• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

"Petrol Fiyatlarıyla İran Cezandırılıyor"

"Petrol Fiyatlarıyla İran Cezandırılıyor"
ABD'li yatırımcı Rogers, petrol fiyatlarının Rusya ve İran’ı cezalandırmak için kasıtlı olarak düşürüldüğünü ileri sürdü

Uluslararası finans piyasalarının önemli yatırımcılarından ABD’li Jim Rogers, petrol fiyatlarının enerji gelirlerine ihtiyaç duyan Rusya ve İran’ı cezalandırmak için kasıtlı olarak düşürüldüğünü ileri sürdü.

AA’ya konuşan yatırımcı Rogers, brent petrolün haziran ayında gördüğü 115,67 dolar seviyesinden yaklaşık 40 dolar değer kaybederek 76.74 dolara kadar gerilemesinin rastlantı olmadığını, ABD ve Suudi Arabistan’ın, Rusya ve İran üzerinde baskı oluşturmak için fiyatları aşağıya çektiğini öne sürdü.

Rogers, “ABD ve Suudi Arabistan, Rusya ve İran üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Bu bazılarını, özellikle Rusya ve İran’ı cezalandırmak için hazırlanmış yapay bir oyun. Bu şekilde istediklerini yaptırabileceklerini düşünüyorlar” dedi.

Rublenin, ABD Doları karşısında hızla değer kaybetmesine, Ukrayna’da artan jeopolitik gerilime ve yatırım ortamının olumsuz şekilde etkilenmesine karşın Rusya’nın halen cazip bir yatırım ortamı olduğunu belirten Rogers, geçen hafta Rusya’nın en büyük fosfat bazlı gübre üreticilerinden Phosagro’nun hisselerinden bir kısmını satın aldığını anlattı.J

Jim Rogers, "Şu anda Rus hisselerinden satın alıyorum. Japonya ve Çin gibi baskılanmış piyasalardan hisse alıyorum. Örneğin Rusya’nın önde gelen şirketlerinde biri olan Phosagro’dan geçen hafta hisse aldım. Şu an bu şirketin yönetim kurulundayım. Rusya’yla ilgili son derece iyimserim” şeklinde konuştu.

Kur savaşına Çin de girmek zorunda kalabilir

Uluslararası finans piyasalarında kur savaşının giderek daha da hız kazandığını ifade eden Jim Rogers, “Bilerek ya da değil sonuçta ortada bir kur karışıklığı var. Japon Yeni aşağı doğru hareket ediyor. Diğer para birimleri de bu karışıklığın içinde yer alıyor. Kore ve Çin gibi rakip para birimlerine sahip ülkeler bu kur savaşından olumsuz yönde etkileniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kur savaşının kaçınılmaz olarak farklı ülkeleri içine sürüklediğinin altını çizen Rogers, “Kur savaşı aynı zamanda ekonomik bir karışıklığa da neden oluyor. Bazıları bu işten çok kazanırken, bazıları kaybediyor. Çin de bu kur savaşında dahil olmak zorunda kalabilir, buna zorlanabilir. Giderek birçok ülke bu savaşa dahil olacak” dedi.

Dolar güvenli liman değil

ABD Doları'nın neredeyse diğer bütün para birimlerine oranla değer kazandığına dikkati çeken Rogers, doların tercih edilmesinin en büyük sebebinin kurda yaşanan karmaşa olduğunu belirterek, "Bundan korktukları için dolara doğru hareketleniyorlar. İnsanların güvenli liman arayışları var ve doların güvenli liman olduğunu düşünüyorlar ama değil” dedi.

ABD’nin kamu borç yükünün giderek arttığını, borçların daha iyi durumda değil olmadığını dile getiren Rogers, "Şu an insanlar ne olacağını bilmedikleri için dolara yatırım yapıyor ve bu yüzden de diğer para birimlerinde düşüş var” dedi.

Küresel finansal krizin başlamasından bu yana geçen 6 yılda gerekli adımların atılmadığını vurgulayarak, küresel ekonomide önümüzdeki dönemde yeni bir finansal krizinin yaşanabileceği tahmininde bulunan Rogers, “Olası bir finansal kriz belki 2015’in sonunda olmayacak. Fakat neticede ortada çoktan gecikmiş yeni bir finansal kriz var. 2015 ya da 2016 bunu bir şekilde yaşayacağız. Çünkü halen çok büyük miktarda borç var” diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerin para politikalarını eleştiren Rogers, “Bu zamana kadar çok fazla para basılması ekonomiyi yapay hale getirdi. Bu sistemde sorunlar oluşmaya başladığında, yeni finansal kriz öncekilerden daha kötü olacaktır” dedi.“

ABD yeniden parasal genişlemeye gidebilir

Yakın zamana kadar küresel ekonomik büyümenin dinamosu olarak görünen gelişmekte olan ekonomilerin hız kesmesinin asıl sebebinin, bu zamana kadar bu ekonomilere giriş yapan sıcak sermayenin artık azalması olduğunu belirten Jim Rogers, şunları kaydetti:

“Gelişmiş ekonomiler yapay bir para havuzu oluşturmuşlardı. Bazı gelişmekte olan ekonomiler bu sıcak paradan büyük oranda faydalandı. Fakat şimdi bu sermaye geri çekilince, ciddi sorunlar yaşayamaya başladılar. ABD, piyasanın yüzde 13-19 arasında bir düşüş yaşaması halinde önümüzdeki dönemde yeniden parasal genişlemeye gidebilir. ABD’de piyasaların olumsuz etkilenmesi durumunda insanlar panikleyecek ve Fed yeniden para basma yoluna gidecektir. Çünkü daha fazlasını bilmiyorlar. En iyi bildikleri şey piyasaya para basmak.

”72 yaşındaki ABD'li yatırımcı Rogers, ilk kez George Soros ile Quantum Hedge Fund'u kurarak adını duyurdu. Daha sonra Soros ile yollarını ayırdı. 1998'de kendi adını taşıyan Uluslararası Emtia Endeksi'ni kurdu.

Halen Rogers Holding'in yönetim kurulu başkanı olan ünlü fon yöneticisinin 28 ülkede yatırımları bulunuyor. Rogers, eski ortağı Soros gibi dünya piyasalarına yön veren ilk 5 isim arasında gösteriliyor.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 671 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim