• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Çin petrol tankerlerinin geçmesi için kanal inşa edecek

Çin petrol tankerlerinin geçmesi için kanal inşa edecek
Çin'den Güney Çin Denizine yönelik yeni bir stratejik hamle geliyor. Güney Tayland'da Güney Çin Denizi ile Hint okyanusu arasında bir kanal yapılacağı açıklandı.

Çin, Ortadoğu'dan ithal ettiği petrolü taşıyan gemilerin geçmesi için yeni bir alternatif üzerinde duruyor. Buna göre, Çin Güney Tayland üzerinden, Güney Çin Denizi'ne yapay bir boğaz inşa edecek 

Çin'den Güney Çin Denizine yönelik yeni bir stratejik hamle geliyor. Güney Tayland'da Güney Çin Denizi ile Hint okyanusu arasında bir kanal yapılacağı açıklandı.

10 yılda tamamlanması planlanan proje sonunda gemiler Malezya'daki Malakka boğazından geçmek zorunda kalmayacak. Malakka boğazı Orta doğu'dan gelen petrol yüklü tankerlerin tek geçiş hattı olması sebebiyle bölgede çok büyük bir stratejik öneme sahip.

Çin'in ihraç ettiği petrolün yüzde 80'i bu hat üzerinden geçerek Çin'e ulaşıyor. Tayland kanal projesinin tamamlanmasının ardından alternatif bir geçiş yolu daha olacak. Ayrıca ulaşım süresi 1 hafta kısalacak, masrafları da büyük miktarda azaltacak. 

Çin'le bölge ülkeleri arasında siyasi gerilimlere neden olan Güney Çin Denizi üzerindeki hak iddiaları devam ediyor. Çin'in bu bölgeye açılan yeni bir boğaz inşa etmesi ve bunun kontrolünü tamamen elinde tutması bölge ülkeleri için rahatsız edici bir hamle olarak değerlendiriliyor. Diğer taraftan, Çin'in bu hamlesinin ekonomik gerekçelerin yanında askeri gerekçelerle yapılmış bir hamle olma ihtimalinin de oldukça güçlü olduğu dile getiriliyor. 

Ancak bazı Taylandlı yetkililer, Tayland hükümeti ile Çin arasında böyle bir kanal anlaşması imzalandığı iddialarını reddediyor. Yine de iki ülkenin yönetimleri de kesin bir dille yalanlama yayınlamadılar.

kanal-001.jpg

Bu haber toplam 1620 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim