• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

İlk Sovyet denizaltısı müzeye dönüşecek

İlk Sovyet denizaltısı müzeye dönüşecek
Sovуetler Birliği’nin ilk nükleer denizaltısı K-3 Leninskiу Komsomol müzeуe dönüȿtürülecek. Sovуetler Birliği’nin ilk nükleer denizaltısı K-3 Leninskiу Komsomol müzeуe dönüştürülecek.

Sovуetler Birliği’nin ilk nükleer denizaltısı K-3 Leninskiу Komsomol müzeуe dönüȿtürülecek. Bir уıl sonra suуa indirilecek denizaltı, Rusуa’nın kuzeуindeki Murmansk ȿehrinde ziуaretçilere açılacak. Sovyetler Birliği'nin ilk denizaltısı K-3 Leninskiy Komsomol müzeye dönüştürülecek. Bir yıl sonra suya indirilecek denizaltı, Rusya'nın kuzeyindeki Murmansk şehrinde ziyaretçilere açılacak.

Rusya Hükümeti Deniz Kurulu üyesi, Kuzey Filo'nun eski komutanı (1999-2001) Amiral Vyaçeslav Popov, "Belli bir tarih vermek için henüz çok erken, henüz dönüşme takvimini, suya indirilmesi için hazırlıkları konuşuyoruz. Onarım maliyetini karşılayacak para, geçtiğimiz sonbaharda ayrıldı" dedi.
Dönüşme sürecinin yaklaşık bir yıl alacağını belirten Popov, şu anda Snejnogorsk kentinde Nerpa tersanesinde bulunan denizaltının bu süre içinde suya indirilerek Murmansk kentine çekileceğini, ardından müzeye dönüştürülmesi sürecinin başlayacağını anlattı.

Ülkenin en deneyimli denizaltı komutanları arasında gösterilen Popov, "K-3 Müzesi, Murmansk'taki Lenin buzkıranı-müzesi yanında çok uyumlu duracak. Elbette Sankt-Petersburg da bu müzeye sahip olmak istiyor ancak tarih açısından, nükleer deniz teması Murmansk'a daha uygun" dedi. Amiral, müzenin Kuzey Filo Müzesi'nin veya Merkez Donanma Müzesi'nin şubesi olarak faaliyet gösterebileceğini söyledi.

Nerpa tersanesinin müdürü Arkadiy Oganyan, 2013'te yaptığı açıklamada, K-3'ün dönüşümü için yaklaşık 46 milyon rubleye ihtiyaç olduğunu kaydetmişti.

DÜNYANIN ÜÇÜNCÜ NÜKLEER DENİZALTISI

Sovyetler Birliği'nin ilk ve ABD'nin Nautilus ve Sea Wolf denizaltılarının ardından dünyanın üçüncü nükleer denizaltısı Leninskiy Komsomol, 1957'de suya indirilmiş ve 1958'de Kuzey Filo'ya dahil edilmişti. K-3, Kaptan Jiltsov'un komutanlığında 1962'de Kuzey Kutbu seferini gerçekleştirmişti. 1967'de, denizaltıda çıkan yangında 39 kişi hayatını kaybetmişti. Leninskiy Komsomol, 1980'li yılların ortalarına kadar hizmet etti, bu süre içinde birçok tatbikatta bulundu ve defalarca Atlas Okyanusu ile Akdeniz'de görev aldı. 1988'de eğitim maksatlı denizaltıya dönüştürülen K-3, 1991'de filodan çıkarılmıştı.

K-3'ün nükleer reaktör bölmesi, 2007'de sökülerek uzun bir süre için Rusya Atom Enerjisi Kurumu'na ait Sayda-guba Fabrikası'na gönderilmişti. Fabrika, nükleer reaktör bölmesinin kopyasını yaparak denizaltının bulunduğu Nerpa tersanesine göndermişti.

Bu haber toplam 1665 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim