• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Bulgaristan'dan Güney Akım projesi için 'U' dönüşü

Bulgaristan'dan Güney Akım projesi için 'U' dönüşü
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Putin'in yeni hattın Tükiye’ye döşeneceğini açıklayınca “U dönüşü” yaptı ve ülkesinin Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projesiyle ilgili ön çalışmaya izin vereceklerini açıkladı.

Rusya’nın iptal ettiğini açıkladığı Güney Akım boru hattı konusunda önemli gelişme yaşandı. Putin’in AB’ye yakınlaşıp kendilerine zorluk çıkarmakla suçladığı  Bulgaristan, Putin yeni hattın Tükiye’ye döşeneceğini açıklayınca “U dönüşü” yaptı. Bulgarlar, yaşayacakları büyük ekonomik kayıpları göze alarak, daha önce engel çıkardıkları Güney Akım için izin vermeyi düşünüyor. Putin Ankara'da yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın yıllık 400 milyon euro kaybedeceğini söylemişti. Boru hattının Türkiye'ye döşenerek Yunanistan sınırı yakınında "enerji hub'ı' kurulacağı haberi Türkiye'de büyük sevinç yaratmıştı.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ülkesinin Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projesiyle ilgili anlaşmazlığın tahkim mahkemesine götürülmesini önlemek amacıyla proje kapsamındaki ön çalışmalara izin vereceğini söyledi.  

Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları zirvesinin ardından yaptığı açıklamada Borisov, Brüksel'de kendisine Güney Akım'ın Bulgaristan kısmındaki ön hazırlık çalışmalarına devam edilmesi yönünde tavsiyede bulunulduğunu ifade ederek, "Projeyle ilgili bu aşamadaki gerekli izinleri vermeliyiz, yoksa ikili anlaşmaları ihlal etmiş oluruz ve tüm masrafları biz ödemek zorunda kalırız" dedi. 

Haziran ayında o dönemin Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski Avrupa Komisyonu ile istişare edilmesi için Güney Akım Gaz Boru Hattı projesi kapsamındaki çalışmaların durdurulması emrini vermişti.

BGNES Haber Ajansı’nın yayınladığı habere göre, Brüksel’deki AB Zirvesi’nde Avrupa ülke liderleri ile istişareler gerçekleştiren Boyko, Bulgaristan’ın suçlu olmaması ve projeyi durdurmaktan dolayı ceza ödememesi için anlayış ve destek gördüğünü vurguladı.

Boyko’nun sözlerine göre, istişareler kapsamında Bulgaristan’ın ileriye yönelik adımları konusunda “Hukuki dava ve para cezası yaptırımlarından kaçınılması için uluslararası anlaşmanın yerine getirilmesi gerekmektedir” şeklinde yanıt alındı.

Borisov konu ile ilgili olarak “Ülkemiz bu şekilde özellikle deniz kısmındaki boru hattı hazırlıkları ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirebilir ve yapım için izin verebilir” dedi.
O ayrıca Gazprom’un konu hakkındaki tepkilerini bekleyeceğini, Güney Akım projesinin durdurulması durumunda bunun suçunun Bulgaristan’a ait olmayacağını vurguladı.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 1357 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim