• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Damacanaların temizliği nasıl yapılıyor?

Damacanaların temizliği nasıl yapılıyor?
Şişe ve damacana ile satılan sular hakkındaki söylentilerle halkın kafası karıştırıldı. Sağlık Bakanlığı damacana ile su satan 5 firmayı teşhir etti. Peki damacanalar nasıl temizleniyor? İşte cevabı...

Şişe ve damacana ile satılan sular hakkındaki söylentilerle halkın kafası karıştırıldı. Sağlık Bakanlığı damacana ile su satan 5 firmanın (Buzada, Erpınar, Alps, Kervansaray ve Yalısu) sularının sağlık kurallarına uymadığını açıkladı.

Çok kişi içtiği suyun şişesinin ve damacanasının nasıl temizlendiğini bilmiyor. Ben de bilmiyordum. Sordum, soruşturdum, öğrendim... Bu yazıda cam şişe ve cam damacanalar dışındaki şişe ve damacanaların temizliğinden söz edeceğim.

Ozon bromürle birleşirse fena

Cam şişeler dışındaki plastik dediğimiz su şişelerinin tamamı şimdilerde “Polietilen Teraftalat” denilen plastik esaslı maddeden yapılıyor. Bunlara kısaca “Pet” şişe deniliyor. Pet şişelerde sağlığa zararlı olduğu söylenilen “Bisfenol A” maddesi yok.

Pet maddesi, şişe güneşte kalmadıkça, serin ve kuru bir ortamda saklandığında, kullanım süresi geçirilmedikçe suyun içeriğini bozmuyor. Sağlığa zarar vermiyor.

Pet şişede dikkat edilmesi gereken, şişenin şişirilmesinden sonra su ile doldurulmasından önce suyun içine ozon gazının basılıp basılmaması.

Pet şişe büyük üretim tesislerinden su doldurma tesislerine parmak boyu plastik tüpler halinde geliyor. Bu tüpler su doldurma tesisinde özel makine ile içine çok yüksek basınçlı hava basılarak şişe haline, veya 3-5-10 litrelik, bir defa kullanımlı-iadesiz pet damacanalar haline getiriliyor.

Genelde su doldurulmadan önce pet şişeler su ile çalkalanarak temizleniyor. Sonra daha önceden “ozonlamış” su ile dolduruluyor.

Ozon çok kuvvetli bir dezenfektan madde ve suyun içine ozon basıldığında suyun içinde bulunabilecek küf, maya, mantar, yosun gibi mikroorganizmaların tamamı yok ediliyor.

Ancak güçlü bir dezenfektan madde olan ozonun suyun kimyasal yapısını ve doğallığın bozma tehlikesi var. Hele hele suyun içeriğinde bromür var ise(ki hemen hemen bütün sularda var olduğu söyleniyor), ozon ile bromür birleşince bromata veya bromoforma dönüşüyor. İnsan sağlığı için çok zararlı bir oluşum ortaya çıkıyor.

Şimdilerde ozon gazı basılmasına gerek bırakmayan yeni teknolojiler gelişti. Dolum tesisinde, kaynaktan doluma kadarki aşamada suyun hiçbir şekilde ortam havası ile temas etmemesini sağlanıyor. Bu teknoloji ile mikroorganizmalar suda üremek için uygun ortamı bulamıyor. Tüpü şişeye dönüştürme ve şişeye su doldurma operasyonunu entegre hale getirdiğinden şişelere ozon basılmıyor. Suyun doğal yapısının bozulmadan sağlıklı bir şekilde tüketicilerine sunulması mümkün olabiliyor. 

BİSFENOL- MADDESİNE DİKKAT...

Su doldurma tesisleri, pet tüpleri şişirerek kendi tesislerinde ürettikleri şişeler ve 3-5-10 lt.lik pet damacanalar dışındaki, 19 lt.lik damacanaları damacana üreten firmalardan satın alıyorlar.

Piyasalarda dolanan (bir defadan fazla kullanılan - iadeli) damacanaların esası “polikarbon” denilen bir tür kimyasal madde. Polikarbon ile üretilen damacanalara sertlik vermek, kullanım süresini uzatmak için Bisfenol A (BPA) denilen bir kimyasal madde katılıyor. Sağlık Bakanlığı belli sınır içinde Bisfenol maddesi kullanımıza izin veriyor. Ancak bu maddenin ölçü kaçırılınca belli bir sıcaklıkta, suyu etkilemesi, suyu sağlığa zararlı ve özellikle kanserojen hale getirmesi tehlikesi var.

İşte bu nedenle şimdilerde dünyada Polikarbon’a alternatif bir plastik madde geliştirildi. Adı “Tritan Copolyester. Amerikan “Eastman” firmasının geliştirdiği bu maddeyi kullanarak Türkiye’de bir firma , Bisfenol’süz damacanalar üretmeye başladı.

Piyasaya yeni çıkmakta olan yeni bir su firması tüm damacanalarının “Tritan Copolyester” olduğunu ilan etti. Büyük 2 su üreticisi damacanalarını değiştirmeye başlamış. Ama bu zaman alacak. Çünkü önde gelen su firmaları günde 100 bin damacana dolduruyor. Piyasa’da 5 milyon damacanaları var. (Bilgi için; BPA’sız Tritan Copolyester damacanalar en fazla 30 kez kullanılabilirken, BPA’lı damacanalar 100-150 kez kullanılabiliyor. Bu çok çok önemli. Onun için piyasadaki plastik damacanaları sertleştirmek için plastiğe BPA maddesi katılıyor.)

Deterjan ve kimyasal kullanılıyor

Damacanalarda temizlenme işi çok önemli. Kullanılmış damacanalar su dolum tesisine getirirince önce sıcak su ile dış yıkamadan geçirilip üzerleri temizleniyor.

Sonra iç ve dış ön yıkamaya tabi tutuluyor. Ön yıkamadan sonra deterjanla yıkama yapılıyor. Damacanalar süzüldükden sonra  özel kimyasallar ile dezenfekte ediliyor.

Tüm ön yıkama, deterjanla yıkama ve dezenfeksiyon işlemlerininin 55 - 77 derecede gerçekleşmesi gerekiyor.

Son olarak dolum ünitesinin de steril hava koşulu sağlayan özel filtre sistemi ile donatılmış olması ve dolumun steril hava ortamında yapılması önem taşıyor.

Görüleceği gibi (1) Bu yıkama işleminin tamamının eksiksiz yapılması (2) Damacanada deterjan ve dezenfektan kimyasalın kalmaması (3) Sıcak su ile yıkama (4) Dolum ünitesinin steril hava düzenine sahip olması çok önemli.

(Bu yazıda suyun içine konulan şişelerin ve damacanaların önemini anlattım. Gelecek yazıda suyun özellikleri konusunda bilgi vereceğim.)

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1339 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim