği özel  sunumda Ortaçağ’da İstanbul’un en önemli limanlarından “Theodosius Limanı”ndaki yapıların, on binlerce arkeolojik eserin yanı sıra dünyanın en geniş Ortaçağ tekne koleksiyonuna sahip olduğuna  dikkati çeken Prof. Kocabaş, batık gemi kalıntıları üzerindeki bilimsel çalışmaların sürdüğünü, en eskisi yaklaşık 1500 yaşında olan ahşap kalıntıların restorasyonunun yıllar alabileceğini söyledi.  Dr. Kocabaş Marmaray ve metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı'da bulunan 37 batık geminin kazı alanından aktarılma işleminin sekiz yılda tamamlandığını anlattı.

Dr. Kocabaş, İstanbul Üniversitesi uzmanlarınca 2005-2013 yıllarında Yenikapı kurtarma kazılarında ortaya çıkan batıklardan 27'sinin  dokümantasyon çalışmalarını bitirilerek kazı alanından çıkarıldığını anlatarak,  İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Araştırma Merkezi'nde batıkların kazı sonrası belgeleme, konservasyon ve restorasyon  çalışmaları üzerinde yoğunlaşıldığını söyledi.

Norveç’te Oslo, Bulgaristan’da Sofya, İtalya’da Pisa, Napoli, Roma, Yunanistan’da Atina, Selanik, Fransa’da Marsilya, Danimarka’da Kopenhag, Hollanda’da Amsterdam, İngiltere’de Londra, Liverpool gibi dünyanın  arkeolojik batık koleksiyonunu gün ışığına çıkaran benzer kazıların Avrupa’nın tarihsel dokusuyla ön plana çıkan kent merkezlerinde  gerçekleştirildiğine dikkat çeken  Kocabaş, "Yenikapı’yı bunlardan ayıran ise zengin tabakalaşmanın yanı sıra ele geçen batıkların nitelikleri. Burası bir başkent limanı ve onun ihtişamına uygun eserlerle karşılaştık" değerlendirmesinde bulundu.

Yenikapı 12 batığının replikasını yapmayı planladıklarını söyleyen Dr. Kocabaş "M.S. dokuzuncu yüzyıla tarihlenen Yenikapı 12 batığı kargosuyla çok iyi durumda, günümüze ulaşmış bir  ticaret gemisidir. Yaklaşık 10 metre uzunluğundaki geminin kıyı ticaretinde kullanıldığı ve şiddetli fırtına esnasında Thedosius Limanı'nda battığı düşünülmektedir. “ dedi.  İşlemlerin tamamlanmasının ardından batığın rekonstrüksiyonunun yapılacağını belirten Dr. Kocabaş  kazıdan sergilemeye kadar geçen sürenin, Yenikapı 12 için yaklaşık  9-10 yıl olmasının beklendiğini söyledi.

İstanbul Marmaray ve metro projeleri kapsamında yürütülen arkeolojik kazılar sırasında Yenikapı'da bulunan 37 batık geminin konservasyon  işlemlerinin  halen sürmekte  olduğunu belirten Dr. Kocabaş, tüm batıkların konservasyonunun yapılacağını ancak gemilerin hepsinin birden sergilenemeyeceğini vurgulayarak,  bazı kriterlere göre bir seçki yapılarak belli başlı batıkların sergileneceğini ve bunun için de bu amaca yönelik bir müzenin  yapım  aşamasında olduğu bilgisini  verdi.

Bu haber toplam 1129 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim