• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Vodafone'un sağladığı teknolojiyle korunacak

Vodafone'un sağladığı teknolojiyle korunacak
Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi’nin Türkiye’de ilk pilot uygulamasını, Ege Orman Vakfı işbirliğiyle 70 bin ağaçlık Bakioğlu Ormanı'nda başlattı.

 

Vodafone, orman varlığını ve biyolojik çeşitliliği tehdit ederek her yıl çok sayıda ağacın yanmasına ve ulusal değerlerin yitirilmesine neden olan orman yangınlarına karşı etkin çözüm sağlayan Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi’nin Türkiye’de ilk pilot uygulamasını, Ege Orman Vakfı işbirliğiyle 70 bin ağaçlık Bakioğlu Ormanı'nda başlattı.
 
Sistem sayesinde gözetim altına alınan orman alanına yerleştirilen sensörler ile yangın, ilk saniyelerinde algılanabiliyor. Sensörlere yerleştirilen sim kartlar üzerinden ilgili birimlere bilgi iletiliyor; böylece yangına müdahalede hız kazanılıyor.
 
Dünya kalitesinde mobil teknolojiyi kolay ve anlaşılır şekilde ulaşılabilir hale getiren Vodafone Türkiye, toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunarak daha sürdürülebilir bir gelecek yaratma hedefiyle bir ilke daha imza attı. 
 
Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi ile Vodafone Türkiye, M2M yani makineler arası iletişim teknolojilerini, Türkiye’nin akciğerlerini korumak üzere devreye soktu. İzmir’de bulunan; Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı Adnan Menderes Hava Limanı Baş Müdürlüğü’ne ait olan; bakım ve koruması Ege Orman Vakfı’nca yapılan 70 bin ağaçlık Bakioğlu Ormanı’nda ilk pilot uygulaması gerçekleştirilen Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi ile orman yangınları ve yangının çıktığı orman içindeki noktalar erkenden tespit edilecek, ilgililer uyarılarak  müdahale yangın yayılmadan yapılabilecek.
 
Yangını simkartlar haber verecek
 
Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi’ne sim kart ile iletişim ve yazılım desteğini sağlayan Vodafone Türkiye, bu sistem sayesinde ormanların korunmasına ve sürdürülebilir gelecek hedefine katkı sağlamayı amaçlıyor.
 
Proje kapsamında 65 Hektarlık Bakioğlu Ormanı’na yerleştirilen 30 adet sensörlu cihaz; yangın durumunu algılıyor. Cihazlar, içlerindeki sim kartlar üzerinden SMS, siren, e-posta, telefonla arama gibi farklı uyarı yöntemleriyle, anında Adnan Menderes Devlet Hava limanı, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve Ege Orman Vakfı dahil olmak üzere ilgili birimlere bilgi veriyor.
 
Yeşile Saygılı Kırmızı, yeşili korurken çoğalmasına da katkı sağlıyor!
 
Vodafone Türkiye, Yeşile Saygılı Kırmızı vizyonu kapsamında, Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi’yle eş zamanlı olarak Ege Orman Vakfı ve Orman ve Su işleri Bakanlığı ortaklığında gerçekleştirilen Çeşme – Ildırı ağaçlandırma proje sahasının 5 hektarlık kısmında Vodafone İzmir Ormanı’nı da kuruyor. İlk aşamada Vodafone Türkiye tarafından ücretsiz olarak 10.000 fidan dikilecek ormanın % 50’sini kızılçam ağaçları oluşturacak. Kalan yarısında ise Kıbrıs Akasyası, Biberiye, Kara servi, Yalancı akasya, Mantar Meşesi, Akçaağaç, Tespih Ağacı, Sığla, Defne, Mavi servi, Aylantus ve Kuşdili ağaçları olacak.
 
Vodafone İzmir Ormanı, Vodafonelular sayesinde daha da büyüyecek.  Kâğıt israfını önlemek amacıyla Nisan 2010’dan bu yana e-fatura ile hizmet veren Vodafone, başlattığı kampanya tarihleri arasında e-faturaya geçen aboneleri adına da Vodafone İzmir Ormanı’na fidan katkısında bulunacak.
 
Gökhan Öğüt: Mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla orman yangınlarının önlenmesinde büyük önem taşıyan erken uyarı mekanizmasına büyük katkı sağlıyoruz 
 
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Öğüt, mobil iletişim teknolojilerinin gündelik hayat ve toplum ihtiyaçları üzerinde somut faydalar sunmasına olanak sağlayan M2M yani makineler arası iletişim teknolojilerinin yaygınlaşmasına paralel olarak, günümüzde her işin başına bir “m”-mobil kısaltmasının eklendiğini belirtti ve şöyle konuştu: 
 
“Ülkemizde sürdürülebilir kalkınmanın sadece ticari yatırımlarla olmayacağının bilinciyle ticari ve sosyal yatırımlarımızı bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Dünyanın önemli sorunlarından biri olan ormanların korunması ve geliştirilmesi konusundaki çalışmalarımızı çifte sorumluluk anlayışımızın ve “Yeşile Saygılı Kırmızı” vizyonumuzun uzantısı olarak görüyoruz.
 
Vodafone Türkiye olarak ülkemizin akciğeri olan orman ekosistemine katkıda bulunabilmek üzere; Çeşme – Ildır’da Vodafone İzmir Ormanı’nın ilk 10 bin fidanını dikmeye başladık. Eş zamanlı olarak, Bakioğlu Ormanı’nda orman ekosisteminin sürdürülebilirliğine önemli katkı sağlayacak Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi’ni devreye soktuk. 
 
Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu, geçtiğimiz günlerde yangının çıktığı ilk 15–20 dakikanın çok önemli olduğuna dikkat çekmiş ve orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye'nin Akdeniz ülkeleri arasındaki lider konumunu, teknolojiyi en iyi şekilde kullanmasına bağlamıştı. Bugün pilot uygulamasına başlayacağımız Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi de bu kapsamda, tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılabilecek yenilikçi bir teknolojidir. Orman yangınlarının önlenmesinde büyük önem taşıyan erken uyarı mekanizmasına mobil teknolojiler konusunda sahip olduğumuz yetkinlikle, Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi ile katkı sağlamaktan ve projemizi 17 yılda 8 milyon ağaç dikerek ülkemizin doğasına katkıda bulunan Ege Orman Vakfı işbirliği ile gerçekleştirmekten dolayı mutluluk duyuyoruz.”
 
Cem Bakioğlu: Yaşam döngümüzün en önemli kaynaklarından ormanların korunması için mobil teknolojilerin katkısı çok kıymetli  
 
1995 yılında kurulan ve bugüne kadar pilot projenin devreye alındığı Bakioğlu Ormanı da dahil olmak üzere 8 milyon fidanı doğaya kazandıran  Ege Orman Vakfı Başkanı Cem Bakioğlu, iklim değişikliğine çözüm sunan ormanlaştırma projelerinde kırsal kalkınmaya önem verdiklerini ve  çevre sorunlarının çözümüne sürdürülebilir bir yaklaşımla katkıda bulunduklarını belirterek şunları söyledi:
“Karalar üzerinde yaşayan türlerin yarıdan fazlasına yaşanabilir bir ortam sunan, atmosferdeki karbon dengesini düzenleyen ormanlar, küresel ısınmanın yavaşlatılmasına da olanak sağlamaktadır. Ancak, iklim değişikliği ile birlikte uzun süreli bölgesel kuraklıklar ve sıcak hava dalgalarıyla bağlantılı olarak daha yüksek sıcaklıkların, orman yangınlarının daha sık, geniş alanlı ve şiddetli olmasına yol açacağı ortadadır. 
 
Yangına erken müdahale imkanı sağlayan orman yangını erken uyarı sistemi orman varlığımızın korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk bilinciyle Vodafone’un Ege Orman Vakfı çözüm ortaklığında yaptığı her iki proje de; orman alanlarının çoğaltılmasına yönelik ağaçlandırma yapılması ve erken uyarı ile bu alanların yangından korunmasını sağlaması, ormanların sürdürebilirliği ve gelecek kuşaklara bırakılması anlamında çok değerlidir. 
 
Bakioğlu Ormanı kurulduğundan bu yana 5 kez yangın tehlikesi geçirmiş ve bu yangınlarda yerine yenileri Ege Orman Vakfı tarafından dikilen 5 bin ağaç yanmıştır. Havaalanını çevreleyen orman Doğu yönünde tren yoluna, Batı yönünde ise karayoluna bitişiktir. Çevreden geçenlerin dikkatsizliği ya da ihmali yangın riski oluşturmaktadır. Bu açıdan sahanın; telemetri sistemi Vodafone şebekesi üzerinden düşük tüketimli ve yıllarca çalışan güneş enerjili bir sistemle korunuyor olması ormanın sürdürülebilirliğini sağlayacaktır.
 
Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi’nin, orman yangın gözetleme kulelerinin görmediği kör noktalardaki değerli orman alanları, kent ormanları, belediye ormanları, askeri alanlardaki orman alanları, Selçuk - Meryem Ana gibi turizm değeri yüksek olan orman alanlarının, Milli Parklar ve tabiatı koruma alanlarında daha da önem kazanarak yaygınlaşacağını umuyorum.”
 
Editöre Not:
 
Erken Uyarı Telemetri Sistemi Nasıl İşliyor?
Sistem orman alanına yerleştirilmiş olan sensörler ile kurulan ağ sayesinde saniyelerle ifade edilecek bir süre içinde uyarı vermeye dayanıyor. Düzenli olarak orman alanındaki nem, CO2, ısı vb. bulguları değerlendiren cihaz, verilerde normalin üzerinde bir durum ortaya çıkması halinde uyarı sistemini devreye sokuyor. 
 
Cihazın temel özellikleri arasında veri tabanı kaydı, acil durumları SMS ile gönderme, GPS koordinatı ile bildirim, CO2 ve ısı gibi farklı değerleri tanımlaması yer alıyor.  Sistem cihaz üzerindeki ısı ve CO2 sensörleri yardımıyla yangın algısını en yakınındaki birimlere koordinat bilgisi ile birlikte aktarıyor. Yangın algısı birimler arasında SMS ile gelen alarm kodu ile dağılıyor ve GSM şebekesi üzerinden Operatöre aktarıyor. Operatör düzeneği alarm durumları için önceden tanımlanmış senaryoya göre hareket ediyor. SMS, siren, e-posta, telefonla arama gibi farklı yöntemlerle ilgili birimlere bilgi veriliyor.
 
Ek sensörlerin desteği ile sistem ormanları başka tehlikelerden de koruyabiliyor. Örneğin kaçak kesim, nakletme, işgal, usulsüz açma, izinsiz otlatma gibi orman suçları hakkında hızla bilgi sahibi olmak ve önlem almak mümkün oluyor. Ayrıca yine ek sensörler yardımı ile nem, iklim koşulları, yağmur, rüzgâr, orman örtme derecesi gibi istatistiki veriler toplanabiliyor.
 
Vodafone Türkiye Ormanı 
5 hektarlık Çeşme – Ildır ağaçlandırma sahasında kurulacak Vodafone Ormanı’nın büyütülmesine destek vermek  isteyen bireysel hat sahibi Vodafone’lular e-faturaya geçerek ormana ağaç katkısında bulunabilecek ya da Vodafone İzmir Ormanı için bağış servisinden yararlanarak kendileri 1 fidan bağışında bulunabilecekler. 13 Eylül’de başlayan ve 26 Ağustos 2013’te sona erecek olan kampanyadan yararlanmak isteyenler AGAC yazıp 6545’e SMS atarak katılacaklar. Bu aboneler gerekli koşulları yerine getiriyorsa; yani faturalı abone ise ve kampanya tarihleri içinde e-faturaya geçmişse Vodafone ormanına herhangi bir ücret ödemeden katkıda bulunmuş olacaklar. E-faturaya geçerek katkıda bulunduğu halde daha fazla ağaç dikilmesini desteklemek isteyenler veya kampanya tarihinden önce e-faturaya geçmiş olan aboneler ise BAGIS yazıp 6546’ya SMS göndererek faturalarına yansıtılacak 4 TL karşılığında bir fidan bağışlamış  olacaklar. 
 
Orman yangınları büyük kayıplara neden oluyor!
2010 yılı itibarı ile Türkiye’de 21,6 milyon hektar ormanlık alan var. Bu Türkiye’nin toplam yüzölçümünün yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Ormanların % 60’ı yangına hassas diye nitelendirilen Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde bulunuyor. Bu yıl 31 Temmuz 2012 itibariyle çıkan 988 orman yangını rakamı birçok Akdeniz ülkesine kıyasla düşük olmakla birlikte yine de ulusal değerlerin yok olduğu anlamına geliyor. Yangınların % 90’dan fazlasına insanlar yol açıyor. Orman yangını nedenleri arasında anız yakma, bahçe temizliği, piknik ateşi, sigara gibi dikkatsizlikler yer alırken, son yıllarda sabotaj ve enerji hattından çıkan yangınlar da dikkat çekiyor. 
 
Türkiye’de ormanların yaklaşık % 98’i devlet arazisinde bulunurken, kişi başına düşen orman miktarı 0,31 hektar düzeyinde kalıyor. Kişi başına düşen verimli orman alanı ise sadece 0.14 hektar düzeyinde bulunuyor. Oysa bu rakam ABD’de 1,2, Avustralya’da 7,2, Kanada’da ise 18,7 hektar olarak gerçekleşiyor.  
 
Vodafone Hakkında: 5 kıtada 30 ülkede faaliyet gösteren ve gelirler bakımından dünyanın en büyük uluslararası mobil iletişim şirketlerinden biri olan Vodafone Grubu’nun bünyesinde yer alan Vodafone Türkiye, 30 Haziran 2012 itibarıyla hizmet sunduğu 18.4 milyon abonesiyle Türkiye’nin 2. büyük mobil iletişim şirketidir. Türkiye’nin ikinci en büyük uluslararası doğrudan yatırımı olan Vodafone Türkiye’nin 2006 yılından bu yana satın alma dâhil toplam yatırımları 11 milyar TL’yi geçmiştir. 3.300’ü aşkın çalışan kadrosu, 1.200’ü aşkın mağazası, 17 binden fazla satış noktasında, ekosisteminde bulunan 53 bin kişilik paydaş ailesiyle Türkiye’nin 81 ilinde “tüketiciler tarafından en çok tercih edilen operatör olma” hedefiyle faaliyet göstermektedir.
 
1.20120917120434.jpg
 
2.20120917120527.jpg
 
3.20120917120754.jpg
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1011 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim