• BIST 9079.97
  • Altın 2330.986
  • Dolar 32.3639
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Yeni Süveyş Kanalı'nda deneme geçişleri başladı

Yeni Süveyş Kanalı'nda deneme geçişleri başladı
Mısır'da yapımı 11 ay süren Yeni Süveyş Kanalı'nda üç yük gemisi savaş gemileri ve helikopterler eşliğinde deneme geçişi gerçekleştirdi.

Mısır’da önümüzdeki hafta resmen açılacak olan Yeni Süveyş Kanalı’ndan ilk yük gemileri test geçişi yaptı. 8 milyar dolara mal olan ve 145 yaşındaki eski kanalın yanına inşa edilen yeni kanalın yapımı 11 ay sürdü.

Devlete ait haber ajansı MENA’nın haberine göre, yeni kanaldan üç adet yük gemisi geçti. Gemilerden biri Suudi Arabistan’dan Mısır’ın Port Said Limanı’na giden bir Amerikan gemisiydi. İkincisi, Singapur’dan ABD’ye giden bir Danimarka gemisiydi. Sonuncusu ise Suudi Arabistan’dan İtalya’ya giden Bahreyn bandıralı bir gemiydi.

Deneme geçişi sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Devlet televizyonunun haberine göre test geçişi sırasında gemilere helikopterler ve savaş gemileri eşlik etti.

MISIR’DAN TÜRKİYE’YE YENİ KANALIN AÇILIŞINA DAVET

Yeni kanalın görkemli bir tören ile resmen açılacağı 6 Ağustos gününü sabırsızlıkla bekleyen Mısır, projenin açılışı için tüm diplomatik tutumunu bir kenara itti. Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, Süveyş Kanalı projesinin açılışına ilişkilerinin sorunlu olduğu Katar ve Türkiye de dahil tüm dünya ülkelerini davet ettiklerini bildirdi.

Bakan Şükri, açılışın uluslararası ticaretle ilgili olduğunu ve sadece belli ülkelerin çağırılmasının mantıklı olmayacağını düşündüklerini belirtti.Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç ise, Mısır'ın Süveyş kanalının açılışı için Türkiye'yi davet ettiğine dair iddiaların sorulması üzerine, "Bu aşamada bize yapılan herhangi bir davet bulunmamaktadır" şeklinde konuşmuştu.

AKDENİZ’DE DENİZ TRAFİĞİ HIZLANACAK

1869 yılında faaliyete geçen ilk kanalın hemen yanına paralel olarak 72 kilometrelik mesafeli bir kanal kazılmasını hedefleyen bu projeyle birlikte daha önce bazı noktalarda geçiş için bekleyen gemilerin, çift yönlü gidiş-geliş imkânına sahip olacağı belirtiliyor.

Hali hazırda günde 49 gemi geçiş yapabilirken ikinci kanalın da devreye girmesi ile 99 gemi geçiş yapabilecek ve bekleme süresi 11 saatten 3 saate düşecek. Yeni kanalın açılmasının ardından Süveyş Kanalı’ndan geçecek gemi sayısı ile Mısır’ın kanaldan elde ettiği gelirin yüzde 200′den fazla artacağı ifade ediliyor.

Yeni kanalın toplam maliyeti olan 8 milyar doların finansmanı ise tamamı Mısır halkından tahvil satışı ile temin edilmişti.

Bu haber toplam 1428 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim