• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Suriye’ye Türk konut satışı yasaklandı

Suriye’ye Türk konut satışı yasaklandı
Yabancıya gayrimenkul satışını düzenleyen mütekabiliyetle ilgili yasayla birlikte Suriye’ye Türk konutlarının satışı yasaklandı.

Yabancıya mülk satışını düzenleyen Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasına rağmen uzun süre yayınlamayan liste sonunda basına sızdı.

Mayıs 2012'de yasalaşan Mütekabiliyet Yasası'nın uygulanacağı ülkeleri Bakanlar Kurulu'nun açıklayacağı listeyle netleşecekti. Listeye göreTürkiye'den gayrimenkul alacak ülke sayısı 53'ten 129'a çıkacak. 52 ülkeye ise bazı sınırlamalar uygulanacak.

Liste Başbakan'da bekliyor

AK Parti Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, yabancılara mülk satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası kapsamında, emlak ve inşaat sektörünün büyük umutlarla beklediği ülkeler listesinin Bakanlar Kurulu tarafından hazırlandığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu söyledi.

Hükümetin çalışmalarını tamamladığını anlatan Çavuşoğlu, "Başbakanımız yoğun bir program içinde olmasına rağmen en kısa sürede bunu imzalayarak Cumhurbaşkanlığı'na sunacak. Böylece sektörü rahatlatmış olacağız" dedi. Çavuşoğlu, bu liste ile karşılıklılık ilkesi olmayan kardeş Türk devletleri ve diğer ülke vatandaşlarının Türkiye'de rahatlıkla mülk satın alabileceğini, bekleyen tapuların da sahiplerine hemen verilebileceğini bildirdi.

Çin ve İsrail'e kısıtlama

Mütekabiliyet Yasası gereği satış izni verilen ülkelerin yer aldığı listeyi değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, "Basında yayımlanan liste henüz onaylanmış değil. Basına sızan listeye bakıldığında birkaç önemli nokta görüyor ve bu noktaları incelediğimiz arkasındaki mantığı yorumlayabiliyoruz" dedi.

Yasayla, mütekabiliyetin bazı koşullarının değiştirildiğini vurgulayan Yazıcı,  "Listeye baktığımızda Çin, Danimarka, Doğu Timor, İsrail, Malta ve Ürdün'de konut alımı 1 veya 2 adetle sınırlandırılmış veya işyeri gibi gayrimenkulleri almalarına izin verilmemiş. Burada nüfusu yoğun olan Çin veya İsrail gibi stratejik ülkelerin belli yerlerde ülke güvenliğine tehdit oluşturmaları engellenmeye çalışılıyor" dedi.

Suriye listeye giremedi

Suriye'nin yabancıya satış izni verilen listede yer almadığını aktaran Yazıcı, şunları söyledi:

"1939'da Hatay Türkiye'ye geçince bazı Türk vatandaşları Suriye vatandaşlığına geçti bazıları ise Türkiye'ye geldi. Bu kapsamda her iki ülkede bu vatandaşların mülklerini dondurdu.

Türkiye'deki Suriye vatandaşlarının malları Milli Emlak tarafından korunuyor, işletiliyor ve yönetiliyor. Gelirleri Merkez Bankası'nda bir hesaba toplanıyor. Ancak karşı tarafın ne yaptığı biraz meçhul. Kağıt üzerinde koruyor gibi dursalar da bu tartışmalı bir konu ve iki ülke 70 yıldır bu konuyu çözemedi."

Irak ve İran listede

İran, Çin, Filistin ve Hindistan gibi 16 ülkenin İçişleri Bakanlığı'nca verilen izinle mülk edinebildiğine değinen Yazıcı, "Örneğin İran için bir kısıtlama var. Birleşmiş Milletler kapsamında yasaklı şahısların mülk edinimi mümkün değil, böylelikle herkes kısıtlanmamış ama kalanlara da İçişleri Bakanlığı izni getirmiş" diye konuştu.

Yazıcı, Birleşmiş Milletler Güvenlik kapsamında uranyum ve diğer kimyasal silahlarla ilişkisi olan kurum ve kişilerin de ambargoda olduğunu hatırlattı.

Irak vatandaşlarının Dışişleri Bakanlığı'nın uygun görüşü ve İç işleri Bakanlığı'nın izni ile mülk edinebildiğini aktaran Yazıcı, "Bu noktada yönetmeliğe bakmak gerekli, Dışişleri Bakanlığı dış ilişkiler açısında olayı incelerken, İçişleri Bakanlığı güvenlik unsurları açısında olaya bakabiliyor" dedi.

Sahiller korunuyor

Listede başka stratejik kısıtlamaların da olduğunun altını çizen Yazıcı, şunları söyledi:
"Sahil bölgelerimiz ve sahil komşularımızla ilgili sınırlamalar getirilmiş. Örneğin Yunanistan'ın sahillerde; Ukrayna ve Rusya'nın ise Karadeniz sahillerinde mülk alımı engellenmiş.

Bu uygulamalar sahillilerin güvenliği açısında çok doğru bir yaklaşım getiriyor. Ayrıca unutmamak gerekir ki Yunanistan'da Türk vatandaşlarının sahil ve adalarda mülk alımı mümkün değil ama diğer kesimlerde mümkün,  buna da mantıklı ve eşit bir karşılıklılık getirilmiş."

Beklenti 5 milyar dolar

GYODER Başkanı Işık Gökkaya, mütekabiliyetle birlikte Türkiye'de yabancıların konut talebinin ve satın almalarının artmasının beklendiğini, anlatarak, "2013 yılından itibaren yabancılara yapılan konut satışının 5 milyar dolara ulaşabileceğini bekliyoruz" dedi.

Gökkaya, yenilenen listeye göre, halen 53 olan Türkiye'den şartsız gayrimenkul edinme hakkına sahip ülke sayısının 129'a çıkarıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Belirli ülkelere özel sınırlamalar ve izin şartları getirilse de önemli ülkelerle olan şartlar değişmiş ve yabancıların ülkemize yapacakları yatırımın önünü açmıştır.

Bizim öngörümüz özelikle Türki Cumhuriyetleri, Irak, İran, S.Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer Körfez ülkelerinden önemli bir talep gelmesi yönünde.

Yabancı konut talebinin yoğun olarak bireysel yatırım veya kullanım talebinden, yatırım amaçlı fonların talebinden ve proje geliştirme amaçlı girişimlerden oluşacağını düşünüyoruz."

500 tapu verilecek

Ülkeler listesinin yayınlanmaması nedeniyle 2 aydır yabancılara tapu teslimi yapmadıklarını anlatan Alanya Tapu Sicil Müdürü Çetin Özdemir, başvuruları kabul ettiklerine değindi.

Özdemir, "İki ay içinde 500 civarında işlem gerçekleştirildi. Bakanlar Kurulu kararının ardından bu tapular sahiplerine yasalar çerçevesinde teslim edilecek" dedi. Özdemir, tapuların teslimiyle ülke ekonomisine yaklaşık 100 milyon liralık girdi sağlanacağına işaret etti.

TOKİ, 40 BİN KONUT YAPACAK 100 LİRA TAKSİTLE SATACAK

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yoksul vatandaşların ev sahibi olabilmeleri amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü (SYGM) işbirliğiyle 39 bin 974 konut inşa edecek.
Yapımı devam eden çalışmada şimdiye kadar, 18 projede 6 bin 870 konut SYGM'ye teslim edilirken, geriye kalan 33 bin 104 konutun ise 2014 yılı sonuna kadar hak sahiplerine teslimi planlanıyor.

Alt gelir grubuna yönelik konut yapımını sürdüren TOKİ, yoksul gruba yönelik 45-55 metrekare konutları peşinatsız, 20 yıl vadeli ve 100 liradan başlayan taksitlerle satışa sunuyor. Alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekare konutlar ise 6 bin lira peşin ve konut teslimiyle başlayan yaklaşık 300 lira taksitlerle, 15 yıl vadeli olarak satışa çıkarılıyor.

Yarısı orta gelirliye

Konuyla ilgili açıklamada bulunan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, İdare'nin sosyal konut programındaki hedef kitlesinde, mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olamayan, alt ve orta gelir grubundaki vatandaşların bulunduğunu söyledi.

İdare'nin inşa ettiği konutların yüzde 86'lık kısmının sosyal konut uygulamaları, yüzde 14'ünün ise gelir paylaşımı yöntemiyle yapılan kaynak geliştirme projelerine ait olduğunu belirten Karabel, "Sosyal nitelikli konutlarımızın da yaklaşık yüzde 46'sını dar ve orta gelir grubu, yüzde 32'lik kısmı ise alt gelir grubu ve yoksullara yönelik projeler oluşturmaktadır" dedi.

2014 sonuna kadar teslİm edİlecek

TOKİ'nin bu finansman modelini kısa vadeli yatırım giderleriyle uzun vadeli alacakları arasındaki boşluğu kapatmak üzere geliştirdiğini dile getiren Karabel, sosyal nitelikli konut programlarının aynı hızda ve etkinlikte devamı için finans sağlayan bu modelin uygulanmasının da sürdürüleceğini ifade etti. Karabel, SYGM işbirliğiyle TOKİ'nin 2014 yılı sonuna kadar 39 bin 974 konut inşa edeceğini vurguladı.

'Oyun bozanları devreden çıkaracağız'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, afet riski altındaki alanların dönüşüm sürecinin başladığını belirterek, ufak tefek yıkımlara ve yıkılacak binaların tespitine başladıklarını anlattı. Kentsel dönüşümle ilgili yasayı, vatandaşın dönüşümü daha iyi yapması için çıkardıklarını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Vatandaş evini kontrol ettirsin ve 'Benim evim sakat. Deprem olursa, 6,5 veya daha büyük bir deprem olursa, evimin ayakta durma ihtimali çok zayıf. Bu nedenle evimi yenilemem lazım' şeklinde bir düşünceye sahip olsun istiyoruz. Vatandaş gidecek, yıkıcıya verecek, yıktıracak, yenisini yapacak. Biz de ona proje, kentsel tasarım, ruhsat, kredi ve imar desteği vereceğiz. Ona yardımcı olacağız."

Hisseyi devlet alacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, anlaşma sağlanamayan binalarda uygulamaya koyacakları sistemi de şöyle anlattı:

"10 daireli bir binada, bir kişi anlaşma sağlamıyorsa, bu kişinin hakkını alacağız. Orada oyunbozanlık yapanları, kentsel dönüşümü engellemeye çalışanları da devlet olarak elimine edeceğiz. Onların hissesini devlet olarak alacağız ve diğer hissedarların emrine vereceğiz.

Diyeceğiz ki, 'Biz aldık burada sizin hissedarınızız, ama siz nasıl tasarruf etmek istiyorsanız, yapmak mı, yıkmak mı, satmak mı, kat karşılığı vermek mi istiyorsunuz istediğinizi yapabilirsiniz. Biz de size muvafakat ediyoruz. Muvafakat vermeyenleri de ortadan kaldıracağız. Ama nitelikli çoğunluğu yakalamaları şartıyla böyle bir kolaylık getirdik."

Tasarrufla en değerli 15 otelden biri oldu

Sağladığı tasarruf ile LEED Gold Sertifikası ile ödüllendirilen Haliç'teki Hilton Garden Innİstanbul Golden Horn oteli, dünyada 1 milyonun üzerindeki oteli geride bırakarak en değerli 15 otel arasındaki yerini aldı.

Otelin yatırımcısı olan Amplio Emlak Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu, Hilton Garden Inn İstanbul Golden Horn'un topluma ve doğaya değer katan, ekolojik duyarlılığın ön planda yer aldığı bir proje olduğunu belirterek, "Otelimiz yılda yüzde 70'e yakın tasarruf sağlarken, bu politika ile konuklarına dengeli fiyatlar ilekonaklama imkânı yaratıyor" dedi.

Sarıyer'de depreme karşı çifte güvenlik sunuyor

Bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmit ve Zonguldak illerinde 4 binin üzerinde konutun inşasını tamamlayan Turyapı Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Turpçu, İstanbul'daki Foresta Sarıyer projelerini sağlam zeminin yanı sıra modern teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak inşa ettiklerini söyledi.

Turpçu, stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 seçeneklerinin sunulduğu projenin 3. derecede deprem bölgesinde yer aldığını anlatarak, "Proje jeolojik açıdan çok sağlam bir zemin üzerinde bulunuyor. Bu sayede depreme karşı 'çifte güvenlik' avantajı sağlıyoruz" dedi.

OSB'lerdeki arsa spekülatörlerine uyarı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, kimsenin Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki (OSB) arsalara, ileride değerlenecek gayrimenkul muamelesi yapmaması gerektiğinin altını çizerek, "Buna asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Uzun zaman önce tahsis edilen ancak üzerinde herhangi bir işlem yapılmayan arsaların tahsisini de iptal etmeye başladıklarını aktaran Ergün, "Temmuz ayı itibariyle 256 OSB'de 999 adet parsel tahsisini iptal ettik. Yine meri plana göre oluşmuş sanayi alanlarının, ıslah OSB kimliği kazanmasının da önünü açtık. Islah OSB kimliği kazanan bölgeler, OSB'lerin sahip olduğu tüm imkanlara sahip olacaklar" dedi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1027 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim