• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Öğretmenlik okumak isteyenler dikkat

Öğretmenlik okumak isteyenler dikkat
YÖK’ün ikinci öğretimde öğretmenlik programlarını kaldırması, fen edebiyat fakültelerinde de formasyon hakkını iptal etmesi bu yıl eğitim fakültelerinin puanlarını artıracak .

Öğretmenlik, 2001 krizinden sonra "en garanti ve gözde" mesleklerden biri olurken, eğitim fakültelerinin puanları da hızla yükseldi. Bazı üniversitelerde bu programların puanları mühendislikler ve tıplarla yarışır hale geldi.

 Ancak eğitim fakültelerinin sayısının son 10 yılda 63'ten 97'ye ulaşması, sayıları 184'ü bulan fen edebiyat fakülteleri öğrencilerine de öğretmenlik için pedagojik formasyon hakkının tanınmasıyla sayıları hızla artan öğretmen ordusu oluştu. Bugün atanamayan öğretmenlerin sayısı da 300 bini aştı.

Sonunda işsiz öğretmenler ordusunun sayısının daha fazla artmaması içingereken önlemler alındı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Milli Eğitim Bakanlığı'nın talebiyle geçtiğimiz nisan ayında Okul Öncesi Öğretmenliği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Özel Eğitim Bölümü öğretmenlikleri ve İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği ikinci öğretim programları hariç, eğitim fakülteleri bünyesinde yer alan diğer alanlardaki mevcut ikinci öğretim programlarının kapatılmasına ve kapatılan alanlarda yeni ikinci öğretim programlarının açılmamasına karar verdi. YÖK, aynı zamanda başka bir karar aldı. Bu da fen ve edebiyat fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik yapması için verilen pedagojik formasyonun kaldırılması oldu. Bu yıldan itibaren fen edebiyat fakültelerine girecek öğrenciler artık öğretmenlik yapma hakkına sahip olmayacak.

13 BİNİ AŞKIN KONTENJAN GİTTİ

Kararların yaşama geçmesiyle birlikte ikinci öğretim ile uzaktan eğitim veren programlara bu yıl öğrenci alınmayacak. Bu programların kontenjanları da 13 bin 542'yi buluyor. Öğretmenlik için ikinci ya da uzaktan eğitimi tercih edecek adaylar ile fen edebiyat fakültelerine öğretmenlik hakkına da sahip olmak için giden adayların önünde bundan sonra tek yol kalıyor: Eğitim Fakülteleri. Bu nedenle bu yıl eğitim fakültelerini tercih edecek öğrencilerin geçmiş yıllara göre sayılarının daha fazla olacağına dikkat çeken uzmanlar, öğretmenlik programlarının puanlarının ve başarı sıralarının yükseleceğine işaret ediyor.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1331 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim