• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Enerji tasarrufu için makina yatırımı şart

Enerji tasarrufu için makina yatırımı şart
Türk plastik sektörü; direkt-dolaylı üretimi ve ihracat rakamlarına göre ülke ekonomisinin en büyük sektörü konumuna ulaştı. Sektörün enerji ihtiyacı da üretim artışı ile doğru orantılı olarak her geçen gün artıyor.

 

2012 yılında yaklaşık 9009 GWh elektrik ihtiyacı olan plastik sektörüne; son zamların yıllık olarak getireceği ilave yük 144 milyon TL’ye ulaşacak. Plastik üreticilerinin kullandığı eski teknoloji makinalar da zamların daha çok hissedilmesinin en önemli sebeplerinden biri. Sektör makinalarını yenilediğinde enerji kullanımında da yüzde 50 oranında tasarruf sağlayacak.
 
Avrupa’nın en büyük üçüncü plastik üreticisi olan Türk plastik sektöründe faaliyet gösteren KOBİ niteliğinde 6 binin üzerinde firmanın dünya standartlarına ulaşması doğrultusunda çalışmalar yürüten PAGEV, yüksek enerji maliyetlerinden yüzde 50 oranında tasarruf sağlanabilmesi için firmaların makina parkurlarını yenilemeleri gerektiğini açıkladı.
 
Makina ihtiyacının yüzde 90’ını ithal eden Türk plastik sektörü, yıllık 700 milyon dolar makina yatırımının sadece 50 milyon dolarlık bölümünü Türkiye’den karşılıyor. Sanayide kullanılan birçok makina gibi plastik sektöründeki makinaların da ekonomik ömrü yaklaşık 10 yıl olmasına rağmen sektörün şu an makina yaş ortalaması 15.
 
2011 yılı itibariyle 6,7 milyon ton mamul üretimine ulaşan Türk plastik sektörü için gerekli enerji ihtiyacı ortalama 7738,5 GWh iken; 2012 yılı hedeflerine göre plastik sektörü üretiminin 7,8 milyon tona ulaşması ve sektörün enerji ihtiyacının da ortalama olarak 9009 GWh’a yükselmesi bekleniyor. Söz konusu elektrik tüketimi için plastik sektörünün ödeyeceği bedel ise zam öncesi 1 milyar 730 milyon TL iken zam sonrası yaklaşık 144 milyon TL artışla 1 milyar 874 milyon TL’ye ulaşacak.
 
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Ülkemizde enerji bedeli çok yüksek, üretim maliyetlerimiz içinde enerjinin payı ise yüzde 7-8 oranında değişiyor. Sektörümüz yüzde 1-2 gibi çok düşük kâr marjları ile çalışırken, son zamlar maliyetlerimizi iyice yükseltti, bu durum satışlarımızı da olumsuz yönde etkileyecek. Oysaki firmalarımız yüksel teknoloji ile üretilmiş ürünlerle makina parkurlarını yenileyerek,  enerjiden yaklaşık yüzde 50 oranında tasarruf sağlayabilir. Böylece sektörümüzün enerji ihtiyacı da yaklaşık olarak 4.500-5000 GWh’a kadar geriler. Ayrıca yeni teknolojiye sahip makinalar çevreyle dost üretim için de önem taşıyor” dedi. Makinaların yenilenmesi için en uygun yöntemin leasing olduğunu vurgulayan Uysal, bu konuda da devletin desteğini alamadıklarını, tüm sektörler için yüzde 1 olan leasing KDV oranının plastik sektörüne yüzde 18 olarak uygulandığını vurguladı.
  
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1535 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim