• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Hırsız müdür ‘offshore’ skandalını patlattı

Hırsız müdür ‘offshore’ skandalını patlattı
LEFKOŞA’da bir Türk bankasının şube müdürü Mahmut Karımış’ın 7.5 milyon lirayla ortadan kaybolması, offshore skandalını ortaya çıkardı.

Hırsız müdür ‘offshore’ skandalını patlattı

Lefkoşa’da bir Türk bankasının şube müdürü Mahmut Karımış’ın 7.5 milyon lirayla ortadan kaybolması, offshore skandalını ortaya çıkardı. KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar’a gelen ihbarla başlayan operasyonda, Türk bankalarının Malta gibi ülkelerde offshore hesabı açarak, kayıt dışı bavulla para transferi yaptığı ortaya çıktı.

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’daki bir bankanın şube müdürü Mahmut Karımış’ın İstanbul’da genel müdürlükten aldığı 7.5 milyon lirayla ortadan kaybolması, Ada’da offshore skandalını ortaya çıkardı. Olay, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar’a gelen bir ihbarla başladı. Yapılan incelemelerin ardından bir süredir Türk bankalarının Malta gibi ülkelerde offshore hesabı açarak, kayıt dışı bavulla para transferleri yaptığı ortaya çıktı. Bankaların yüzde 10 stopaj vermemek için Malta gibi yerlerde offshore hesapları açıp bavulla para taşıdığı belirtiliyor.       

Kamu bankaları tepkili

Bankaların bu yolla devletten vergi kaçırdığını söyleyen Ersin Tatar, şöyle konuştu: “Özel bir bankanın şube müdürünün taşıdığı paranın bildirimleri yapılmadı. Bu devirde bavulla para transferi mi olur? Kamu bankalarından bu konuda çok şikayet aldık. ‘Biz de aynı yolu takip ederdik ama devlet bankasıyız’ diyorlar. Biz zaten bir süredir anlı şanlı Türkiye banka şubelerinin burada offshore işleri yapıp, vergi kaçırdığı ihbarları alıyorduk. Sonunda ortaya çıktı.”

Merkez Bankası devrede   

7.5 milyon lirayla ortadan kaybolan kişinin özel bir banka çalışanı olduğunu vurgulayan Ersin Tatar, şunları anlattı: “Yazıklar olsun, sonuçta 7 milyonla kaybolan adam bir memur. İstanbul’daki patronlarının onayı olmadan bu işler olmaz. Bizi, KKTC’yi adam yerine koysunlar. KKTC’ye bavulla 10 bin doların üzerinde giriş ya da çıkışlar beyana bağlıdır. Emniyete, kendi bürokratlarıma ve Merkez Bankası’na sordum. Bu kadar büyük bir paranın Ada’ya geleceği bildirimi yapılmamış. Bu işler şöyle yapılıyor; buradaki şube üzerinden Malta gibi yerlerde offshore hesabı açarsın. Parayı alırsın ve bu hesaba gönderirsin. Parayı gönderirken ya kayıtlarında gizlersin ya da böyle bavulla yurt dışına gizlice çıkartırsın. Ancak offshore hesabından para çekmeye kalkarsan, işte böyle yine kayıtdışı Ada’ya sokmaya çalışırsın. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği de konuyu biliyor. Merkez Bankamız da soruşturma başlattı.”

Sistem nasıl işliyor

* Bankalar önce KKTC şubeleri üzerinden Malta gibi ülkelerde offshore hesabı açıyor.

* Toplanan mevduatları da o hesaplara transfer ediyor, ya da kayıtlarında göstermiyor.

* Bu sisteme göre bankalar devlete yüzde 10 stopaj ödemiyor.

* Bu da sektörde haksız rekabete neden oluyor.

Kayıp paraya ulaşıldı

BANKANIN şube müdürü Mahmut Karımış, hafta başında İstanbul’daki genel müdürlüğünden aldığı 3 milyon Türk Lirası ve 1.5 milyon Euro ile (Yaklaşık 7.5 milyon lira) sırra kadem basmıştı. Karımış, dün İstanbul’da Hilton Otel’de yakalandı. Karımış yakalandığında yanında para olmasa da, polisin yaptığı çalışmalar sonucunda kayıp paraya ulaşıldığı öğrenildi. Karımış, 24 Temmuz 2012 günü İstanbul’a gelerek, KKTC’deki şubeye götürmek üzere merkez binadan 7 milyon lira aldı. Karımış en son burada görülmüş ve kendisinden bir daha haber alınamamıştı.

 Facebook’tan Havana mesajı

BANKANIN şube müdürü Mahmut Karımış olaydan sonra, sosyal paylaşım ağı Facebook’taki adresinde, “Ben artık Havanalı’yım” notunu düşmüştü. Olaydan sonra, İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Karımış’ın bulunabileceği adreslere baskın üzerine baskın düzenledi. Güvenlik kamera görüntüleri ve cep telefonu takibiyle Karımış’ın Hilton Oteli’nde kaldığının belirlendi ve operasyon düğmesine basıldı. Karımış, otele düzenlenen baskında gözaltına alındı. Karımış’ın tanıdıklarından alınan bilgiler, şube müdürünün Küba’ya gitmek üzere hazırlık yaptığı yönündeydi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1180 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim