• BIST 9468.33
  • Altın 2500.414
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.8132
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Tercih yapacak öğrenciye önemli ipuçları

Tercih yapacak öğrenciye önemli ipuçları
LYS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte binlerce öğrenci üniversite tercihlerini yapmaya başladı.

Tercih döneminde öğrenciler aileleriyle ve danışman öğretmenleriyle kendileri için en uygun okulları ararlarken İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç onlar için altın değerinde ipuçları verdi.

Öncelikle bu yıl ki puanlama sistemi hakkında bilgiler veren Koç, "Bu yıl öğrenciler beklediklerinin altında puanlarla karşılaştılar. Bunun sebebi katsayı puanının 0.12 olarak belirlenmesidir. Sonuç olarak öğrencilerin puanlarında yaklaşık 15 puanlık bir düşüş meydana geldi."dedi.

Koç: "Gitmeyeceğiniz okulu tercih listesine yazmayın."

Tercih sıralamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Koç, kazanılsa bile kayıt yaptırılmayacak bölümlerin tercih listesinden çıkarılması gerektiği konusunda öğrencileri uyardı. Bu tercihler kazanıldığı anda kayıt yaptırılsın ya da yaptırılmasın gelecek yıl sınava girilmek istendiğinde puanların yarı yarıya düşeceğini belirten Koç, "Özellikle bu sene Açık Öğretim Fakülteleri'nin (AÖF) tümüne kontenjan sınırlaması getirilmiştir. Tekrar sınava hazırlanacak öğrenciler kesinlikle AÖF programı yazmasınlar."dedi.

Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun en ince ayrıntısına kadar incelenmesi gerektiğini belirten Koç, tercih edilecek bölümlerin özel şartlarına da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Başarı sırasının önemine dikkat çeken Koç, hangi puan türünden tercih yapılacaksa ( TM-1,TM-2,MF-1,MF-4 vs.) o puan türündeki başarı sıralarına bakılarak bir tercih listesinin oluşturulması gerektiğini söyledi.

Koç: "Bu yıl barajı geçen aday sayısında azalma var. Başarı sırası yüksek bölüm tercihleri denenebilir."

Adayların 30 tercih hakkına sahip olduğunu söyleyen Koç, tercih listesi hazırlanırken kendi başarı sıralarının %20 aşağısı ve %20 yukarısı olmak kaydıyla tercihlerin yapılabileceğini ifade etti.

Bu yılın geçiş yılı olduğuna da dikkat çeken Koç, barajı geçen öğrenci sayısının azaldığını belirtti. Başarı sıralamasının üst basamaklarından da tercihlerin denenebileceğini vurgulayan Koç, tercih listesinin her tür sürprize hazırlıklı hale getirmek gerektiğinin altını çizdi.

En önemli hususun tercih edilen bölümlerin istihdam imkânları olduğunun altını çizen Koç, bu tercihin kişinin çalışma hayatını direk olarak etkileyeceğini belirtti.

Son olarak tercih edilecek üniversitelerde dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Koç, barınma imkanları, fiziki koşulları yabancı dil eğitimi, burs imkanları, staj imkanları, öğretim kadrosu, yurt dışı bağlantıları gibi bir çok ölçütün de yapılacak tercih sıralaması için önemli olduğunu belirtti.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1338 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim