• BIST 9090.31
  • Altın 2324.753
  • Dolar 32.3724
  • Euro 34.9675
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Kentsel dönüşümle fiyatlar 50 kat arttı

Kentsel dönüşümle fiyatlar 50 kat arttı
Beyoğlu'nda kentsel dönüşümün uygulamaya konulduğu Tarlabaşı'nda daire ve iş yeri fiyatlarında 50 kata varan artışlar yaşanıyor

Beyoğlu'nda kentsel dönüşümün uygulamaya konulduğu Tarlabaşı'ndaki emlak fiyatlarında 50 kata varan artışlar yaşanıyor.   

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, yaptığı açıklamada, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarının mazisinin 2005'e dayandığını, bu alanda yaklaşık 10 yıldır çalışma yürüttüklerini söyledi. 

Demircan, 2004'te, Tarlabaşı'nda yıkılmaya yüz tutmuş yapıları koordine etme konusunda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat talimat verdiğini aktardı. Bu talimat sonrası bir yasa hazırlığı yapıldığını, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun'un uygulamaya konulduğunu belirten Demircan, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile çalışacak bu yasayla kentsel dönüşümün startının verildiğini anlattı. 

"Beyoğlu'nda 3 ana noktada kentsel dönüşüm yaptık, yapıyoruz veya yapmaya hazırlanıyoruz" diyen Demircan, bunlardan ilkinin tarihi sit bölgesindeki "Tarlabaşı360" projesi olduğunu bildirdi. 

"Tarlabaşı360 projesine başlamak 7 yılımızı aldı" 

Demircan, kentsel dönüşüm konusundaki ikinci noktanın, planlanmış, gecekondu olmayan imar hakkının bulunduğu Örnektepe bölgesi olduğunu ifade ederek, üçüncü nokta olan Okmeydanı'nın ise tamamen gecekondu bölgesi olduğunu, burada ruhsatsız yapılaşma ve çarpık kentleşmenin bulunduğunu söyledi. 

Tarlabaşı'nda yasa ve yönetmeliğin çıkması, projenin ihalesinin yapılması, şirketin tespit edilmesi, hak sahipleriyle uzlaşılması, uzlaşılamayanların yargıya gidilerek kamulaştırılması gibi süreçlerin yaşandığını dile getiren Demircan, "Tüm bu süreçler tam 7 yılımızı aldı. Uzunca bir zaman ama hukuk içerisinde kalarak iş yapmak kolay değil. Uzlaşamadıklarımızın da gönlünü almak suretiyle adaletli bir şekilde işi yürütmek istedik" diye konuştu. 

"Tarlabaşı'nda 1 veya 1,5 yıl içerisinde ilk parçanın bittiğini göreceğiz. O ilk parçanın bitmiş olması ilk meyvenin ortaya çıkması anlamına da gelecek ve çok güzel bir sinerji yaratacak" diyen Demircan, bu proje bittiğinde ortaya güzel bir iş çıkacağını aktardı. 

 Demircan, İstiklal Caddesi'nden Karaköy'e kadar olan bölgede yaşayan insanların Beyoğlu'nda ne kadar güzel gelişmeler yaşandığını bildiğini kaydederek, kentte gelişimin hiç durmadan devam ettiğini söyledi. 

Başkan Demircan,  "Bir de Beyoğlu'nun ara sokaklarına girmeyen ve Tarlabaşı'ndan geçip gidenler, dışarıdan bakınca 'Hala Beyoğlu için yapılacak işler var' diyenler var. Bu proje o kişiler için bir milat olacak" dedi. 

"Proje sayesinde Tarlabaşı'ndaki binaların değeri 50 kat arttı" 

Tarlabaşı360 projesinde 278 bina ve bunların 500'e yakın hak sahibi olduğunu belirten Demircan, kat karşılığı modeli önerdikleri maliklerden yüzde 70'i ile anlaşma, kalanlar için de kanunu işleterek kamulaştırma yaptıklarını bildirdi. 

Demircan, "Yüzde 30 ile mahkeme yoluyla anlaştık. Kamuoyu şunu bilsin ki hak sahibi olup da hakkı elinden alınan hiç kimse olmadı, olamaz da" ifadesini kullandı. 

Projenin getirdiği değer artışına da değinen Demircan, şöyle devam etti: 

"Bu projenin Tarlabaşı'na katkısı en az 50 kat oldu. Tarlabaşı umutsuz bir vakaydı. Tarlabaşı'nın yüzde 5'lik kısmında dönüşüm yapıyoruz. Buranın bütünü üzerinden konuştuğumuzda, öncesi ve sonrası arasındaki farkı görmek lazım. Proje öncesi burada bir bina 50-100 bin liraya satılırken bugün 4-5 milyon liraya alıcı bulabiliyor. Ben dönüşüm alanı içindeki değil, dışındaki projeden bahsediyorum. Bu proje bölgede büyük bir beklenti yarattı. Şu an biz vazgeçsek buradaki insanlar vazgeçmez. Proje süresince buradaki birçok bina da kendi içinde dönüşümünü yaptı. Proje bitince Tarlabaşı tarihi silüetini de yitirmeyecek." 

Demircan, Tarlabaşı'nda projenin devam ettiği bölgede ilgili firmaya uzlaşma ofisi açtırdıklarını belirterek, bu konuda kendilerinden emin olduklarına ve hiçbir hak sahibini mağdur etmediklerine vurgu yaptı. 

"Örnektepe'de hayalimiz, bir konsept mahalle inşa etmek" 

Demircan, Örnektepe Mahallesi'nde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında 2004'ten sonra Sütlüce mıntıkasını iyileştirme çalışmalarına başladıklarını dile getirerek, Sütlüce'de üniversite, otel gibi yeni yatırımları özendirdiklerini, Haliç'in Sütlüce tarafının güzelleşmesini istediklerini söyledi. 

Bölgede yapılan bir otel inşaatı sırasında bazı binaların hasar görmesi nedeniyle burada mahalle dönüşümüne girdiklerini ifade eden Demircan, 5 yıldır kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 

Demircan, buradaki gayrimüslim vakıfların mallarını da iade ettiklerini, kentsel dönüşümde binaların tapu, ruhsat gibi sorunlarının halledilip ilerlenildiğini, sürecin bu yüzden uzun sürdüğünü kaydederek, "Örnektepe'deki maliklerin yüzde 100'ü ile anlaştık. Yıktığımız veya daha sonra yıkacağımız binalar var. Örnektepe'de hayalimiz, bir konsept mahalle inşa etmek" diye konuştu. 

"Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm için uzlaşma ofisi kurulacak" 

Okmeydanı'nda 1 milyon 650 bin metrekarelik bir alan olduğunu ve burada Beyoğlu nüfusunun üçte birinin yaşadığını ifade eden Demircan, semt sakinlerinin iki aşamalı sorunu olduğunu söyledi. 

Demircan, "Birinci aşamada vatandaşların üzerine bina yaptıkları arsa kendilerinin değildi. Tapularına kavuşmak istiyorlardı. Bu tapularını verebilmek için imar planı yapıp oraya bir gelecek vizyonu inşa etmemiz gerekiyordu. Bu vizyonu koordine edip tapuları vermeye başladığımız anda bizden dönüşümün de yapılmasını istediler" dedi. 

Vatandaşın bu isteğinden kaçamayacaklarını dile getiren Demircan, burada ilk aşama olan "tapu verme" işlemini gerçekleştirdiklerini, isteyen vatandaşın şu anda tapusunu alabildiğini kaydetti. 

"Kentsel dönüşüm çalışmaları 85 bin Beyoğlulu vatandaşı ilgilendiriyor" 

Demircan, "Okmeydanı'nda tapuları vermeye başladık. Şimdi kentsel dönüşüm kararlarının alınması ve uzlaşma ofisinin açılması için çalışmalarımız devam ediyor. Okmeydanı'nda 5 bin kişi tapusuna kavuştu. Bu rakam 21 bine çıkacak" ifadelerini kullandı. 

Başkan Demircan, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Beyoğlu'ndaki kentsel dönüşüm çalışmaları ilçede yaşayan vatandaşlarımızın üçte birini doğrudan ilgilendiriyor. Yani 85 bin kişi civarında insanı ilgilendiren bir operasyon. Beyoğlu'nda toplamda 1 milyon 700 bin metrekare alanda kentsel dönüşüm yapılıyor veya yapılacak. Tarlabaşı, Örnektepe birkaç yıl içerisinde bitecek. Ancak Okmeydanı'nda birkaç yıl içerisinde tapular bitecek, bu süreçte uzlaşmalar tamamlanacak. Hangi adada uzlaşma yüzde 100 olursa dönüşüm o zaman başlayacak. Dönüşümün başlaması için tapuların alınması ve dönüşümün başlayacağı adadaki herkesin tapuyla birlikte uzlaşmaya imza atması gerekiyor." 

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1917 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:43
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:56
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:57
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:12
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:07
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 21:19
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 15:44
  • Salgından en az gıda sektörü etkilendi10 Nisan 2020 Cuma 14:47
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim