• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Bayram öncesi harcamalara dikkat

Bayram öncesi harcamalara dikkat
Tüketiciye Koruma Derneği (TÜKODER), okulların açılması ve iki bayramın getireceği mali yük nedeniyle aile bütçelerinin zorlanacağı bir döneme girileceğine dikkat çekti.

 

Tüketiciye Koruma Derneği (TÜKODER), okulların açılması ve iki bayramın getireceği mali yük nedeniyle aile bütçelerinin zorlanacağı bir döneme girileceğine dikkat çekerek bu dönemde tüketicilere ödeme güçlerine göre harcama yapılması konusunda uyarıda bulundu. 
 
TÜKODER Genel Başkanı Şükran Eroğlu, yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı'nın ardından okulların açılacağı döneme girileceğini ardından ise Kurban Bayramı'na geçileceğini hatırlatarak, önümüzdeki birkaç ayın aile bütçeleri için zorlu bir dönem olduğunu söyledi. 
 
Tüketicilerin yaptıkları harcamalara daha fazla dikkat göstermelerinin gerektiğini kaydeden Eroğlu, ''Bayramın gelmesiyle bir alışveriş çılgınlığı başlamaktadır. Tüketiciler özellikle bu dönemde çok dikkatli olmalı, gereğinden fazla harcama yapmayıp ödeme güçlerini gözden kaçırmamalıdır. Önemli olan ihtiyaçların karşılanmasıdır. Değilse ihtiyaç olsun olmasın herşeyi almak gibi bir zorunluluğun olmadığı unutulmamalıdır. Alışveriş çılgınlığına düşmemelidir'' dedi. 
 
Bir çok tüketicinin bu dönemde ödeme sıkışıklığını kredi kartlarıyla aşmaya yöneldiğini, kredi kartına taksitle satışın ise tamamen Türkiye'ye has bir satış yöntemi olduğunu savunan Eroğlu, şunları kaydetti: 
 
''Bu yöntemle üye işyerleri korunmakta, onlar paralarını alıp kenara çekilmekte ve tüketici banka ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da taksitli satış konusu düzenlenmiştir. Kredi kartına taksit uygulaması, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu ihlal etmektedir. Zira yasaya göre taksitli satışlarda tüketiciyle bir sözleşme imzalanması, sözleşme örneğinin de tüketiciye verilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu sözleşmede satıcının ve tüketicinin tüm kimlik bilgileri, ödeme planı, faiz, masraf, temerrüde düşmenin sonuçları gibi bilgiler de yer almalıdır. 
 
Kısacası sözleşmede tüketici ne aldığını, kaça aldığını, ne kadar faiz ödeyeceğini, ödeme zamanlarını, satıcının tüm bilgilerini, ödemediğinde başına neler gelebileceğini görmek ve okuduğunda öğrenmek durumunda olmalıdır. 
 
Oysa kredi kartıyla taksitli alışveriş yapıldığında sözleşme imzalanmamakta, kredi kartının asgari tutarı ödendiğinde aylık taksitlere sayılmamakta, yani tüketici bir yandan mala faiz öderken, diğer yandan bankaya faiz ödemek zorunda kalmaktadır. Bankaysa bu yolla tüketiciden malın değerinden çok daha fazla para alma hakkını kazanmaktadır. Yani yapılan işlem tamamen bankanın lehine bir işlemdir.'' 
 
Bayram kredilerine dikkat 
 
Eroğlu, bu dönemde bazı tüketicilerin de bankaların sunduğu bayram kredilerini kullandığını belirterek, tüketicilerin kaçınılmaz ihtiyaçları olması halinde ödeme güçlerini gözeterek bu kredileri kullanmaları gerektiğine dikkati çekti. 
 
Bankaların reklamlarda bayram kredilerini cazip gösterdiğini ancak kredilerin masraf, faizleri ve tüketicilere getirdiği yüklerin çok farklı olmadığını savunan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
''Bir kısmı masrafı az alıp komisyon, BSMV ve faiz oranlarını yüksek tutuyor. Bir kısmı da masrafı çok alarak yine kendilerine kar ettirecek yöntemi buluyorlar. Şunu unutmamak gerekir ki bankalar ticari kuruluşlardır ve kar etmeyecekleri hiçbir işlemi yapmazlar. 
 
Hele hele ülkemizde bankaların tüketicilere yükledikleri bedeller dünyanın başka hiçbir ülkesinde alınmamaktadır. Örneğin kredi kartlarından her yıl üyelik aidatı alınması sadece ülkemizdeki bankaların yaptığı bir uygulamadır. Yine bazı bankalar cüzdan işleme bedeli adı altında para almaktadırlar. Böyle bir bedelin alınması da aslında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna aykırıdır.''
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 909 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim