• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Enerjisa’daki ‘Katolik nikâhı’ bozuluyor mu?

Enerjisa’daki ‘Katolik nikâhı’ bozuluyor mu?
Avusturyalı enerji devi Verbund’un, Sabancı Holding ile ortak olduğu Enerjisa’daki yüzde 50’lik payını, Alman E.ON Ruhrgas’a satmak için görüştüğü bildirildi.

 

Reuters’ın çeşitli kaynaklardan edindiği bilgiye göre tarafların konuya ilişkin açıklamayı eylül ayı ortasına kadar yapması bekleniyor. Sürece yakın bir kaynak, “Yeni ortaklığın 1-2 ay içinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Stratejik ortaklık şeklinde olacak” dedi. Bir başka kaynaksa, “E.ON ve Verbund arasında varlık değiş-tokuşu için görüşmeler sürüyor. E.ON, bazı hidroelektrik santrallerini Verbund’a devredip,  karşılığında Verbund’un Türkiye’deki varlıklarını alabilir” ifadesini kullandı.
 
2006 sonunda işbirliği anlaşması imzalayan Sabancı ile Verbund, 2007‘de de Enerjisa’da hisse satışı yoluyla ortak olmuşlardı. Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, 2006 yılında ilk imzalar atıldığında “Katolik nikahı kıydık” diyerek ömür boyu sürecek bir işbirliğine gidildiğini vurgulamak istemişti.
 
İki şirketin uyuşmazlığı
 
Bununla birlikte tarafların, Enerjisa’nın gelecek hedefleri konusunda uyuşamadıkları, Sabancı Holding’in enerjide hızlı büyüme isteğine karşılık Avusturyalı şirketin Avrupa’daki ekonomik problemler nedeniyle buna yanaşmadığı ve temkinliği davrandığı belirtiliyor.
Enerjisa geçen yıl yaptığı açıklamada, 1.515 milyar dolarla en iyi üçüncü teklif sahibi olduğu İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ’yi (Ayedaş) devralmaktan, Verbund’un Avrupa’daki zorlu kriz koşulları gerekçe göstererek bu yatırımı yapmama kararı vermesi nedeniyle vazgeçtiğini bildirmişti. Enerjisa, 2015’te 5 bin MW kurulu güç ve Türkiye elektrik enerjisi piyasasında en az yüzde 10 pazar payına ulaşmayı hedefliyordu. Başkent Elektrik Dağıtım AŞ’yi 2008’de devralan Enerjisa’nın, bugün itibariyle kurulu gücü 1.650 MW civarında.
 
Sabancı Holding, perakende sektöründe de büyüme kararı almış, ancak Fransız ortağı Carrefour’un buna isteksiz davranması nedeniyle Carrefoursa’daki ortaklık çatırdamıştı.
 
www.UlasimOnline.Com 
Bu haber toplam 1538 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim