• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Anadolu Yıldızı - 2015 Arama Kurtarma tatbikatı başladı

Anadolu Yıldızı - 2015 Arama Kurtarma tatbikatı başladı
TSK arama kurtarma unsurlarının imkan ve kabiliyetlerini denemek, işbirliği ve koordinasyonu en üst düzeye çıkarmak ve unsurların arama kurtarma usullerinin uygulanmasına yönelik eğitimlerini geliştirmesi amaçlanan tatbikat başladı.

Anadolu Yıldızı– 2015 Arama Kurtarma Tatbikatı, 12 ülkeden 25’i yabancı 73 gözlemcinin katılımıyla, Ege Denizinin uluslararası sularında ve İzmir Menemen Dumanlı Dağında gerçekleştirilecek. Tatbikata; Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri ile Jandarma ve Sahil Güvenlik arama kurtarma unsurları katılıyor.

İzmir’de gerçekleştirilecek Anadolu Yıldızı - 2015 Arama Kurtarma Tatbikatı, Konak Orduevi’nde yapılan bilgilendirme brifingiyle başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arama kurtarma unsurları ve Ulaştırma Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin katılımıyla, Ege Denizi ve İzmir Menemen'deki Dumanlı Dağ'da yapılacak Anadolu Yıldızı - 2015 Arama Kurtarma tatbikatı, iki aşamada yapılıyor.

TSK arama kurtarma unsurlarının imkan ve kabiliyetlerini denemek, işbirliği ve koordinasyonu en üst düzeye çıkarmak ve unsurların arama kurtarma usullerinin uygulanmasına yönelik eğitimlerini geliştirmesi amaçlanan tatbikata, 12 ülkeden 25’i yabancı 73 gözlemci katılıyor.
Anadolu Yıldızı - 2015’in bugün gerçekleşen ilk aşaması, Ege Denizi'nde Sakız ve Midilli adalarının arasında kalan bölümde yapıldı.

Anadolu Yıldızı-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın Ege Denizi'nin uluslararası suları ve hava sahasında gerçekleştirilen safhasında batmakta olan kuru yük gemisindeki kaçaklar kurtarıldı.

Sakız ve Midilli adaları arasında icra edilen bölümde, çok sayıda kaçağın bulunduğu ve batmakta olan kuru yük gemisinde kazazedeler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arama kurtarma unsurlarının müşterek faaliyetleriyle aranıp bulundu, kurtarılarak uygun bir sağlık tesisine götürüldü.

Senaryo gereği, kuru yük gemisinin yardım çağrısı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) ve Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AKKM) tarafından TSK AKKM'ye bildirildi. Deniz AKKM tarafından arama kurtarma faaliyeti başlatıldı. Mevcut imkanların yeterli olmaması nedeniyle TSK AKKM'den yardım talep edildi. Bunun üzerine TSK AKKM, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ana arama kurtarma merkezlerini görevlendirerek, müşterek arama kurtarma harekatı başlatıldı.

Önce Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait arama kurtarma uçağı kazazedelerin yerini belirledi. İşaret fişekleriyle işaretlenen bölgeye uçaktan bir bot atıldı. Ayrıca 5 arama kurtarma personeli de aynı yere atladı. Ekip, denize indikten sonra uçaktan atılan botu kullanıma hazır hale getirdi, ardından kazazedelere müdahale etti.

Bu sırada Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopterindekiler, can salındaki bir kazazedeyi kurtararak, TCSG Güven gemisine götürdü. TCSG'nin botuyla denizdeki üç kazazede de kurtarıldı.

Kara Kuvvetleri'nin arama kurtarma helikopteri ise denizdeki bir kazazedeyi kurtarma sepetiyle çıkardı. Denizdeki başka bir kazazede ise yüzücü kurtarıcı personel tarafından Sahil Güvenlik botuna taşındı.

Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik arama kurtarma helikopteri de deniz üzerindeki kazazedeleri kurtarma sepetiyle kurtardı.  

Hava Eğitim Komutanlığı koordinesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından icra edilen faaliyetlerde Kara Kuvvetleri Komutanlığından 1 helikopter, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 fırkateyn, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 uçak, 1 helikopter, Sahil Güvenlik Komutanlığından 1 gemi, 6 bot, 2 helikopter görev yaptı. Safha, tören geçişi ile sona erdi.

Tatbikatın 2. aşaması yarın (7 Mayıs Perşembe günü) İzmir Menemen Dumanlı Dağı’nda gerçekleştirilecek. Anadolu Yıldızı – 2015’in kara safhasında, bu kez kaybolan dağcılar için harekete geçilecek. Jandarma Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne ihbarın gelmesinin ardından arama kurtarma operasyonuna başlayacak olan ekipler, karadan müdahalenin yetersiz olduğu durumda arama kurtarma faaliyetini havadan yürütecek. Tatbikatın bu safhasına; Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 arama kurtarma helikopteri, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 1 arama kurtarma uçağı ve 2 arama kurtarma helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan da 1 Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) dağcılık timi ile 1 arama kurtarma helikopteri katılacak.

Anadolu Yıldızı– 2015 Arama Kurtarma Tatbikatı, 8 Mayıs Cuma günü yabancı gözlemciler için gerçekleştirilecek kültür turuyla sona ermiş olacak.

Bu haber toplam 1975 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim