• BIST 9753.97
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Yıldırım: Bilişime 300 milyon liralık fon

Yıldırım: Bilişime 300 milyon liralık fon
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Yılda 300 milyon TL’ye kadar bir fon söz konusu. Bu fon, sadece bilişime ayrılacak. Gayret sizden, fonlama bizden” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişimle sınırlı olmak üzere Ar-Ge fonu oluşturduklarını belirtti. Yıldırım, “Yılda 300 milyon TL’ye kadar bir fon söz konusu olacak. Bu fon, sadece bilişime ayrılacak. Gayret sizden, fonlama bizden” dedi. Bilişimde üç önemli hedef koyduklarını anlatan Bakan Yıldırım, “Sizlerden üç şey istiyorum. Yüksek teknolojiye, yerli ürüne yoğunlaşacaksınız ve küresel marka oluşturacaksınız. Bunun için Ar-Ge mi, yenilikçilik mi, kaynak mı ne lazımsa sağlanır. Akıl teri sonucu elde edilen ürünler bire on, bire yüz veriyor” diye konuştu.

Türkler ‘son dakikacı’

Türkiye gibi genç nüfusu olan bir ülkenin bilgi iletişimi alanında çok daha farklı bir yerde olması gerektiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti: “Biraz geç kaldığımız doğrudur, ancak burada fırsatı tam anlamıyla kaçırmış sayılmayız. ‘3G’de geç kaldınız’ dediler, bugün 3G’de herkesi geçtik. Diğer ‘geç kaldınız’ dedikleri alanlarda da başarı yakalarız. Türk milleti olarak son dakikacı bir yapıya sahibiz. Yatarız, yatarız sonra işe bir girdiğimizde başarıp bitiririz. Durum ciddi, rekabet başını almış gidiyor. Her gün televizyonlarda cihaz tanıtımları yapılıyor. Petrolümüz yok, açığımız var. Akıl teri dökerek aradaki farkı kapatacağız.”

30 milyar dolar zarardayız

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise, Türkiye’de geniş bant abonesinin 19 milyona yaklaştığını, 2023 hedeflerinin 30 milyon olduğunu belirterek, “Türkiye’deki bilişim firmaları 2G’nin başladığı zamanlarda cep telefonu üretmeye başlamışlardı. Sonra o dönemde telefonların çok gösterişsiz olduğunu söyleyenler oldu. Biz de cep telefonlarının adını tuğla, takoz koyduk. Bir süre sonra da hiçbirini kullanmadık. Şimdi düşünüyorum da takoz dediğimiz telefonlar çok gösterişli hale gelebilirdi. Bu olay bize en az 30 milyar dolara patladı” dedi. 2G’de hiç üretim gerçekleştiremediklerini, 3G’de ise ülke olarak hata yapmadıklarını söyleyen Acarer, “3G’de çok iyi yerdeyiz. Bizdeki 3 değil, 3.5 hatta 3.75” diye konuştu.

Netaş yerli 4G üretti

BİLİŞİM şirketi Netaş, gerçek zamanlı mobil ve yüksek geniş bant veri iletişimini sağlamaya yarayan 4G-LTE teknolojisini üretti. Yerli 4G teknolojisi hakkında bilgi veren Netaş CEO’su Müjdat Altay, şunları söyledi: “Çok geniş bir uygulama alanına sahip LTE ile Türkiye’de 3G’den 4G’ye geçiş sürecini yerli ürünlerle sağlayabileceğiz. Bu da ülkemiz için milyarlarca dolar döviz tasarrufu demek. Kamu güvenliğinde hızlı, yüksek çözünürlükte ve gerçek zamanlı iletişim sağlayacak.”

Köprü bakımı için laf ağızdan çıktı

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ndeki bakım onarım çalışmalarına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Bizde laf ağızdan bir sefer çıkar. Şiddetli rüzgar, yağmur gibi çalışmaları olumsuz etkileyecek kontrol dışı birşey olmazsa 30 Ağustos’ta çalışmaları tamamlayıp köprüyü tam kapasiteyle hizmete sokacağız. Bir an önce İstanbullu’ların bu sıkıntısını en az düzeye çekmek için arkadaşlarımız canla başla çalışıyor. Hesabı yapıldı ve belli bir takvime bağlandı” dedi

Frekans üretmiyoruz idareli kullanın

İLETİŞİM teknolojilerinde daha hızlı, verimli çalışma ve daha az kaynak kullanımının önemine işaret eden Binali Yıldırım, “Kaynaklarımızı dikkatli kullanmamız lazım. Telekom şirketleri bana gelip, ‘frekansımız bitiyor’ diye dert yanıyor. Ben de onlara ‘Frekansı biz üretmiyoruz, idareli kullanın. İdareli kullanmassanız havanızı alırsınız. Fırında pişen bir şey değil. Allah’ın verdiği bir nimet’ diyorum. Daha çok Ar-Ge çalışmasına ihtiyacımız var. Yerli teknoloji üretimi bizler için çok önemli. Ar-Ge bir sevda işi, uykularınızın kaça kaça yapacağınız bir iş” dedi. Bakan Yıldırım, arama motorları ve sosyal paylaşım sitelerini ima ederek, “Eğer biri para kazanıyorsa, bu ülkenin kaynaklarını, altyapılarını, imkanlarını kullanıyorsa bunun maliyetlerine mutlaka katılması gerekir. Öyle yağma yok” dedi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1037 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim