• BIST 9113.57
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Genel Energy Irak'ta petrol sahası alıyor

Genel Energy Irak'ta petrol sahası alıyor
Genel Energy, Bina Bawi petrol ve gaz sahasının yüzde 21 hissesini daha satın alacağını duyurdu.

Genel Energy, Bina Bawi petrol ve gaz sahasının yüzde 21 hissesini daha satın alacağını duyurdu.

Genel Energy, Kuzey Irak'ta bulunan Bina Bawi petrol ve gaz sahasının yüzde 21 hissesini daha satın almak için ABD'li Hawler Energy ile anlaşmaya vardığını duyurdu.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Londra Borsası'na kote Türk şirketi Genel Energy'nin, ABD'li Hawler Energy'nin Bina Bawi sahasındaki yüzde 21'lik hissesini 240 milyon dolara satın almak üzere anlaştığı bildirilirken, şirketin daha önce aynı sahada Pet Holding'e ait yüzde 23 oranındaki hisseyi de 175 milyon dolara satın aldığı hatırlatıldı.

Genel Energy'nin Bina Bawi sahasında son 3 ay içinde toplam 415 milyon dolarlık satın alma ile yüzde 44 hisseye ulaşarak sahanın ''en büyük ortağı'' olduğu belirtilen açıklamada, söz konusu satın alma ile Bina Bawi sahasında Genel Energy'nin yüzde 44'lük payını yüzde 36 ile OMV, yüzde 20 ile Bölgesel Kürt Hükümeti'nin takip ettiği ifade edildi.

Geçtiğimiz yıl 2 milyar dolar nakit pozisyonu ile Londra Borsası'na kote olan Genel Energy'nin, sadece Kuzey Irak bölgesinde bu yıl 509 milyon dolar değerinde satın alma gerçekleştirdiği, şirketin ilk olarak Ocak ayında Kuzey Irak'ta yer alan Chia Surkh arama sahasındaki hissesini 94 milyon dolar karşılığında yüzde 20'den yüzde 80'e çıkardığı, Mayıs ayında Bina Bawi sahasının yüzde 23'lük hissesini 175 milyon dolar karşılığında A&T petrol firmasından satın aldığı, son olarak ABD'li Hawler Energy ile sahanın yüzde 21'ini 240 milyon dolar karşılığında satın almak için anlaşarak 509 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştığı belirtildi.

2002 yılından bu yana Kuzey Irak bölgesinde faaliyet gösteren şirketin, Kasım 2011'de Vallares ile birleşmesinin ardından Genel Energy Plc adını alarak Türkiye'den Londra Borsası'na kote olduğu hatırlatılırken, sahaların toplam üretim kapasitesinin günlük 165 bin varil civarında olduğu ve Kuzey Irak'ta toplam 7 bölgede lisansı bulunduğu, halen Taq Taq ve Tawke sahalarında fiili olarak üretim gerçekleştirdiği kaydedildi.

Öte yandan, Erbil'in doğusunda 240 kilometrekarelik bir alanda yer alan Bina Bawi'de 2013 yılında erken üretim tesisleri kurulması planlanırken, sahanın toplam rezervinin 500 milyon ila 1 milyar varil petrol eşdeğeri olduğu tahmin ediliyor. Bölgenin bir diğer önemli özelliğinin ciddi miktarlarda gaz rezervi bulunması olduğunun altı çizilen açıklamada, Geolatical Survey Jeolojik Araştırma Şirketi'ne göre Irak'ta 3 trilyon metreküp gaz olduğu, bunun da önemli bir kısmının Kuzey'de yer aldığının tahmin edildiği, Irak Petrol Bakanlığı kaynaklarına göre ise 2 ile 5 trilyon metreküp gaz rezervinin Kuzey Irak'ta bulunduğunun tahmin edildiği bildirildi.

Açıklamada, yeni kuyu açma işlemlerine 2012 yılı bitmeden 300 milyon dolar yatırım yapmayı hedefleyen Genel Energy'nin, sadece Kuzey Irak'ta değil Kuzey ve Doğu Afrika ile Ortadoğu ve Akdeniz'de de petrol ve gaz arayacağı, bu anlamda Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aramak için harekete geçen şirketin TPAO ile ortak arama yapmak için başvurduğu, bu doğrultuda temmuz ayında Afrika'nın kuzeybatısına odaklı bir İngiliz şirketi olan Barrus Petroleum'u satın aldığı anımsatıldı.

Bu arada, 2012'de yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapılacağı açıklanan boru hattının da Erbil'den (Taq Taq petrol sahasından) Türkiye sınırı yakınlarındaki Fişhabur (Fishkhabour) köyüne kadar uzanacağı, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kontrol ettiği topraklar içinde kalacak boru hattının daha sonra Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağlanmasının planlandığı belirtildi. 2013'ün ikinci yarısına kadar çalışmaların tamamlanması beklenen boru hattının uzunluğunun yaklaşık 250 kilometre olacağı kaydedildi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 841 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim