• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Bankalar dosya masrafını açıklayacak

Bankalar dosya masrafını açıklayacak
Yargıtay, kredi alımlarında müşteriden talep edilen "dosya masrafı"nın geri ödenmesi gerektiğine hükmeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Yargıtay, kredi alımlarında müşteriden talep edilen "dosya masrafı"nın geri ödenmesi gerektiğine hükmeden yerel mahkeme kararını bozdu. Yargıtay, bu masrafların ne olduğuna açıklık getirilmesi gerektiğine karar verdi. Bankanın kredinin verilmesi için zorunlu olan masrafları tüketiciden isteyebileceğini belirten Daire, buna karşın kredi verilmesi için gereken zorunlu masrafların neler olduğu konusunda ispat yükünün bankaya ait olduğunu belirtti ve "Aksi halde, diğer ücret ve masraflar başlığı altında belirlenen bir miktarın tüketiciden alınması haksız şart oluşturur" dedi.

Bir vatandaş çektiği banka kredisinde kendisinden istenen dosya masrafının iadesi istemiyle Isparta 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Yerel mahkemede davayı kabul ederek dosya masrafı adı altında tahsil edilen bin 645 TL'nin ilgili bankadan alınarak tüketiciye verilmesine karar verdi. Karara itiraz edilince dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. Temyiz talebini kabul eden Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, masrafların ne olduğunun açık şekilde belirtilmediği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Bankanın kredinin verilmesi için zorunlu olan masrafları tüketiciden isteyebileceğine dikkat çekilen kararda, kredi verilmesi için gereken zorunlu masrafların neler olduğu konusunda ispat yükünün bankaya ait olduğunu, 'diğer ücret ve masraflar' başlığı altında bir miktarın tüketiciden alınmasının haksız şart oluşturacağına hükmedildi.

-YÜKÜMLÜLÜKLERİNDE İYİ NİYET KURALINA AYKIRILUK BULUNAN SÖZLEŞME KOŞULLARI HAKSIZ ŞARTTIR-

Kararda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'na göre "Satıcı ve sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları"nın haksız şart olduğu anımsatıldı. Kararda, şöyle denildi:
"Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması sebebiyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir. Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engellemez. Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir."

-BANKA ZORUNLU MASRAFLARIN NE OLDUĞUNU İSPATLAYACAK-

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nda "...tüketici sözleşmelerinin en az 12 punto ve koyu siyah harflerle düzenlenir" hükmünün yer aldığının anımsatıldığı kararda, banka ile tüketici arasında imzalanan sözleşmede, ücret ve masrafların hangi sebeplerle alınacağına dair açıklayıcı bir hüküm bulunmadığına dikkat çekildi.

Bankanın, sadece kredinin verilmesi için zorunlu olan masrafları tüketiciden isteyebileceğine dikkat çekilen kararda, "Kredi verilmesi için gereken zorunlu masrafların neler olduğu konusunda ispat yükü ise davalı bankaya aittir. Aksi halde, diğer ücret ve masraflar başlığı altında maktuen belirlenen bir miktarın tüketiciden alınacağına dair hükmünün yukarda açıklanan yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğunun kabulü gerekir. Öyle olunca, mahkemece, davalı bankadan bu yönde delilleri sorulduktan sonra, konusunda uzman bilirkişi ya da heyetinden kredinin kullanılması için zorunlu masrafların neler olduğunun ve miktarının tespiti için bilirkişi raporu alınması ve hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekir" denildi. 

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 977 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim