• BIST 9548.09
  • Altın 2486.498
  • Dolar 32.52
  • Euro 34.4936
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Merkez, piyasayı 'BOTAŞ'la fonlayacak

Merkez, piyasayı 'BOTAŞ'la fonlayacak
BOTAŞ'ın 31 Aralık'a kadar ödeyeceği 1,2 milyar dolar Merkez Bankası'nca karşılanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjideki kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) döviz alımlarının kısmen veya tamamen Merkez Bankasından yapabilmesinin önünün açıldığını belirterek, "17 Aralık ile 31 Aralık arasında BOTAŞ'ın ödeyeceği miktar yaklaşık 1,2 milyar dolar.

Yalnızca Rusya'ya değil, diğer ülkelere de yapacağı ödemeler var. Bunların her birisini daha dikkatli bir şekilde kullanmak istiyoruz. O yüzden Merkez Bankasından yapılacak alımların piyasada daha olumlu tesir yapacağına inanıyoruz" dedi.

Yıldız, 29-30 Nisan 2015'te gerçekleştirilecek 3. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı için düzenlenen tanıtım resepsiyonunun ardından gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Enerjideki KİT'lerin döviz alımlarının Merkez Bankasından yapılmasına yönelik sorular üzerine Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ve BOTAŞ'ın Türk Lirası cinsinden tahsilatı döviz olarak yurt dışına ödemesiyle alakalı önemli bir başlık bulunduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası ile yaptıkları görüşmelerde bunun piyasada farklı bir anlama gelmemesi, farklı yorumlanmaması için döviz alımlarının kısmen veya tamamen Merkez Bankasından yapılabilmesinin önünün açıldığını dile getiren Yıldız, bu konunun protokole bağlandığını ifade etti. Yıldız, şöyle konuştu:

"Yalnızca Rusya'ya değil, diğer ülkelere de yapacağı ödemeler var"

"Bu aynı zamanda BOTAŞ'ın döviz fiyatlarının yükseldiği durumlarda aldığı bir tedbir olarak da algılanmalıdır. Sanki yurt dışına çıkan bir paraymış gibi bir muamele gösterilmesinin, bir yatırım miktarının yurt dışına çıkıyormuş gibi gösterilmesinin doğru olmayacağını düşündük. 17 Aralık ile 31 Aralık arasında BOTAŞ'ın ödeyeceği miktar yaklaşık 1,2 milyar dolar. Yalnızca Rusya'ya değil, diğer ülkelere de yapacağı ödemeler var. O yüzden bunların her birisini daha dikkatli bir şekilde kullanmak istiyoruz. O yüzden Merkez Bankasından yapılacak alımların piyasada daha olumlu tesir yapacağına inanıyoruz. En azından olumsuz tesir yapmayacaktır."

"Piyasaya olumlu katkısı olacak"

Yıl sonuna kadar 1,2 milyar doların tamamının Merkez Bankasından yapılacağını bildiren Yıldız, "Yükselen ve düşen piyasa zamanlarında bu çok ön plana çıkacak, stabil olduğu zamanlarda bunun bir çarpan etkisi olmayacak. Olumsuz manada bir çarpan etkisi olmayacak. Böyle bir tedbiri alıyor olmamız en azından spekülatif hareketleri engelleyecektir. Bunun da piyasaya olumlu bir katkısı olacağı kanaatindeyim" dedi. 

Döviz kurundaki artış, ham petrol fiyatlarındaki gerilemeyi absorbe eder mi?

Yıldız, döviz kurundaki artışın ham petrol fiyatlarındaki gerilemeyi absorbe edip etmeyeceği yönündeki soruya karşılık, "Dolar kurunun artması enerji sektörünü sevindirmemektedir. İthalat yapan bir ülke olarak bunun olumsuz tesirini her zaman söylüyorum. Ham petrol fiyatlarındaki düşüşün bir kısımını, hangi orandaysa bunu kamuoyuyla şeffaf olarak paylaşıyoruz, dövizin yükselişi absorbe ediyor, bir nevi kapatıyor. Bu rakamların çok yükselmemesini temenni ediyorum. Rusya'da 2 günde yaşanan gelişmelerin, ekonomik bir kısım hareketliliğin Türkiye üzerindeki yansımaları olarak da bunu özetleyebiliriz. Uzun vadeli olmayacağı kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu.

www.ulasimonline.com

 

Bu haber toplam 807 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim