• BIST 8992.5
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Yıldız: 'TANAP'a ortaklık için firmalarla görüşeceğiz'

Yıldız: 'TANAP'a ortaklık için firmalarla görüşeceğiz'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'na ortaklık için başvuran bir, iki firma ile görüşeceklerini bildirdi.

Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'na (TANAP) ortaklık için başvuran bir, iki firma ile görüşeceklerini bildirdi.  

Yıldız, "STEAM Geopolitical Energy Arena" konferansında yaptığı konuşma sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

TANAP gibi büyük projelerin gerçekleşeceğine olan inanç arttıkça taleplerin de arttığını belirten Yıldız, "Somut manada görüşeceğimiz bir iki firma olacak. Bu firmaların da halka açık olmaları ve dünya piyasalarında yer almaları sebebiyle ancak bu açıklamaları kendileri yaptığında değer kazanacaktır" dedi.  

"Böyle bir talebi Türkiye sağlayacak değil"

Türk Akımı projesinin ne kadarlık kısmının Türkiye'nin iç ihtiyacına yönelik olduğuna ilişkin soru üzerine Bakan Yıldız, dört boru hattından gelecek olan toplam 63 milyar metreküplük doğalgazın 15 milyar 750 milyon metreküpünün Türkiye'nin iç ihtiyacı ile ilgili olduğunu söyledi. 

Yıldız, diğer üç boruyla transfer edilecek geri kalan 46-47 milyar metreküplük kısmı için talebin Avrupa Birliği ülkelerinden geleceğini vurgulayarak, "O siparişi AB üyesi ülkeler veriyorlarsa, arz ve talep bir noktada buluşacaktır. Vermiyorlarsa, böyle bir talebin oluşmasını Türkiye sağlayacak değildir" diye konuştu. 

Tahkim sürecindeki İran doğalgazıyla ilgili anlaşmazlığın hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, mahkemenin müzakere ve duruşmaları bitirdiğini ve karar aşamasında olduğunu belirterek, bu ay veya gelecek ay içerisinde kararın çıkabileceğini kaydetti.

Tekrar anlaşma ihtimalinin söz konusu olmadığını ifade eden Yıldız, "Biz artık tahkim heyetinin kararına bu işi bıraktık. İranlı kardeşlerimizden bu manada yeni bir teklif olmadığı için, yeni bir görüşme arzusu da olmadığı için biz tahkim heyetinin sonucunu bekleyeceğiz ve ne tür karar gelirse de ona tabi olduğumuzu söyleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yüzde 90 yenilenebilir enerji

Yıldız, Türkiye'de 2015 yılında devreye alınacak 4 bin megavatlık elektrik santrallerinin yüzde 90'ının yenilenebilir kaynakları kullanacağını açıkladı.

Yılbaşından bu yana devreye alınan bin 200 megavatlık elektrik santralinin ise yüzde 95'lik kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandığını ifade eden Yıldız, rüzgar, güneş, su ve jeotermal ile ilgili stratejik planlarda yeni hedefler belirlendiğini anımsattı.

Yıldız, jeotermal enerji üretiminde hedefin 600 megavattan bin megavata çıkarıldığını hatırlatarak, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün yeni bulduğu alanlarla tahminlerden daha hızlı ilerleme sağlanacağını söyledi.  

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki gelişmeler ve Doğu Akdeniz'deki doğalgaz aramaları ilgili gelen bir soru üzerine Yıldız, enerji sektöründe modelin oluşturulması ve tekrar yapılanma da dahil olmak üzere birçok konuyu enine boyuna değerlendirdiklerini belirtti. 

Bu haber toplam 1398 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim