• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Marmara'ya özel eylem planı

Marmara'ya özel eylem planı
Nüfusun en kalabalık, sanayinin en fazla geliştiği Marmara Bölgesi’nin enerji ihtiyacı için özel eylem planı hazırlanacak.

Marmara Bölgesi’nin enerji talebi, nüfus ve sanayileşmedeki liderliği  nedeniyle diğer bölgelere göre daha fazla seviyede bulunuyor. Bölgenin enerji  talep artışı da diğer bölgeleri geride bırakıyor. Bölgede artan turizm,  özellikle İstanbul’un bir kongre turizm merkezi haline gelmesi enerji güvenirliğinin önemini daha da artırıyor. Türkiye’nin en büyük ve dünyanın  sayılı anakentlerinden birisi olan İstanbul’u bünyesinde bulunduran Marmara Bölgesi açısından güvenilir elektrik arzı hayati önem taşıyor.

Marmara Bölgesi sahip olduğu bu özellikler nedeniyle enerji politika  ve stratejileri belirlenirken özel olarak değerlendirilecek. Enerji ve Tabii  Kaynaklar Bakanlığının koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla  hazırlanan ve çalışmaları süren Elektrik Enerjisi Piyasası Strateji Belgesi Taslağı’na göre, önümüzdeki dönemde elektrik sektöründe mevcut sınır ötesi ticaret altyapısını sağlayan enterkonneksiyon hatlarının güçlendirilmesi, Karadeniz ve Akdeniz ring çalışmalarının devam ettirilmesi imkanları araştırılacak.

Sınır ötesi ticaret yolu ile piyasa derinliğine katkı sağlanması,  özellikle Türkiye’nin doğu komşularındaki piyasa oluşumlarına tecrübelerin aktarılması, devam eden süreçte bu piyasalar ile bölgesel bütünleşme çabalarında  lider rol üstlenilmesi hedeflenecek. Ayrıca Avrupa piyasaları ile piyasa  birleşmesi yönünde inceleme ve değerlendirme çalışmaları sürdürülecek, bu alanda uluslararası girişimler başlatılacak.

Doğu Avrupa ile piyasa birleşmesi, bölgesel ayrışma, ilave iletim  hattı yatırımları ve benzeri çalışmalar ile Marmara Bölgesi’nin arz güvenliğini  destekleyecek iletim altyapısının güçlendirilmesi amaçlanacak. Bu kapsamda  Marmara Bölgesi için özel eylem planı hazırlanacak. Bu eylem planı kapsamında  olası teknik çözümler ile (HDCV hatlar ve ilave deniz altı geçişleri ve benzeri) Karadeniz ve Marmara Denizi üzerinden Trakya’nınAnadolu’ya bütünleşmesi  desteklenecek.

Mevcut iletim hatları ise Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin yatırım  planına uygun, bölgesel talep tahminleri ve üretim yatırımlarının gelişimine  paralel olarak ilerletilerek, iletim sisteminin hiçbir şekilde üretim yatırımı kısıtı oluşturmaması için gerekli önlemler alınacak.

BOTAŞ yüzde 25 talep artışına hazır olacak  

Kritik dönemlerde elektrik piyasasının işleyişinde dolaylı etkisi olan  BOTAŞ’ın iletim sistemi operatörü kimliği ile iletim sistemi için ileriye dönük  talep tahminleri yapması, olası arz sıkıntılarına yönelik önlemlerin tespiti, bu  çalışmaları kamuoyu ile paylaşması, başta Marmara Bölgesi olmak üzere tüm ülkede  her yıl beklenen puant kapasite kullanım talebinin yüzde 25’inin üzerinde taşıma  ve işletme kapasitesi planlaması ve işletmesi sağlanacak.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 742 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim