• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Üniversite tercihinde ''son gün'' uyarısı

Üniversite tercihinde ''son gün'' uyarısı
Uzmanlar uyarıyor, ''Tercih ettiğiniz bölüm eğitim sürecinizi, tüm hayatınızı etkileyecektir. Bu nedenle sadece bir bölümü kazanmış olmak için tercih yapmayınız''

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Sarı, 23 Temmuz'da başlayan 2012-ÖSYS tercih işlemlerinin, bugün sona ereceğini hatırlattı.

Bir meslek seçerken o mesleğe ilgi duymak veya sevmenin yeterli olmadığını belirten Sarı, o işi yapabilecek yetenek ve beceriye de sahip olunması gerektiğini söyledi.

Birçok kişinin doktor, mucit ya da öğretici olmak isteyebileceğini ancak bu kişilerin çoğunun bu isteklerini gerçekleştiremediğini ifade eden Sarı, ''Mesleğimizi seçerken istediğimiz mesleklerin gerektirdiği yeteneğe ve beceriye sahip olup olmadığımızı da bilmemiz gerekir'' dedi.

Sarı, Tercih yapan üniversite öğrencilerinden binlercesinin ilgi ve yeteneklerini bilmeden, bazen çevrenin, özellikle de ailenin etkisi altında kalarak öğrenimine devam ettiğini ve bu öğrencilerin ya yeniden sınava girdiğini veya okulu bıraktığına dikkati çekerek, bu durumların kaybedilen zamanın yanı sıra binlerce üniversite adayının hak kaybına neden olduğunu anlattı.

Bu nedenlerden adayların seçtikleri bölümün kendi yetenek ve ilgilerine uygunluğuna dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Sarı, şöyle devam etti:

''Adaylar, mesleklerin özellikleri, çalışma koşulları, avantaj ve dezavantajlarını; öğrenim göreceği üniversitenin kütüphane, altyapı, teknik donanım, burs, yatılılık ve ulaşım gibi imkanlarını mutlaka araştırmalıdır.

İl dışında bir tercih yapacaklarsa şehrin ikliminden uzaklığına, büyüklüğünden sosyal imkanlarına tüm özelliklerini öğrenmelidir.

Öğrenci ayrıca seçeceği bölümün ortaöğretim kurumundan mezun olduğu alanla ilgili olmasına, bu bölümün yönlendireceği mesleğin kazanç ve istihdam durumuna, bölümden mezun olduğundaki mesleğin özelliklerinin kendisine uygunluğuna, kendisini geliştirebilecek potansiyele sahip olup olmadığına bakmalıdır.

Tercih ettiğiniz bölüm eğitim sürecinizi, tüm hayatınızı etkileyecektir. Bu nedenle sadece bir bölümü kazanmış olmak için tercih yapmayınız.''

''Çocuğun potansiyeli de önemli

Anne babalara da seslenen Sarı, ''Her ebeveyn çocuğunun kaliteli bir eğitim almasını ve parlak bir mesleki geleceğinin olmasını ister, ancak bu süreçte çocuğun potansiyelleri, ilgi, yetenek ve mesleki değerlerinin de dikkate alınması gerekir'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1427 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim