• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Portekizli bakandan Türkiye çıkarması

Portekizli bakandan Türkiye çıkarması
Portekiz Ekonomi ve İstihdam Bakanı Alvaro Santos Pereira Portekiz'de özelleştirme sürecindeki Portekiz Havayolları ve Havaalanları İşletmeleri için bakan Yıldırım ve Çağlayan'la görüştü.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Portekiz Ekonomi ve İstihdam Bakanı Alvaro Santos Pereira'nın ziyaretinin Portekiz'de özelleştirme sürecindeki Portekiz Havayolları ve Havaalanları İşletmelerinin yabancı yatırımcılara tanıtımı amacıyla 9 ülkeyi kapsayan bir ziyaret olduğunu belirtti.

Çağlayan, Portekiz Ekonomi ve İstihdam Bakanı Pereira ile bir araya geldi.

Görüşmede konuşan Çağlayan, Pereira'nın ziyaretinin Portekiz'de özelleştirme sürecindeki Portekiz Havayolları ve Havaalanları İşletmelerinin yabancı yatırımcılara tanıtımı amacıyla 9 ülkeyi kapsayan bir ziyaret olduğunu ve bu ülkeler arasında Almanya, Fransa, İngiltere, Brezilya, Kolombiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Singapur bulunduğunu ifade etti.

Çağlayan, Portekizli bakanın ziyareti sırasında resmi görüşmelerinin yanı sıra havayolları ve havaalanları işletmeciliği konusunda son derece deneyimli olan ve başarılı projelere imza atmış özel sektör firmaları ile de görüşmeler gerçekleştireceğini kaydetti.

İkili görüşmede Portekiz'deki özelleştirme sürecinin yanı sıra iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerle ilgili olarak önemli bazı gündem konularını da ele alacaklarının altını çizen Çağlayan, Portekiz'in, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini geleneksel olarak destekleyen bir ülke olduğuna dikkati çekti.

Çağlayan, Avrupa'da ciddi bir mali kriz yaşandığını belirterek, Portekiz'in de Yunanistan, İrlanda ve İspanya gibi bu krizden olumsuz etkilenen ülkelerin başında geldiğini bildirdi.

Bu duruma rağmen, Portekiz'in ekonomi yönetiminin bu krizden çıkmak için aldıkları tedbirleri memnuniyetle karşıladıklarının altını çizen Çağlayan, ''En kısa süre içerisinde Avrupa'da ekonomi üzerindeki karanlık bulutların dağılmasını temenni ediyorum'' dedi.

Çağlayan, Avrupa Birliği'nin, geçen yıl yüzde 1,5 büyüdüğünü belirterek, şöyle konuştu:

''Fakat, biz AB'nin 28'inci üyesi olarak Birlik içinde yer alsaydık AB yüzde 1,8 büyüyecekti. Üye olmamız durumunda sadece Türkiye'nin değil AB'nin de kazanacağı ortada apaçık duruyor. İşte böylesine ciddi bir kriz ortamında Portekiz ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. Ülkemiz ile Portekiz arasındaki ticaret hacmi son on yılda büyük bir mesafe kat etti. 2001 yılında yalnızca 352 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, on yıl içerisinde yaklaşık 3 kat artarak 1 milyar doları aştı. Portekiz'e ihracatımız 2001 yılında 286 milyon dolarken, 2011 yılında bu rakam 445 milyon dolara ulaştı. 1 Ocak - 22 Temmuz 2012 tarihi itibariyle Portekiz'e ihracatımız 260 milyon dolar. Fakat, bu rakamlar yeterli değil. Bu rakamları daha yüksek seviyelere çıkarmak için, Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (JETCO) mekanizmasının hayata geçirilmesi, karşılıklı yatırımlar önündeki engelleri ortadan kaldırılması, üçüncü ülkelerde başta müteahhitlik hizmetleri olmak üzere çeşitli sektörlerde ortak projelere imza atılması, ülkelerimiz arasındaki taşımacılığın tamamen libere edilmesi ve işadamlarımıza yönelik katı vize uygulamalarına artık son verilmesi gibi önemli gündem konularını Sayın Bakan ile görüşeceğiz. İnşallah, birazdan Sayın Bakan ile görüşeceğim bu konuları bizzat yerinde Portekiz'de incelemek ve değerlendirmek için beraberimdeki bir işadamı heyeti ile önümüzdeki eylül ayında Portekiz'e bir resmi ziyaret planlıyoruz.''

-''Limak ile görüştük''-

Portekiz Bakan Pereira da Türkiye'de bulunmanın kendisi açısından bir onur olduğunu ifade ederek, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve yatırımların geliştirilebileceğini bildirdi.

Özelleştirme programlarımız kapsamında bu ziyaretleri gerçekleştirdiklerinin altını çizen Pereira, ''Türkiye'ye gelmemiz tesadüfi bir olay değildir, bu bilinçli bir seçimdir. Çünkü iki ülke ekonomileri arasında tamamlayıcı ögeler olduğunu, köprüler olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

Bu sabah Limak şirketiyle görüştüklerini dile getiren Pereira, şirketin uzmanlıklarından ve deneyimlerinden oldukça etkilendiklerini söyledi.

Pereira, iki ülkenin özellikle bilgi teknolojilerinin yapılandırılmasında birlikte çalışabileceğini belirterek, sadece Türkiye ve Portekiz değil, Portekizce konuşan ülkeler için de aynı konunun geçerli olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin Avrupa'ya entegre olması için desteklerini sürdürdüklerine dikkati çeken Pereira, ''Avrupa Türkiye ile daha güçlü olacak'' diye konuştu.

Avrupa'nın ekonomik konsolidasyon döneminde olduğunu ifade eden Pereira, büyük bir reform paketinin takip edildiğinin altını çizdi.

Pereira, krize rağmen ihracatta iki haneli figürleri görmeye başladıklarını belirterek, Avrupa bölgesindeki diğer ülkelerin aksine ihracatta yüzde 20-30 oranında bir artış olduğunu söyledi.

Haksız vize uygulaması konusunda ülke olarak üzerlerine düşeni yapmaya, bürokrasi ile savaşmaya hazır olduklarını ifade eden Pereira, ''Portekiz olarak iş oryantasyonuna inanıyoruz. Vize konusunda da iki tarafın iş adamlarını rahatça seyahat edebileceği, birbirini tanıyabileceği ve yatırım yapabileceği bir hale getirmek gerekmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Binali Yıldırım, Portekiz Ekonomi ve İstihdam Bakanı Alvaro Santos ve beraberindeki heyetle görüştü.Bakan Yıldırım makamındaki görüşmede, Portekiz ile Türkiye'nin tarihi, derin ve iyi ilişkilere sahip olduğunu ifade etti. Portekiz'în Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecine önemli destek verdiğini dile getiren Yıldırım, tüm dünyayı etkileyen ekonomik krizden ülkelerin zarar görmemesi için tedbirlerin ortak akılla alınmasının önem arz ettiğini söyledi.

Portekiz kabinesinin yatırımlarının üçte ikisinden fazlasının Bakan Santos'un sorumluluğunda olduğunu ifade eden Yıldırım, ikili görüşmelerde Portekizle karayolu taşımacılığı, demiryolu, denizcilik ve sivil havacılık alanlarında işbirliği ve yapılacak çalışmalar hakkında kapsamlı değerlendirmelerde bulunacağını kaydetti.

Konuk Bakan Alvaro Santos da iki ülke arasında tarihi ve iyi ilişkiler olduğunu hatırlatarak, işbirliğinin ekonomi alanında gelişmesi için açık bir fırsat bulunduğunu söyledi. Portekiz'in ekonomik krize karşı çok net tavırlar sergilediğini ifade eden Santos, önemli reformlar yaptıklarını kaydetti. Santos, bu reformların Portekizli firmaların önünü açacağını, Türk firmaları ile de işbirliğine imkan sağlayacağını belirtti.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1098 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim