• BIST 9079.97
  • Altın 2323.296
  • Dolar 32.3427
  • Euro 34.8336
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Baz istasyonu sökülünce dava konusuz kaldı

Baz istasyonu sökülünce dava konusuz kaldı
Kızı lenf kanseri olan babanın açtığı davada, evinin önündeki baz istasyonunun sökülmesine ilişkin yerel mahkeme kararını onayan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, GSM şirketinin baz istasyonunu kaldırması nedeniyle karar düzeltme istemini kabul etti.

 

Ankara'da yaşanan bu olayda kurul, baz istasyonu kaldırıldığından dava konusuz kaldığı için bu durumun yerel mahkemece araştırılmasını ve yeniden karar verilmesini istedi.
 
Kızı lenf kanseriyle mücadele eden bir baba, oturduğu apartmanın önündeki elektrik direğine baz istasyonu takıldığını, baz istasyonunun radyasyon yaydığının uzmanlarca belirtildiğini, bu durumun aile açısından yıkıma neden olduğunu ve istasyonun faaliyetine devam ediyor olmasının aile bireylerinin sağlığı için endişeye yol açtığını belirterek, baz istasyonunun kaldırılması istemiyle dava açtı.
 
Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, aydınlatma direğine kurulan baz istasyonunun kaldırılmasına karar verdi. Yerel Mahkeme gerekçesinde, baz istasyonunun getirdiği yararın haberleşmeyi amaçladığı görülmekteyse de zararının insan sağlığı ve yaşamıyla ilgili olduğu gözetildiğinde, ikinci değere önem verilmesi gerektiği vurgulandı. Her gün konutundan çıkıp evine dönen ve zamanının çoğunu evinde geçiren davacının ve aile bireylerinin, her gün baz istasyonu ile karşı karşıya kalmasının psikolojilerini olumsuz etkileyeceğinin doğal bir sonuç olduğu belirtilen gerekçede, davacının kızının lenf kanseri olduğu, aile bireylerinin baz istasyonu nedeniyle sürekli bir endişe ile yaşamak zorunda kaldıkları ve zarara uğradıklarının kabul edildiği kaydedildi.
 
Haberleşme hakkının bireyin konutunda huzurlu ve sağlıklı yaşama hakkından üstün tutulamayacağı kaydedilen gerekçede, bilirkişi raporunda da davacı ve ailesinin baz istasyonundan olumsuz etkilendiği, tedirgin olduklarının gözlendiği, bu nedenle istasyonun başka bir yere yerleştirilmesinin uygun olacağı kaydedildi.
 
Daire önce onadı sonra bozdu
 
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy çokluğuyla onadı. Daire, yönetmeliğe uygun olarak kurulup işletilse dahi baz istasyonlarının ''uzun zaman diliminde insan sağlığında zarara neden olacağına'' ve ''para ile ölçülebilen bir zarar olmasa da insanların psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yarattığı'' gerekçesiyle baz istasyonlarının yerleşim yerlerinden uzaklaştırılmasına karar verdi.
 
Davalı GSM şirketinin karar düzeltme talebinde bulunması üzerine dosyayı yeniden görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, oy çokluğuyla ilk verdiği onama kararını kaldırarak, bu kez yerel mahkemenin kararını bozdu.
 
Bozma gerekçesinde ise baz istasyonunun şehir dışına çıkarılması halinde hücresel yapı oluşturmaması nedeniyle sinyallerin abonenin cep telefonuna ulaşması için çok yüksek elektromanyetik dalga oluşturması gerekeceği vurgulandı. Bu nedenle daha fazla güç kullanılacağından daha çok insanın daha fazla elektromanyetik alana maruz kalacağı bildirilen gerekçede, ''Davacının baz istasyonunun sağlığına zarar verdiğini ve yönetmelikte belirtilen limit değerlere uygun bulunmadığını ispatlaması gerekir. Kanıtlanmayan, soyut, 'uzun vadede zarar verir', 'baz istasyonu yakın mesafede', 'görünce moralim bozuluyor' gibi nedenlerle dava açılması ve dava sonunda baz istasyonunun sökülmesine karar verilmesi hukuka ve yasalara uygun değildir'' denildi.
 
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararına karar düzeltme istemi
Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi ise Yargıtay'ın bozma kararına uymayarak ilk kararında direndi.
 
Davalı GSM şirketinin, yerel mahkemenin bu kararını da temyiz etmesi ve direnme kararının bozulmasını istemesi üzerine dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Kurul, 30 Mayıs 2012'de oy çokluğuyla Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin direnme kararını onamıştı.
 
Davalı GSM şirketi, dava konusu baz istasyonunun zarar verdiğinin kanıtlanamadığını, baz istasyonunun 23 Mart 2012'de kaldırıldığını, davanın konusuz kaldığını öne sürerek, bu nedenlerle Hukuk Genel Kurulu'nun onama kararının karar düzeltme yoluyla kaldırılmasını, direnme kararının bozulmasını talep etti.
 
Karar düzeltme istemini görüşen Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, davalı şirketin karar düzeltme istemini kabul ederek, yerel mahkemenin direnme kararını bozdu. Kurul, davalı şirketin baz istasyonunu kaldırdığını, bu konuda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan yazı aldığını belirtti. Bu nedenle karar düzeltme istemini kabul eden Kurul, baz istasyonu kaldırıldığından dava konusuz kaldığı için bu durumun yerel mahkemece araştırılmasını ve yeniden karar verilmesini istedi.
 
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, yerel mahkeme kararının onanmasına ilişkin kararının gerekçesinde, baz istasyonlarının kuruluş şekli ve kaldırılması için gerekli şartlara ilişkin tespitlerde bulunulmuştu. Kurul'un bu kararı, kesinleşmediği için içtihat niteliği taşımayacak, ancak karardaki değerlendirmeler, bundan sonraki davalara ışık tutacak.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1490 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim