• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Erdoğan: Kıdem tazminatı konusunu kapatın

Erdoğan: Kıdem tazminatı konusunu kapatın
Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nda Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e sert çıktı: Nedir bu kıdem tazminatı tartışmaları? Kaldırın bu çalışmayı! Konuyu kapatın. Çelik Başbakan'ın talimatı üzerine çalışmayı durdurdu.

 

11 milyon çalışanın büyük tedirginlik yaşadığı Kıdem Tazminatı'nın kaldırılması ve yerine bir fon kurulmasıyla ilgili hazırlığa, Başbakan Erdoğan'dan son dakika müdahalesi geldi. Kıdem Tazminatı'yla ilgili çalışma, Başbakan'ın talimatıyla rafa kaldırıldı. 
 
Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Erdoğan'ın, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e sert çıktığı, "Nedir bu kıdem tazminatı tartışmaları? Bir yandan sendikalar bağırıyor, bir yandan ortada bir taslak dolanıyor. Böyle şey olur mu? Kaldırın bu çalışmayı. Kıdem tazminatı konusu bugünün konusu değil. Bu konuyu kapatın. Taraflara da söyleyin" dediği öğrenildi. Bakan Çelik de Başbakan'ın talimatına uyarak çalışmayı durdurdu. Sendika temsilcilerine de gelişmeyi bildirdi. 
 
HÜKÜMETİN PROGRAMINDA VAR 
 
Başbakan'ın terör olayları nedeniyle gerilimin dozu artarken, bir yandan da önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimlerle başlayacak seçim sürecine girilirken, Kıdem Tazminatı gibi tartışmalı bir konunun şu anda gündeme gelmesini istemediği belirtiliyor.
 
Ancak diğer taraftan Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasına dönük kararın halen Hükümet programında bulunduğu, konjonktürün değişmesiyle yeniden gündeme getirilebileceği, ancak bunun zaman alacağı da belirtiliyor. 
 
"İYİ BİR GELİŞME OLDU" 
 
Başbakan'ın talimatı üzerine Bakan Çelik'in sözkonusu gelişmeyi ilk olarak, "Kıdem Tazminatı'nın kaldırılması genel grev sebebidir" açıklaması yapan Türk-İş'e bildirdiği öğrenildi. Önceki gün Türk-İş Genel sekreteri ve Türk-Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak'ı makamında kabul eden Bakan Faruk Çelik, gelişmeyi açıkladı. Kavlak'ı, "İyi bir gelişme oldu" diye karşılayan Bakan Çelik'in de durumdan memnun olduğu belirtildi. 
 
BAŞBAKAN "KAPATIN BU KONUYU" DEDİ 
 
Gelişmeyi VATAN'a anlatan Kavalak, konuyla ilgili sorularımızı da yanıtladı. Kavlak şunları söyledi:
"Dün (önceki gün) Çalışma Bakanımız Faruk Çelik'le görüştük. Sayın Bakan, 'iyi bir gelişme oldu' diye söze başladı. Pazartesi yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında kendisinin kabineye bir sunum yaptığını, özellikle halen Meclis gündeminde bulunan Toplu İş İlişkileri Kanunu ile ilgili bilgi verdiğini anlattı. 
 
Bu sunumun ardından Başbakan'ın Kıdem Tazminatı konusuyla ilgili bazı sorular sorduğunu ve ardından bu konunun kapatılmasını istediğini aktardı. Sayın Başbakan'ın, 'kıdem tazminatı konusunun gündemlerinde olmadığını, bu konunun artık kapatılması gerektiğini' söylediğini iletti. Bu karar, sendikal mücadelemiz açısından bir dönüm noktasıdır. Bu kararın tüm işçilerimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz." 
 
Kavlak, Başbakan'la Türk-İş olarak yaptıkları görüşmede, kendilerinin hassasiyetlerini anlattığı zaman Erdoğan'ın da kendilerine söz verdiğini hatırlattı. Kavlak, "Başbakan'ın bize sözü var. Taraflarla mutabakat sağlamadan gündeme getirmeyeceğiz, merak etmeyin, demişti. Ama geçen zamanda ortaya bir taslak çıktı, tartışılıp duruyor. Başbakan buna zamanında müdahale etmiş oldu" diye konuştu.
 
Kavlak, "Çalışmayı hazırlayan Bakan Çelik'in de bu gelişmeye sevinmiş olması dikkat çekici" yorumuna şu yanıtı verdi: "Sayın Bakan bizce kabinede bu konuya en duyarlı bakandır. O da biliyor ki Kıdem Tazminatıyla ilgili düzenlemede işçinin 1 aylık alacak 13 güne düşüyor. Mevcut haklardan önemli ölçüde geriye gidiş oluyor. Bunların kabul edilmesi zor." 
 
11 MİLYON ÇALIŞANI AYAĞA KALDIRAN DÜZENLEME NE GETİRİYORDU? 
 
Milyonlarca çalışanın haklarında geriye gidiş anlamına gelen yeni Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin taslak şu düzenlemeleri içeriyordu:
 
Mevcut sistemde işverinin yükümlülüğündeki Kıdem Tazminatı, yeni dönemde Bireysel Kıdem Hesabında birikecek, işveren, çalışanın brüt maaşının yüzde 4'ünü bu hesaba yatıracaktı. Buna göre halen çalışılan her yıl için 1 aylık ücreti üzerinden ödenen kıdem tazminatı, yeni dönemde 13 günlük ücret üzerinden ödenecekti. 
 
Kıdem Tazminatı'nın çekilmesi için 15 yılı doldurma şartı aranacak, 15 yıl sigortalılık süresini dolduran ve adlarına 3 bin 600 gün yani 10 yıl prim yatırılanlar, tazminatın yarısını istedikleri zaman çekebilecekti. İkinci ve sonraki kullanımlarda ise bin 800 gün prim yatırılması zorunlu tutuluyordu. 
 
Ölüm veya emeklilik durumlarında tazminatın tamamının çekilmesi sözkonusu olabilecekti. Öte yandan vergisiz tazminat dönemi sona erecek, kıdem tazminatının çekilmesi halinde yapılan ödemeler için vergi kesintisi yapılacaktı.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 953 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim