• BIST 9090.31
  • Altın 2324.753
  • Dolar 32.3724
  • Euro 34.9675
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Ege Bölgesi'nin en büyük entegre limanı Petlim'de 1,3 milyon TEU yük elleçlenecek

Ege Bölgesi'nin en büyük entegre limanı Petlim'de 1,3 milyon TEU yük elleçlenecek
PETKİM limanını işletecek APM Terminals Türkiye Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, limanın 2016 yılının ilk çeyreğinde hizmet vermeye başlayacağını 600 kişinin çalışacağını ve yılda 1,3 milyon TEU yük elleçlemeyi hedeflediklerini söyledi.

PETKİM Limanı PETLİM’i 28 yıl süre ile işletecek olan konusunda ‘Dünya devi’ Hollanda firması APM Terminals’in yetkilileri yerel basın ile bir araya geldi. Limanın 2016 yılının ilk çeyreğinde hizmet vermeye başlayacağını belirten APM Terminals Türkiye Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, limanda tam kapasite hizmet vermeye başladığında 600 kişinin çalışacağını ve yılda 1,3 milyon TEU (konteyner taşımacılığında kullanılan konteyner birimi) yük elleçlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’nın davetlisi olarak Aliağa’daki basın mensuplarıyla bir araya gelen APM Terminals Türkiye Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen ve Dış İlişkiler Direktörü Erol Metin yapılacak olan yatırım hakkında detaylı bilgiler verdi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, APM’nin Hollanda kökenli büyük bir firma olduğunu vurguladı. Şirketin PETLİM’i 28 yıllığına işleteceğini söyleyen Saka; “Kendileri büyük bir ofis istediler Aliağa’da. Ama maalesef biz her zaman olduğu gibi altyapımızı hazırlayamadığımız için kendilerine yardımcı olamadık bu konuda. Şu anda Ulukent’te 150 kişinin çalıştığı bir ofisleri var. Aliağa’da öyle bir bina bulamadığımız için kendileri oraya gitmek mecburiyetinde kaldılar. Oradan Aliağa ile irtibatlarını devam ettiriyorlar. Şu anda kendileriyle birlikte çalışan 100’ün üzerindeki çalışana eğitim vermeye başladılar orada. Benim amacım şuydu, böyle büyük bir firma, Aliağa’da böyle bir limanı işleteceğine göre Aliağa’yı tanımaları gerekli. Bizim de onları tanımamız gerekli. Kendilerini ziyaret ederek sizinle tanıştırabilmek için böyle bir toplantıya davet ettim” dedi.

“APM, TÜRKİYE İLE UZUN ZAMANDIR İLGİLENİYOR”

Adnan Saka’nın ardından söz alan APM Terminals Dış İlişkiler Direktörü Erol Metin böyle bir toplantıyı düzenledikleri için memnuniyetlerini dile getirdi. Erol Metin, APM Terminals Türkiye Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen’in yatırım hakkındaki düşüncelerini basın mensuplarına tercüme etti. APM Terminals Türkiye Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, APM şirketinin dünyanın en büyük terminal işletmeci şirketlerinden bir tanesi olduğunu vurguladı. APM şirketinin 65 ülkede terminal işlettiğini kaydeden Larsen; “Ben iki yıldır İzmir’deyim. İzmir’i de çok seviyorum. APM şirketi Türkiye ile uzun zamandır ilgileniyor. Uzun zamandan beri Türkiye’de inceleme ve araştırmalarda bulunuyor.

Türkiye APM için önemli bir ülke. Hem büyüme istatistikleri açısından, hem coğrafyası açısından, hem de ihracat ve ithalat hareketliliği açısından. Birkaç yıl önce PETLİM ile Aliağa’da bir konteynır limanı kurmak için anlaşma yaptık. PETLİM ile yapılan bu anlaşma APM’nin Türkiye’deki terminal işletmeciliği açısından ilk projesi. Bu Türkiye’nin en büyük konteynır terminallerinden bir tanesi olacak” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILIN BAŞLARINDA İŞLETMEYE BAŞLAYACAĞIZ”

PETKİM limanı içerisinde PETLİM inşaatının ve altyapısının hazırlandığını, APM olarak inşaat işleri bittikten sonra bu limanı devralacaklarını söyleyen Larsen;” Üst ekipman, vinçler, bilgisayar ve benzeri sistemleri açısından Türkiye’deki en modern limanlardan bir tanesini yapmaya çalışıyoruz.

Önümüzdeki yılın başı itibariyle limanı işletmeye başlayacağız. Terminal bittiğinde 700 metre rıhtım uzunluğu, 16 metre su derinliği ve 16 bin TEU kapasiteli son nesil gemileri yanaştırabilme özelliği ile Ege Bölgesi’nin ihracat, ithalat ve ticaret yeteneğini hızlandıracak. Bu liman Türkiye’yi ve Ege’yi küresel ağa bağlayacak. Aliağa’da kurulmakta olan konteyner limanı ile Ege bölgesinin ticaretinin gelişmesine destek olacağız ve Ege’yi dünya ile birleştireceğiz. PETKİM Limanında inşaatına başlanan konteynır limanı Ege bölgesinin uluslararası ticarette ihtiyaç duyduğu liman hizmetlerini en üst seviyede karşılamaya çalışacak” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK VE EMNİYETTEN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ”

Türkiye’nin ekonomik büyümesinin önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesini beklediklerini ifade eden Larsen, devam eden ekonomik büyüme ve taşımacılıkta küresel anlamda artan konteyner kullanımı ile 2023 yılında bölgede 2,5 - 3 milyon TEU arasında bir konteyner hacminin oluşmasını öngördüklerini, Ege Bölgesinin kombine taşımacılık alanında yapılmakta olan master planın uygulamaya alınması halinde de bu talebin daha da artabileceğini söyledi. Bölgenin en gelişmiş ve en modern terminalini kurarken sağlık ve emniyetten ödün vermeyeceklerini kaydeden Larsen; “APM Terminals olarak Ege Terminalimizde üstün sağlık, emniyet ve güvenlik kurallarımız vazgeçilmez ilkemizdir. APM Terminals olarak küresel çapta uyguladığımız sağlık, emniyet ve güvenlik ilkelerimiz ile sektöre örnek olmak ve Ege terminalini bu alanda Türkiye’nin en iyi ve en başarılı terminali yapmayı hedeflemekteyiz” dedi.

“DENEYİM VE BİRİKİMİMİZİ BÖLGEYE TAŞIYACAĞIZ”

APM Terminals’in öngörülen tam kapasiteye ulaştığında 350 kişiye doğrudan istihdam sağlayacağını vurgulayan Larsen, çalışan personelin özellikle sağlık, emniyet ve çevre açısından eğitimine büyük önem verdiklerini, liman uygulamalarının bu anlamda gelişmesi için kamu kurumları ve sektör dernekleri ile yakın ilişki içinde olduklarını belirtti. APM Terminals’in uluslararası deneyim ve başarılı uygulamalarını Aliağa’daki terminalde bütünleştirmeyi hedeflediğini söyleyen Larsen; “Dünya ile rekabette söz sahibi olunabilmesi için limanların en üstün verimlilik, kalite ve dünya ile entegre bir işletme anlayışını başarması gerekiyor. Bu nedenle, APM olarak limancılık ve lojistik hizmetlerdeki tüm birikimlerimizi bölgeye taşıyarak gemi hatlarının ve ihracatçı ithalatçı firmaların dünya standartlarının üzerinde liman ve lojistik hizmetler almasını sağlamak istiyoruz” diye konuştu.

“SAYILI LOJİSTİK MERKEZLERİNDEN BİRİ OLACAK”

Limanı işletmeye başladıklarında, Alsancak Limanı'nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla başlangıç kapasitesine sahip olacağını vurgulayan Larsen, liman tamamlandığında; Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde 11.000 TEU kapasiteli konteyner gemilerinin rahatlıkla yanaşabileceği tek liman olacağını söyledi. Türk sanayicilerinin Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacağını belirten Larsen, Aliağa ve Nemrut Limanlar Bölgesi'nin sayılı lojistik merkezlerinden biri olmasını sağlayacak konteyner ve genel kargo limanı projesi ile pazar talebine bağlı olarak kapasitenin 4 Milyon TEU'ya kadar çıkarılabileceğini belirtti.

Bu haber toplam 1312 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim